Bakalářská práce se zabývá využitím biopolymerů pro výrobu fólií, které pak nacházejí uplatnění v balení potravin. Využití biopolymerů právě v tomto odvětví je žádoucí a v bu-doucnu se bude využívat ve stále větší míře. V práci jsou uvedeny nejdůležitější z biopo-lymerů vhodných pro tyto účely, tedy kyselina polymléčná, polyhydroxyalkanoát, biopoly-etylen, biopolymery na bázi škrobu a celulóza. Navíc jsou uvedeny ještě další slibné biopo-lymery jako kyselina polyglykolová a chitosan. V práci jsou také zmíněny některé nové trendy v obalovém průmyslu jako tzv. chytré obaly či RFID štítky. Rovněž jsou uvedeny hlavní legislativní požadavky na potravinové obaly. V neposlední řadě práce obsahuje popis technologií, které se využívají pro výrobu fólií.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on the utilization of biopolymer films for food packaging. The usage of biopolymers in such field is desired and will be applied more in the future. In the work the most important biopolymers suitable pro this propose are mentioned, i.e. polylac-tic acid, polyhydroxyalcanoate, biopolyethylene, starch based biopolymers and cellulose. Moreover, further promising biopolymers as polyglyglycolic acid and chitosan are intro-duced as well. Some new trends in food packaging are discussed, e.g. smart packaging or RFID. Also the main legislative demands on food packaging are mentioned. Finally the work contains the description of technologies used for film processing.
Klíčová slova
biopolymery, fólie, obaly na potraviny
Klíčová slova v angličtině
biopolymers, films, food packaging
Rozsah průvodní práce
44
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá využitím biopolymerů pro výrobu fólií, které pak nacházejí uplatnění v balení potravin. Využití biopolymerů právě v tomto odvětví je žádoucí a v bu-doucnu se bude využívat ve stále větší míře. V práci jsou uvedeny nejdůležitější z biopo-lymerů vhodných pro tyto účely, tedy kyselina polymléčná, polyhydroxyalkanoát, biopoly-etylen, biopolymery na bázi škrobu a celulóza. Navíc jsou uvedeny ještě další slibné biopo-lymery jako kyselina polyglykolová a chitosan. V práci jsou také zmíněny některé nové trendy v obalovém průmyslu jako tzv. chytré obaly či RFID štítky. Rovněž jsou uvedeny hlavní legislativní požadavky na potravinové obaly. V neposlední řadě práce obsahuje popis technologií, které se využívají pro výrobu fólií.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on the utilization of biopolymer films for food packaging. The usage of biopolymers in such field is desired and will be applied more in the future. In the work the most important biopolymers suitable pro this propose are mentioned, i.e. polylac-tic acid, polyhydroxyalcanoate, biopolyethylene, starch based biopolymers and cellulose. Moreover, further promising biopolymers as polyglyglycolic acid and chitosan are intro-duced as well. Some new trends in food packaging are discussed, e.g. smart packaging or RFID. Also the main legislative demands on food packaging are mentioned. Finally the work contains the description of technologies used for film processing.
Klíčová slova
biopolymery, fólie, obaly na potraviny
Klíčová slova v angličtině
biopolymers, films, food packaging
Zásady pro vypracování
V poslední době nabývají stále více na významu biopolymery, tzn. polymery z obnovitelných zdrojů, které jsou mnohdy i biodegradabilní. Použití těchto materiálů je v určitých odvětvích žádoucí. Jedním z nich je balení potravin, a to převážně ve formě fólie. Cílem bakalářské práce je vytvořit ucelený přehled typů biopolymerů vhodných pro balení potravin, jejich výroby, vlastností a konkrétního použití. Součástí práce by mělo být také srovnání s běžně používanými polymery v této aplikační oblasti.
Zásady pro vypracování
V poslední době nabývají stále více na významu biopolymery, tzn. polymery z obnovitelných zdrojů, které jsou mnohdy i biodegradabilní. Použití těchto materiálů je v určitých odvětvích žádoucí. Jedním z nich je balení potravin, a to převážně ve formě fólie. Cílem bakalářské práce je vytvořit ucelený přehled typů biopolymerů vhodných pro balení potravin, jejich výroby, vlastností a konkrétního použití. Součástí práce by mělo být také srovnání s běžně používanými polymery v této aplikační oblasti.
Seznam doporučené literatury
1. Claus J Weber, Biobased Packaging Materials for the Food Industry ? Status and Perspectives, 2000, The Royal Veterinary and Agricultural University, Frederiksberg, Denmark, 136 s., ISBN 87-90504-07-0.
2. Nicoletti-Telis, Vânia Regina, Biopolymer Engineering in Food Processing, 2012, Boca Raton, FL: CRC Press, 398 s. ISBN 978-1-4398-4494-6.
and scientific articles
Seznam doporučené literatury
1. Claus J Weber, Biobased Packaging Materials for the Food Industry ? Status and Perspectives, 2000, The Royal Veterinary and Agricultural University, Frederiksberg, Denmark, 136 s., ISBN 87-90504-07-0.
2. Nicoletti-Telis, Vânia Regina, Biopolymer Engineering in Food Processing, 2012, Boca Raton, FL: CRC Press, 398 s. ISBN 978-1-4398-4494-6.
and scientific articles
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Mokrejš: Srovnejte bariérové vlastnosti obalů z syntetických a přírodních polymerů. Jak se vyrobÍ povlak na potravině? Student odpověděl výstižně na otázku.