Bakalářská práce je zaměřena na v poslední době odbornou i laickou veřejností velmi diskutované téma bezpečnosti potravin. A to i v souvislosti s jejich kvalitou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou zpracovány poznatky z technologie výroby potravin živočišného původu, se zaměřením na mléčné výrobky v ČR, definování současného systému bezpečnosti potravin živočišného původu, jejich označování, systém včasného varování RASSF a jeho funkce a využití. V praktické části je provedena analýza účinnosti systému bezpečnosti potravin živočišného původu se zaměřením na mléčné výrobky, včetně principu zpětné vysledovatelnosti, aplikace RASSF a způsobů stažení závadného výrobku, jeho likvidace a následná opatření.
Anotace v angličtině
The Bachelor's thesis aims at a currently discussed topic of safety of animal foods with respect to its quality. The text is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part deals with technology of animal foods production with focus on dairy pro-ducts in the Czech Republic. Definition of contemporary system of animal foods safety, foods labelling, system Rapid Alert System for Food and Feed (RASSF) with its functions and use is also worked out. An analysis of effectiveness of the animal foods safety with focus on dairy products including traceability, application of RASSF, recall and liquidation of a harmful product and subsequent measures are described as well.
Klíčová slova
Potraviny živočišného původu, označování potravin, systém včasného varování RASSF, Traceabilita, analýza rizik.
Klíčová slova v angličtině
animal food, food labelling, Rapid Alert System for Food and Feed, RASSF, traceability, risk analysis.
Rozsah průvodní práce
68 s. (95 600 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na v poslední době odbornou i laickou veřejností velmi diskutované téma bezpečnosti potravin. A to i v souvislosti s jejich kvalitou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou zpracovány poznatky z technologie výroby potravin živočišného původu, se zaměřením na mléčné výrobky v ČR, definování současného systému bezpečnosti potravin živočišného původu, jejich označování, systém včasného varování RASSF a jeho funkce a využití. V praktické části je provedena analýza účinnosti systému bezpečnosti potravin živočišného původu se zaměřením na mléčné výrobky, včetně principu zpětné vysledovatelnosti, aplikace RASSF a způsobů stažení závadného výrobku, jeho likvidace a následná opatření.
Anotace v angličtině
The Bachelor's thesis aims at a currently discussed topic of safety of animal foods with respect to its quality. The text is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part deals with technology of animal foods production with focus on dairy pro-ducts in the Czech Republic. Definition of contemporary system of animal foods safety, foods labelling, system Rapid Alert System for Food and Feed (RASSF) with its functions and use is also worked out. An analysis of effectiveness of the animal foods safety with focus on dairy products including traceability, application of RASSF, recall and liquidation of a harmful product and subsequent measures are described as well.
Klíčová slova
Potraviny živočišného původu, označování potravin, systém včasného varování RASSF, Traceabilita, analýza rizik.
Klíčová slova v angličtině
animal food, food labelling, Rapid Alert System for Food and Feed, RASSF, traceability, risk analysis.
Zásady pro vypracování
Definování současného systému bezpečnosti potravin živočišného původu se zaměřením na mléčné výrobky v ČR.
Faktory ovlivňující bezpečnost, kvalitu a zdravotní nezávadnost mléčných výrobků.
Analýza účinnosti systému bezpečnosti potravin živočišného původu se zaměřením na mléčné výrobky.
Zásady pro vypracování
Definování současného systému bezpečnosti potravin živočišného původu se zaměřením na mléčné výrobky v ČR.
Faktory ovlivňující bezpečnost, kvalitu a zdravotní nezávadnost mléčných výrobků.
Analýza účinnosti systému bezpečnosti potravin živočišného původu se zaměřením na mléčné výrobky.
Seznam doporučené literatury
[1] HRABĚ JAN, BUŇKA FRANTIŠEK A OTAKAR ROP. Legislativa a řízení jakosti v potravinářství. 1. vydání. Zlín: Fakulta technologická UTB ve Zlíně, 2005. ISBN 80-7318-314-5 [173 s.] \vsp{1,5mm}
[2] HRABĚ JAN, BUŇKA FRANTIŠEK A KOL. Technologie výroby potravin živočišného původu. 1. vydání. Zlín: Fakulta technologická UTB ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-521-3 [185 s.] \vsp{1,5mm}
[3] ČSN EN ISO 22 000:2006 Systémy managementu bezpečnosti potravin- Požadavky na organizace v potravinovém řetězci. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] HRABĚ JAN, BUŇKA FRANTIŠEK A OTAKAR ROP. Legislativa a řízení jakosti v potravinářství. 1. vydání. Zlín: Fakulta technologická UTB ve Zlíně, 2005. ISBN 80-7318-314-5 [173 s.] \vsp{1,5mm}
[2] HRABĚ JAN, BUŇKA FRANTIŠEK A KOL. Technologie výroby potravin živočišného původu. 1. vydání. Zlín: Fakulta technologická UTB ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-521-3 [185 s.] \vsp{1,5mm}
[3] ČSN EN ISO 22 000:2006 Systémy managementu bezpečnosti potravin- Požadavky na organizace v potravinovém řetězci. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
CD-ROM - 1ks
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky vedoucího k obhajobě bakalářské práce:
1. Můžete jasně definovat cíl Vaší práce?
2. Jaký je dle Vás přínos práce a pro koho je využitelná?
3. Jaké byly subjektivní příčiny toho, že i když jste zkušený praktik, nezdařilo se Vám zcela (podle mého názoru) ?prodat? Vaše zkušenosti v bakalářské práci?
Otázky oponenta k obhajobě bakalářské práce: nemám.
Student odpověděl na otázky, které byly uvedeny v posudcích vedoucího práce a oponenta.