Diplomová práce se zabývá charakterizací konopného oleje a jeho použitím v emulzích. V práci je popsáno získávání oleje z konopí, dále složení, účinky a využití konopného oleje. Jsou rovněž uvedeny způsoby jeho charakterizace. Pozornost je věnována emulzím, jejich přípravě a vlastnostem. V praktické části se práce soustřeďuje na základní charakterizaci konopných olejů, získaných od různých výrobců, pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod, na přípravu emulzí O/V s obsahem konopných olejů a také na sledování jejich stability.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the characterization of hemp oil and its application in emulsions. In the work, oil obtaining from hemp, composition, properties and applications of the hemp oil are described. Methods for oil characterization are introduced as well. Attention is also paid to preparation and properties of emulsions. In experimental part, the thesis is focused on the fundamental characterization of hemp oils, obtained from different manufacturers, using relevant physical and chemical methods. Preparation of O/V emulsions containing hemp oil and monitoring of their stability is also presented.
Diplomová práce se zabývá charakterizací konopného oleje a jeho použitím v emulzích. V práci je popsáno získávání oleje z konopí, dále složení, účinky a využití konopného oleje. Jsou rovněž uvedeny způsoby jeho charakterizace. Pozornost je věnována emulzím, jejich přípravě a vlastnostem. V praktické části se práce soustřeďuje na základní charakterizaci konopných olejů, získaných od různých výrobců, pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod, na přípravu emulzí O/V s obsahem konopných olejů a také na sledování jejich stability.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the characterization of hemp oil and its application in emulsions. In the work, oil obtaining from hemp, composition, properties and applications of the hemp oil are described. Methods for oil characterization are introduced as well. Attention is also paid to preparation and properties of emulsions. In experimental part, the thesis is focused on the fundamental characterization of hemp oils, obtained from different manufacturers, using relevant physical and chemical methods. Preparation of O/V emulsions containing hemp oil and monitoring of their stability is also presented.
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma. Věnujte se konopnému oleji, jeho složení, vlastnostem a metodám vhodným pro hodnocení jeho kvality. Dále se zaměřte na emulzní systémy rostlinných olejů, možnosti jejich přípravy a charakterizace.
II. Praktická část
V praktické části analyzujte komerčně dostupné vzorky konopných olejů pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod. Z vybraných olejů připravte emulze a proveďte jejich charakterizaci, zejména s ohledem na velikost částic a stabilitu. Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma. Věnujte se konopnému oleji, jeho složení, vlastnostem a metodám vhodným pro hodnocení jeho kvality. Dále se zaměřte na emulzní systémy rostlinných olejů, možnosti jejich přípravy a charakterizace.
II. Praktická část
V praktické části analyzujte komerčně dostupné vzorky konopných olejů pomocí vhodných fyzikálních a chemických metod. Z vybraných olejů připravte emulze a proveďte jejich charakterizaci, zejména s ohledem na velikost částic a stabilitu. Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
[1] HIEMENZ, P. C., RAJAGOPALAN, R. Principles of Colloid and Surface Chemistry. 3rd Edition, Boca Raton FL, Taylor and Francis, 1997. 650 p. ISBN 0-8247-9397-8.
[2] TADROS, T., Ed. Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH. Weinheim, 2009. 326 p. ISBN 978-3-527-325-2.
[3] MATTHÄUS, B., BRÜHL, L. Virgin hemp seed oil: An interesting niche product. European of Lipid Science and Technology, 2008, vol. 110, p. 655 - 661.
[4] OOMAH, D., ET AL. Characteristic of hemp (Cannabis sativa) seed oil. Food Chemistry, 2002, vol 76, p. 33 - 43.
Seznam doporučené literatury
[1] HIEMENZ, P. C., RAJAGOPALAN, R. Principles of Colloid and Surface Chemistry. 3rd Edition, Boca Raton FL, Taylor and Francis, 1997. 650 p. ISBN 0-8247-9397-8.
[2] TADROS, T., Ed. Emulsion Science and Technology. Wiley-WCH. Weinheim, 2009. 326 p. ISBN 978-3-527-325-2.
[3] MATTHÄUS, B., BRÜHL, L. Virgin hemp seed oil: An interesting niche product. European of Lipid Science and Technology, 2008, vol. 110, p. 655 - 661.
[4] OOMAH, D., ET AL. Characteristic of hemp (Cannabis sativa) seed oil. Food Chemistry, 2002, vol 76, p. 33 - 43.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Práce byla prověřena systémem UTB THESIS určeným k odhalování plagiátů. Bylo prokázáno, že práce je původní.
Popište princip stanovení celkových polárních podílů v teplně namáhaných olejích.
Popište princip přípravy emulzí s využitím PIT.
U přístrojů je nutné uvádět výrobce a stát původu.
Na jakém principu je dělení pomocí GPC.
Reakce na otázky a připomínky byly ze strany studentky správné.