Tato práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou vybraných probiotických bakterií. Produkci biogenních aminů těmito skupinami mikroorganizmů lze chápat jako protiklad k jejich pozitivním dieteticko-léčebným účinkům. Proto je nutné tuto problematiku sledovat a testovat i faktory (přídavek aminokyselin, NaCl, sacharidů, pH, teplota), které by mohly dekarboxylázovou aktivitu významně ovlivnit. V rámci této práce byla monitorována kinetika produkce a růst vybraného kmene rodu Bifidobacterium ovlivněného zmíněnými faktory v rámci 36-ti hodinové kultivace za podmínek in vitro. K analýze supernatantů získaných po kultivaci B. animalis ssp. lactis CCDM 239 bylo použito metody
RP-HPLC s předkolonovou derivatizací a UV detekcí při 254 nm. Byla zjištěna zanedbatelná produkce tyraminu, která se pohybovala do 10 mg.l-1 . Uvedené množství by mohlo způsobit komplikace pouze u velmi oslabených a/nebo farmakologicky léčených jedinců.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with decarboxylase activity in selected probiotic bacteria. Biogenic amine production by this group of microorganisms could be considered opposit to their beneficial dietery effect. Therefore, it is neccessary to investigate this issue deeply and also test the factores which could affect the decarboxylase activity. In the frame of this work the kinetics of biogenic amine production and growth affected by mentioned factores of selected bifidobacterial strain during 36-hours at in vitro conditions were observed.
RP-HPLC after pre-column derivatisation by dansyl chloride and UV detection at the wavelength of 254 nm in superntantants harvested after the cultivation of Bifidobacterium animalis ssp. lactis CCDM 239 was applied. It was found out that mentioned bacteria were able to produce just insignificant amoutns of tyramin (<10 mg.l-1), which could endanger only very weekened and/or pharmacologically treated individuals.
Tato práce se zabývá dekarboxylázovou aktivitou vybraných probiotických bakterií. Produkci biogenních aminů těmito skupinami mikroorganizmů lze chápat jako protiklad k jejich pozitivním dieteticko-léčebným účinkům. Proto je nutné tuto problematiku sledovat a testovat i faktory (přídavek aminokyselin, NaCl, sacharidů, pH, teplota), které by mohly dekarboxylázovou aktivitu významně ovlivnit. V rámci této práce byla monitorována kinetika produkce a růst vybraného kmene rodu Bifidobacterium ovlivněného zmíněnými faktory v rámci 36-ti hodinové kultivace za podmínek in vitro. K analýze supernatantů získaných po kultivaci B. animalis ssp. lactis CCDM 239 bylo použito metody
RP-HPLC s předkolonovou derivatizací a UV detekcí při 254 nm. Byla zjištěna zanedbatelná produkce tyraminu, která se pohybovala do 10 mg.l-1 . Uvedené množství by mohlo způsobit komplikace pouze u velmi oslabených a/nebo farmakologicky léčených jedinců.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with decarboxylase activity in selected probiotic bacteria. Biogenic amine production by this group of microorganisms could be considered opposit to their beneficial dietery effect. Therefore, it is neccessary to investigate this issue deeply and also test the factores which could affect the decarboxylase activity. In the frame of this work the kinetics of biogenic amine production and growth affected by mentioned factores of selected bifidobacterial strain during 36-hours at in vitro conditions were observed.
RP-HPLC after pre-column derivatisation by dansyl chloride and UV detection at the wavelength of 254 nm in superntantants harvested after the cultivation of Bifidobacterium animalis ssp. lactis CCDM 239 was applied. It was found out that mentioned bacteria were able to produce just insignificant amoutns of tyramin (<10 mg.l-1), which could endanger only very weekened and/or pharmacologically treated individuals.
Charakteristika, vznik biogenních aminů a faktory ovlivňující dekarboxylázovou aktivitu bakterií.
Přítomnost a původci biogenních aminů ve fermentovaných potravinách (startérové, non-startérové, kontaminující mikroorganizmy) a účinky zvýšených koncentrací biogenních aminů na lidské zdraví.
Charakteristika probiotických bakterií, pozitivní účinky na lidské zdraví a potenciální dekarboxylázová aktivita.
II. Praktická část
{Stanovení produkce biogenních aminů metodou RP-HPLC.
{Skríning dekarboxylázové aktivity vybraných probiotických bakterií.
{Zpracování výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika, vznik biogenních aminů a faktory ovlivňující dekarboxylázovou aktivitu bakterií.
Přítomnost a původci biogenních aminů ve fermentovaných potravinách (startérové, non-startérové, kontaminující mikroorganizmy) a účinky zvýšených koncentrací biogenních aminů na lidské zdraví.
Charakteristika probiotických bakterií, pozitivní účinky na lidské zdraví a potenciální dekarboxylázová aktivita.
II. Praktická část
{Stanovení produkce biogenních aminů metodou RP-HPLC.
{Skríning dekarboxylázové aktivity vybraných probiotických bakterií.
{Zpracování výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] LINARES, D.M., MARTÍN, M.C., LADERO, V., ALVAREZ, M.A., FERNÁNDEZ, M. Biogenic Amines in Dairy Products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2011,vol. 51, iss. 7, s. 691-703. ISSN: 1040-8398.
[2] BUŇKOVÁ, L., BUŇKA, F., HLOBILOVÁ, M., VAŇÁTKOVÁ, Z.,NOVÁKOVÁ D., DRÁB, V. Tyramine Production of Technological Important Strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus. European Food Research and Technology. 2009, vol. 229, s. 533-538. ISSN: 1438-2377.
[3] KAROVIČOVÁ, J. a Z. KOHAJDOVÁ. Biogenic Amines in Food. Chemical Papers. 2005, vol. 59, iss.1, s. 70-79. ISSN: 0366-6352.
[4] MOZZI, F., RAYA, R.R. VIGNOLO, G.M. Biotechnology of Lactic Acid Bacteria. USA : Blackwell Publishing, 2010. ISBN:978-0-813-81583-1.
[5] SILLA-SANTOS, M. H. Biogenic amines: their importance in foods. International Journal of Food Microbiology. 1996, vol. 29, iss. 2-3, s. 213-231. ISSN: 0168-1605.
Seznam doporučené literatury
[1] LINARES, D.M., MARTÍN, M.C., LADERO, V., ALVAREZ, M.A., FERNÁNDEZ, M. Biogenic Amines in Dairy Products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2011,vol. 51, iss. 7, s. 691-703. ISSN: 1040-8398.
[2] BUŇKOVÁ, L., BUŇKA, F., HLOBILOVÁ, M., VAŇÁTKOVÁ, Z.,NOVÁKOVÁ D., DRÁB, V. Tyramine Production of Technological Important Strains of Lactobacillus, Lactococcus and Streptococcus. European Food Research and Technology. 2009, vol. 229, s. 533-538. ISSN: 1438-2377.
[3] KAROVIČOVÁ, J. a Z. KOHAJDOVÁ. Biogenic Amines in Food. Chemical Papers. 2005, vol. 59, iss.1, s. 70-79. ISSN: 0366-6352.
[4] MOZZI, F., RAYA, R.R. VIGNOLO, G.M. Biotechnology of Lactic Acid Bacteria. USA : Blackwell Publishing, 2010. ISBN:978-0-813-81583-1.
[5] SILLA-SANTOS, M. H. Biogenic amines: their importance in foods. International Journal of Food Microbiology. 1996, vol. 29, iss. 2-3, s. 213-231. ISSN: 0168-1605.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Práce byla prověřena systémem UTB THESIS určeným k odhalování plagiátů. Bylo prokázáno, že práce je původní.
Jakou funkci mají při derivatizaci prolin a uhličitanový pufr.
Z jakých prekurzorů se tvoří biogenní aminy.
Jakým způsobem si vysvětlujete, že největší množství tyraminu bylo detekováno v dekarboxylačním médiu.