Diplomová práce je zaměřena na esenciální oleje, jejich antibakteriální účinky a možnosti využití. Teoretická část pojednává o chemickém složení esenciálních olejů, o metodách jejich získávání a o vlastnostech, které jsou pro jednotlivé oleje typické. Dále jsou charakterizovány mikroemulze, možnosti přípravy a metody jejich stanovení. Esenciální oleje jsou zkoumány pro široké možnosti jejich využití v potravinářství, farmacii a kosmetice. Praktická část je věnována studiu antibakteriálních účinků esenciálních olejů za pomoci difúzní diskové metody. Dále je zaměřena na přípravu mikroemulzí a měření antibakteriální aktivity olejů v mikroemulzi za pomoci difúzní a diluční metody. Esenciální oleje i mikroemulze z nich vytvořené byly testovány na grampozitivních a gramnegativních bakteriích a byl sledován jejich vliv na růst a množení těchto mikroorganizmů.
Annotation in English
The thesis is focused on essential oils, their antibacterial activity and their possible applications. The theoretical part deals with the chemical composition of essential oils, production methods and properties that are typical of each oil. The following part is devoted to microemulsions, their characteristics, determination and preparation. Essential oils are investigated for a wide range of applications in food, pharmaceutical and cosmetics. The practical part of the thesis deals with the evaluation of antibacterial effect of essential oils by disc diffusion method. Subsequently microemulsions with essential oils were prepared and determination of their antibacterial activity was carried out using diffusion and dilution methods. Essential oils and microemulsions were tested for their effect on the growth and reproduction of Gram-positive and Gram-negative bacteria.
Diplomová práce je zaměřena na esenciální oleje, jejich antibakteriální účinky a možnosti využití. Teoretická část pojednává o chemickém složení esenciálních olejů, o metodách jejich získávání a o vlastnostech, které jsou pro jednotlivé oleje typické. Dále jsou charakterizovány mikroemulze, možnosti přípravy a metody jejich stanovení. Esenciální oleje jsou zkoumány pro široké možnosti jejich využití v potravinářství, farmacii a kosmetice. Praktická část je věnována studiu antibakteriálních účinků esenciálních olejů za pomoci difúzní diskové metody. Dále je zaměřena na přípravu mikroemulzí a měření antibakteriální aktivity olejů v mikroemulzi za pomoci difúzní a diluční metody. Esenciální oleje i mikroemulze z nich vytvořené byly testovány na grampozitivních a gramnegativních bakteriích a byl sledován jejich vliv na růst a množení těchto mikroorganizmů.
Annotation in English
The thesis is focused on essential oils, their antibacterial activity and their possible applications. The theoretical part deals with the chemical composition of essential oils, production methods and properties that are typical of each oil. The following part is devoted to microemulsions, their characteristics, determination and preparation. Essential oils are investigated for a wide range of applications in food, pharmaceutical and cosmetics. The practical part of the thesis deals with the evaluation of antibacterial effect of essential oils by disc diffusion method. Subsequently microemulsions with essential oils were prepared and determination of their antibacterial activity was carried out using diffusion and dilution methods. Essential oils and microemulsions were tested for their effect on the growth and reproduction of Gram-positive and Gram-negative bacteria.
I. Teoretická část
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma.
Věnujte se charakteristice esenciálních olejů, jejich vlastnostem a využití.
V další části se zaměřte na antibakteriální účinky esenciálních olejů a metody stanovení antibakteriální aktivity.
Dále se zaměřte na mikroemulze a jejich přípravu.
II. Praktická část
V praktické části sledujte antibakteriální účinky esenciálních olejů pomocí difúzní metody. Připravte mikroemulze obsahující stejné esenciální oleje a stanovte jejich antibakteriální aktivitu pomocí difúzních i dilučních metod.
Získané výsledky zpracujte a vyhodnoťte. Srovnejte účinky samotných esenciálních olejů a olejů v mikroemulzi.
Srovnejte výsledky získané difúzními a dilučními metodami.
Research Plan
I. Teoretická část
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma.
Věnujte se charakteristice esenciálních olejů, jejich vlastnostem a využití.
V další části se zaměřte na antibakteriální účinky esenciálních olejů a metody stanovení antibakteriální aktivity.
Dále se zaměřte na mikroemulze a jejich přípravu.
II. Praktická část
V praktické části sledujte antibakteriální účinky esenciálních olejů pomocí difúzní metody. Připravte mikroemulze obsahující stejné esenciální oleje a stanovte jejich antibakteriální aktivitu pomocí difúzních i dilučních metod.
Získané výsledky zpracujte a vyhodnoťte. Srovnejte účinky samotných esenciálních olejů a olejů v mikroemulzi.
Srovnejte výsledky získané difúzními a dilučními metodami.
Recommended resources
BASER, K. H. C., BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. 1 st ed. Boca Raton: CRC Press, 2010. 975 p. ISBN 978-1-4200-6315-8.
BERGER, R. G. Flavours and Fragrances: Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. 1 st ed. Heidelberg: Springer, 2007. 648 p. ISBN 978-3-540-49338-9.
BAKKALI, F., AVERBECK, S., IDAOMAR, M. Biological effects of essential oils - A review. Food and Chemical Toxicology. 2008, 46, p. 446-475.
BASSOLÉ, I. H. N., JULIANI, H. R. Essential oils in combination and their antimicrobial properties. Molecules. 2012, 17, p. 3989-4006.
Recommended resources
BASER, K. H. C., BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. 1 st ed. Boca Raton: CRC Press, 2010. 975 p. ISBN 978-1-4200-6315-8.
BERGER, R. G. Flavours and Fragrances: Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. 1 st ed. Heidelberg: Springer, 2007. 648 p. ISBN 978-3-540-49338-9.
BAKKALI, F., AVERBECK, S., IDAOMAR, M. Biological effects of essential oils - A review. Food and Chemical Toxicology. 2008, 46, p. 446-475.
BASSOLÉ, I. H. N., JULIANI, H. R. Essential oils in combination and their antimicrobial properties. Molecules. 2012, 17, p. 3989-4006.
Enclosed appendices
1 CD ROM
Appendices bound in thesis
graphs
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Práce byla prověřena systémem UTB THESIS určeným k odhalování plagiátů. Bylo prokázáno, že práce je původní.
Uveďte prodrobněji rozdíly mezi mikroemulzemi a makroemulzemi. Jak byste mohla upravit složení emulze, se kterou jste pracovala, aby došlo ke změnšení velikosti emulzních kapek a vznikly žádané mikroemulze.
Jaké byla koncentrace esenciálních olejů v testovaných mikroemulzích.
Je známo, že samotné surfaktanty mají antimikrobní účinky, byl jako kontrola proveden antimikrobní test disperze Tweenu ve vodě.
Patří spermacet mezi esenciální oleje.
Mají esenciální oleje protikřečové účinky.
Esenciální oleje jsou zakázány pro dětské přípravky.