Diplomová práce se zabývá základním chemickým složením vybraných druhů fazolí. V první kapitole teoretické části je popsána obecná charakteristika fazolí, jejich botanický popis a chemické složení základních živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy, lipidy a další významné látky obsažené ve fazolích. Ve druhé kapitole jsou charakterizovány jednotlivé druhy analyzovaných fazolí a jejich složení. Třetí kapitola popisuje principy jednotlivých analytických metod, které byly v rámci diplomové práce použity. V praktické části diplo-mové práce bylo analyzováno 7 druhů fazolí z hlediska jejich sušiny (85,41 ? 90,38 %), popele (2,62 ? 3,81 %), tuku (1,57 ? 2,74 %), hrubé bílkoviny (18,46 ? 22,40 %), škrobu (43,58 ? 53,56 %), fosforu (343,34 ? 557,28 mg.100 g-1) a titrační kyselosti (7,82 ? 13,39 mmol.kg-1).
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the basic chemical composition of selected types of beans. The first chapter of the theoretical part describes the general characteristic of the beans, their botanical description and chemical composition of the basic components, such as pro-teins, carbohydrates, lipids and other important substances in the beans. In the second chapter there are characterized different types of beans examined in the thesis and their chemical composition. The third chapter describes the principles of analytical methods that were used within the thesis. In the practical part of this thesis 7 types of beans were analysed in term of their dry matter (85,41 ? 90,38 %), ash (2,62 ? 3,81 %), fat (1,57 ? 2,74 %), crude protein (18,46 ? 22,40 %), starch (43,58 ? 53,56 %), phosphorus (343,34 ? 557,28 mg.100 g-1) and titrable acidity (7,82 ? 13,39 mmol.kg-1).
Diplomová práce se zabývá základním chemickým složením vybraných druhů fazolí. V první kapitole teoretické části je popsána obecná charakteristika fazolí, jejich botanický popis a chemické složení základních živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy, lipidy a další významné látky obsažené ve fazolích. Ve druhé kapitole jsou charakterizovány jednotlivé druhy analyzovaných fazolí a jejich složení. Třetí kapitola popisuje principy jednotlivých analytických metod, které byly v rámci diplomové práce použity. V praktické části diplo-mové práce bylo analyzováno 7 druhů fazolí z hlediska jejich sušiny (85,41 ? 90,38 %), popele (2,62 ? 3,81 %), tuku (1,57 ? 2,74 %), hrubé bílkoviny (18,46 ? 22,40 %), škrobu (43,58 ? 53,56 %), fosforu (343,34 ? 557,28 mg.100 g-1) a titrační kyselosti (7,82 ? 13,39 mmol.kg-1).
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the basic chemical composition of selected types of beans. The first chapter of the theoretical part describes the general characteristic of the beans, their botanical description and chemical composition of the basic components, such as pro-teins, carbohydrates, lipids and other important substances in the beans. In the second chapter there are characterized different types of beans examined in the thesis and their chemical composition. The third chapter describes the principles of analytical methods that were used within the thesis. In the practical part of this thesis 7 types of beans were analysed in term of their dry matter (85,41 ? 90,38 %), ash (2,62 ? 3,81 %), fat (1,57 ? 2,74 %), crude protein (18,46 ? 22,40 %), starch (43,58 ? 53,56 %), phosphorus (343,34 ? 557,28 mg.100 g-1) and titrable acidity (7,82 ? 13,39 mmol.kg-1).
I. Teoretická část
Botanická charakteristika, chemické složení a nutriční význam fazolí
Charakteristika vybraných druhů fazolí
Principy metod použitých při analýzách vybraných druhů fazolí
II. Praktická část
Základní chemické analýzy vybraných vzorků fazolí (sušina, popel, tuk, hrubá bílkovina, škrob, fosfor, titrační kyselost)
Statistické hodnocení získaných výsledků a jejich diskuze
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Botanická charakteristika, chemické složení a nutriční význam fazolí
Charakteristika vybraných druhů fazolí
Principy metod použitých při analýzách vybraných druhů fazolí
II. Praktická část
Základní chemické analýzy vybraných vzorků fazolí (sušina, popel, tuk, hrubá bílkovina, škrob, fosfor, titrační kyselost)
Statistické hodnocení získaných výsledků a jejich diskuze
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 1. Tábor: OSSIS, 2002. ISBN 80-866559-00-3
HRABĚ, Jan, Otakar ROP a Ignác HOZA. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Zlín: UTB, 2006. ISBN 80-7318-372-2
DAVÍDEK, J., G. JANÍČEK a J. POKORNÝ. Chemie potravin. Praha: SNTL,1983
FRIAS, Juana et al. New functional legume foods by germination: effect on the nutritive value of beans, lentils and peas. European Food Research and Technology, 2002, roč. 215, č. 6, s. 472-477. ISSN 002-0602-2
NIEUWENHUIS, Rienke a Joke NIEUWELINK. Cultivation of soya and other legumes. Wageningen: Agromisa Foundation, 2005. ISBN 90-8573-011-2
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 1. Tábor: OSSIS, 2002. ISBN 80-866559-00-3
HRABĚ, Jan, Otakar ROP a Ignác HOZA. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Zlín: UTB, 2006. ISBN 80-7318-372-2
DAVÍDEK, J., G. JANÍČEK a J. POKORNÝ. Chemie potravin. Praha: SNTL,1983
FRIAS, Juana et al. New functional legume foods by germination: effect on the nutritive value of beans, lentils and peas. European Food Research and Technology, 2002, roč. 215, č. 6, s. 472-477. ISSN 002-0602-2
NIEUWENHUIS, Rienke a Joke NIEUWELINK. Cultivation of soya and other legumes. Wageningen: Agromisa Foundation, 2005. ISBN 90-8573-011-2
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Co je to hrubá bílkovina? Co vyjadřuje přepočítávací koeficient?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucí práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.