V teoretické části diplomové práce je pojednáno o chemickém a nutričním složení kravského mléka, zejména se zaměřením na vitamin D. Dále je popsán princip HPLC - Vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Cílem praktické části byla izolace a stanovení vitaminu D pomocí HPLC a stanovení záklaních složek syrového kravského mléka na přístroji MilkoScan.
Anotace v angličtině
In the teoretical part of the graduation theses is treated of chemical and nutritional structure of cow's milk, especially vitamin D. Next there is a description of the high performance liquid chromatography method. The aim of the experimental part was isolation and determination of vitamin D by HPLC and the determination of basic chemical structure of raw cow's milk by MilkoScan appliance during six month.
Klíčová slova
mléko, HPLC, vitamin D, MilkoScan
Klíčová slova v angličtině
milk, HPLC, vitamin D, MilkoScan
Rozsah průvodní práce
83 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V teoretické části diplomové práce je pojednáno o chemickém a nutričním složení kravského mléka, zejména se zaměřením na vitamin D. Dále je popsán princip HPLC - Vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Cílem praktické části byla izolace a stanovení vitaminu D pomocí HPLC a stanovení záklaních složek syrového kravského mléka na přístroji MilkoScan.
Anotace v angličtině
In the teoretical part of the graduation theses is treated of chemical and nutritional structure of cow's milk, especially vitamin D. Next there is a description of the high performance liquid chromatography method. The aim of the experimental part was isolation and determination of vitamin D by HPLC and the determination of basic chemical structure of raw cow's milk by MilkoScan appliance during six month.
Klíčová slova
mléko, HPLC, vitamin D, MilkoScan
Klíčová slova v angličtině
milk, HPLC, vitamin D, MilkoScan
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika mléka jako nutriční potraviny s důrazem na jeho chemické složení.
Princip kapalinové chromatografie. Podrobněji zpracovat chemismus a teoreticky pojednat o vitaminu D.
Principy stanovení bílkovin, laktózy, tuku, celkové šušiny a tukuprosté sušiny v mléce.
II. Praktická část
Odebrat vzorky syrového mléka z pěti sběrných svozů z oblasti Olomouckého kraje.
U odebraných vzorků stanovit obsah bílkovin, laktózy, tuku, celkové sušiny a tukuprosté sušiny pomocí přístroje MilkoScan.
Stanovení vitainu D kapalinovou chromatografií s předchozím zmýdelněním vzorku.
Diskuse a formulace závěru.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika mléka jako nutriční potraviny s důrazem na jeho chemické složení.
Princip kapalinové chromatografie. Podrobněji zpracovat chemismus a teoreticky pojednat o vitaminu D.
Principy stanovení bílkovin, laktózy, tuku, celkové šušiny a tukuprosté sušiny v mléce.
II. Praktická část
Odebrat vzorky syrového mléka z pěti sběrných svozů z oblasti Olomouckého kraje.
U odebraných vzorků stanovit obsah bílkovin, laktózy, tuku, celkové sušiny a tukuprosté sušiny pomocí přístroje MilkoScan.
Stanovení vitainu D kapalinovou chromatografií s předchozím zmýdelněním vzorku.
Diskuse a formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-17-6
MURRAY, Robert K. Harperova biochemie. 23. vyd. Jinočany: H H, 2002, 872 s. ISBN 80-731-9013-3
ZADRAŽIL, Karel. Mlékařství: (přednášky). Vyd. 1. Praha: ISV, 2002, 127 s. Živočišná výroba (Česká zemědělská univerzita). ISBN 80-866-4215-1
DOUŠA, Michal. Základy separačních metod se zaměřením na HPLC. Brno: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Laboratorní odbor, 2002, 129 s. Učební texty pro pracovníky ÚKZÚZ. ISBN 80-865-48-09-0
Štulík, Karel. Analytické separační metody. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2004, 264 s. ISBN 80-246-0852-9
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 623 s. ISBN 978-80-86659-17-6
MURRAY, Robert K. Harperova biochemie. 23. vyd. Jinočany: H H, 2002, 872 s. ISBN 80-731-9013-3
ZADRAŽIL, Karel. Mlékařství: (přednášky). Vyd. 1. Praha: ISV, 2002, 127 s. Živočišná výroba (Česká zemědělská univerzita). ISBN 80-866-4215-1
DOUŠA, Michal. Základy separačních metod se zaměřením na HPLC. Brno: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Laboratorní odbor, 2002, 129 s. Učební texty pro pracovníky ÚKZÚZ. ISBN 80-865-48-09-0
Štulík, Karel. Analytické separační metody. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2004, 264 s. ISBN 80-246-0852-9
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Vysvětlete prosím graf 9 ve Vaší diplomové práci.
Mgr. Magda Doležalová, Ph.D.: Je správné označení metody HPCL?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucí práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.