Práce se zabývá problematikou konzervace kosmetických přípravků. Nejprve jsou charakterizovány druhy mikroorganizmů kontaminující kosmetické prostředky, dále příčiny mikrobiální kontaminace a také možnosti konzervace kosmetických přípravků.
Cílem práce bylo prověřit účinnost komerčních konzervačních přísad Versatil, tedy jejich schopnost zajistit bezpečnost a stabilitu při kontaminaci grampozitivními bakteriemi Bacillus subtillis a Staphylococcus aureus.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with preservation of cosmetic products. At first, microbial species contaminating cosmetic products are characterised, then the sources of microbial contamination and the possibilities of cosmetic products preservation are reviewed.
The aim of the thesis was to evaluate the efficiency of commercial preservatives Versatil by examining their ability to provide sufficient safety and stability of cosmetic products inoculated with Grampositive bacteria Bacillus subtillis and Staphylococcus aureus.
Práce se zabývá problematikou konzervace kosmetických přípravků. Nejprve jsou charakterizovány druhy mikroorganizmů kontaminující kosmetické prostředky, dále příčiny mikrobiální kontaminace a také možnosti konzervace kosmetických přípravků.
Cílem práce bylo prověřit účinnost komerčních konzervačních přísad Versatil, tedy jejich schopnost zajistit bezpečnost a stabilitu při kontaminaci grampozitivními bakteriemi Bacillus subtillis a Staphylococcus aureus.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with preservation of cosmetic products. At first, microbial species contaminating cosmetic products are characterised, then the sources of microbial contamination and the possibilities of cosmetic products preservation are reviewed.
The aim of the thesis was to evaluate the efficiency of commercial preservatives Versatil by examining their ability to provide sufficient safety and stability of cosmetic products inoculated with Grampositive bacteria Bacillus subtillis and Staphylococcus aureus.
I. Teoretická část
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma.
V úvodní části se věnujte mikroorganizmům, které mohou kontaminovat kosmetické přípravky.
V další části se věnujte konzervačním látkám, které se využívají v kosmetických přípravcích.
Dále se zaměřte na faktory ovlivňující výběr vhodného konzervačního systému a na metody hodnocení antimikrobiální ochrany kosmetických produktů.
II. Praktická část
V praktické části připravte modelové vzorky kosmetických přípravků s použitím komerčních konzervačních látek.
U všech vzorků proveďte zkoušku účinnosti konzervace s grampozitivními bakteriemi.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma.
V úvodní části se věnujte mikroorganizmům, které mohou kontaminovat kosmetické přípravky.
V další části se věnujte konzervačním látkám, které se využívají v kosmetických přípravcích.
Dále se zaměřte na faktory ovlivňující výběr vhodného konzervačního systému a na metody hodnocení antimikrobiální ochrany kosmetických produktů.
II. Praktická část
V praktické části připravte modelové vzorky kosmetických přípravků s použitím komerčních konzervačních látek.
U všech vzorků proveďte zkoušku účinnosti konzervace s grampozitivními bakteriemi.
Seznam doporučené literatury
GEIS, P. A. Cosmetic Microbiology: A Practical Approach. New York: Taylor & Francis Group, 2006. 295 p. ISBN 978-0-8493-1453-7.
ORTH, D. S., DENYER, S. P., KABARA, J. J. Cosmetic and Drug Microbiology. New York: Informa Health Care, 2006. 375 p. ISBN 978-0-8493-7266-7.
SALVADOR, A., CHISVERT, A. Analysis of Cosmetic Products. Oxford: Elsevier, 2007. 487 p. ISBN 978-0-444-52260-3.
GOLDMAN, E., GREEN, L. H. Practical Handbook of Microbiology. Boca Raton: CRC Press, 2009. 852 p. ISBN 978-0-8493-9365-5.
BAREL, A. O., PAYE, M., MAIBACH, H. I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Informa Healthcare, 2009. 869 p. ISBN 978-1-4200-6963-1.
Seznam doporučené literatury
GEIS, P. A. Cosmetic Microbiology: A Practical Approach. New York: Taylor & Francis Group, 2006. 295 p. ISBN 978-0-8493-1453-7.
ORTH, D. S., DENYER, S. P., KABARA, J. J. Cosmetic and Drug Microbiology. New York: Informa Health Care, 2006. 375 p. ISBN 978-0-8493-7266-7.
SALVADOR, A., CHISVERT, A. Analysis of Cosmetic Products. Oxford: Elsevier, 2007. 487 p. ISBN 978-0-444-52260-3.
GOLDMAN, E., GREEN, L. H. Practical Handbook of Microbiology. Boca Raton: CRC Press, 2009. 852 p. ISBN 978-0-8493-9365-5.
BAREL, A. O., PAYE, M., MAIBACH, H. I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Informa Healthcare, 2009. 869 p. ISBN 978-1-4200-6963-1.
Přílohy volně vložené
1 CD-ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Práce byla prověřena systémem UTB THESIS určeným k odhalování plagiátů. Bylo prokázáno, že práce je původní.
U jakých druhů kosmetických prostředků se nepřidávají konzervační přísady a proč.
Jaký je rozdíl mezi konzervací a dezinfekcí.