Diplomová práce se zabývá monitoringem kvality pšenice potravinářské v letech 2008?2011 zpracovávané ve mlýně Kroměříž. Teoretická část je zaměřena na historii pěs-tování pšenice, její zpracování a historii výrobního závodu. V teoretické části uveden popis morfologických a chemických vlastností pšeničného zrna. Praktická část je zaměřena na stanovení sledovaných vlastností v jednotlivých letech - obsahu dusíkatých látek, obsahu mokrého lepku v sušině, gluten indexu a Zelenyho testu a jejich srovnání v jednotlivých marketingových letech. Cílem práce byl monitoring změny kvality pšenice v průběhu mar-ketingového roku.
Anotace v angličtině
This thesis deals with monitoring of bread-making quality of wheat processed in Kroměříž mill in period 2008?2011. The theoretical part is focused on the history of wheat cultivation, processing and the history of mill situated in Kroměříž. The description of the morphological and chemical properties of wheat grain is a part of theoretical part too. The practical part is focused on the determination of wheat bread-making characteristics - content of crude protein, content of wet gluten, gluten index and Zeleny test. The aim of this thesis was monitoring of the changes of investigated parameters during the selected marketing periods.
Diplomová práce se zabývá monitoringem kvality pšenice potravinářské v letech 2008?2011 zpracovávané ve mlýně Kroměříž. Teoretická část je zaměřena na historii pěs-tování pšenice, její zpracování a historii výrobního závodu. V teoretické části uveden popis morfologických a chemických vlastností pšeničného zrna. Praktická část je zaměřena na stanovení sledovaných vlastností v jednotlivých letech - obsahu dusíkatých látek, obsahu mokrého lepku v sušině, gluten indexu a Zelenyho testu a jejich srovnání v jednotlivých marketingových letech. Cílem práce byl monitoring změny kvality pšenice v průběhu mar-ketingového roku.
Anotace v angličtině
This thesis deals with monitoring of bread-making quality of wheat processed in Kroměříž mill in period 2008?2011. The theoretical part is focused on the history of wheat cultivation, processing and the history of mill situated in Kroměříž. The description of the morphological and chemical properties of wheat grain is a part of theoretical part too. The practical part is focused on the determination of wheat bread-making characteristics - content of crude protein, content of wet gluten, gluten index and Zeleny test. The aim of this thesis was monitoring of the changes of investigated parameters during the selected marketing periods.
Kvalitativní ukazatele a jejich hodnoty dle nákupní PN normy.
II. Praktická část
Charakteristika použité pšenice.
Metodiky hodnocení kvality mouky.
Diskuse výsledků s literaturou.
Formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie pěstování a mletí pšenice.
Složení a kvalita pšeničného zrna.
Kvalitativní ukazatele a jejich hodnoty dle nákupní PN normy.
II. Praktická část
Charakteristika použité pšenice.
Metodiky hodnocení kvality mouky.
Diskuse výsledků s literaturou.
Formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
BONJEAN, A. P., ANGUS, W. J. The World Wheat Book I., INTERCEPT LTD, 1131 s., ISBN 1-898298-72-6
PRUGAR, J., a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s., Praha 2008, 327 s., ISBN 978-80-86576-28-2
PŘÍHODA,J., HRUŠKOVÁ,M., SKŘIVAN P. Hodnocení kvality, Mlynářské noviny 2007, 187 s., ISBN 978-80-239-9475-9
PŘÍHODA,J., SKŘIVAN,P., HRUŠKOVÁ,M. Cereální chemie a technologie I, VŠCHT v Praze 2006, 187 s., ISBN 80-7080-530-7.
VELÍŠEK, J. Chemie potravin,Rozš. a preprac. 3. vyd., OSSIS Tábor 2009, 623 s., ISBN 978-80-86659-17-6
Seznam doporučené literatury
BONJEAN, A. P., ANGUS, W. J. The World Wheat Book I., INTERCEPT LTD, 1131 s., ISBN 1-898298-72-6
PRUGAR, J., a kol., Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský, a.s., Praha 2008, 327 s., ISBN 978-80-86576-28-2
PŘÍHODA,J., HRUŠKOVÁ,M., SKŘIVAN P. Hodnocení kvality, Mlynářské noviny 2007, 187 s., ISBN 978-80-239-9475-9
PŘÍHODA,J., SKŘIVAN,P., HRUŠKOVÁ,M. Cereální chemie a technologie I, VŠCHT v Praze 2006, 187 s., ISBN 80-7080-530-7.
VELÍŠEK, J. Chemie potravin,Rozš. a preprac. 3. vyd., OSSIS Tábor 2009, 623 s., ISBN 978-80-86659-17-6
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Burešová Iva, Mgr. Ph.D.- veducí DP seznámila členy komise s posudkem.
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc.- seznámil členy komise s posudkem oponenta a požádal o odpovědi na otázky z posudku Ing.Střalkové Radomíry, Ing. Ph.D.
1. Ve kterém počítačovém programu byly výsledky statisticky zpracovány?
2. Proč autorka nikde v textu neuvedla hodnoty korelačních koeficientů?
3. Které body v celé technologické linii od pěstování potravinářské pšenice, následného zpracování zrna a mletí mouky až po výrobu pečiva považujete za kritické z hlediska monitoringu kvality produktu?
Gál Robert, Ing. Ph.D. jak si vysvětlujete rozkolísanost hodnot gluten indexu ve Vámi presentované tabulce.
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.