Tato bakalářská práce se zabývá antibakteriálním účinkem esenciálních olejů na mikroorganizmy. V teoretické části je popisováno obecné složení esenciálních olejů, jejich získávání a jednotlivé metody izolace těchto látek. Také je zde uvedeno využití těchto olejů. Dále jsou charakterizovány vlastnosti, které jednotlivé esenciální oleje mají.
Praktická část je zaměřena na testování antibakteriální aktivity esenciálních olejů na deseti vybraných mikroorganizmech. Z esenciálních olejů byly vybrány čtyři druhy mátových a čtyři druhy eukalyptových olejů. Bylo zjišťováno, zda se antibakteriální účinky olejů zís-kaných ze stejných rodů rostlin liší v závislosti na konkrétním druhu rostliny, ze které byl esenciální olej získán. Test byl prováděn pomocí difuzní diskové metody.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with antibacterial effect of essential oils on microorganisms. The theoretical part focuses on general composition of essential oils and methods for their iso-lation from plants. Essential oils uses and benefits are mentioned as well. Further, the individual properties of essential oils are characterized.
The practical part is focused on evaluation of antibacterial activity of essential oils against ten chosen microorganisms. Four types of peppermint oil and four types of eucalyptus oil were chosen for this purpose. These oils were observed afterwards in order to find out, if their effects on microorganisms, is dependent on the particular plant species of which the essential oil had been isolated. The test was performed by means of the disk diffusion method.
Klíčová slova
esenciální olej, mikroorganizmy, antibakteriální účinek, difuzní disková metoda
Klíčová slova v angličtině
essential oils, microorganism, antibacterial effect, disk diffusion method
Rozsah průvodní práce
60
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá antibakteriálním účinkem esenciálních olejů na mikroorganizmy. V teoretické části je popisováno obecné složení esenciálních olejů, jejich získávání a jednotlivé metody izolace těchto látek. Také je zde uvedeno využití těchto olejů. Dále jsou charakterizovány vlastnosti, které jednotlivé esenciální oleje mají.
Praktická část je zaměřena na testování antibakteriální aktivity esenciálních olejů na deseti vybraných mikroorganizmech. Z esenciálních olejů byly vybrány čtyři druhy mátových a čtyři druhy eukalyptových olejů. Bylo zjišťováno, zda se antibakteriální účinky olejů zís-kaných ze stejných rodů rostlin liší v závislosti na konkrétním druhu rostliny, ze které byl esenciální olej získán. Test byl prováděn pomocí difuzní diskové metody.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with antibacterial effect of essential oils on microorganisms. The theoretical part focuses on general composition of essential oils and methods for their iso-lation from plants. Essential oils uses and benefits are mentioned as well. Further, the individual properties of essential oils are characterized.
The practical part is focused on evaluation of antibacterial activity of essential oils against ten chosen microorganisms. Four types of peppermint oil and four types of eucalyptus oil were chosen for this purpose. These oils were observed afterwards in order to find out, if their effects on microorganisms, is dependent on the particular plant species of which the essential oil had been isolated. The test was performed by means of the disk diffusion method.
Klíčová slova
esenciální olej, mikroorganizmy, antibakteriální účinek, difuzní disková metoda
Klíčová slova v angličtině
essential oils, microorganism, antibacterial effect, disk diffusion method
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma.
Věnujte se chemické struktuře esenciálních olejů, jejich vlastnostem a využití.
Dále se zaměřte na antimikrobiální účinky esenciálních olejů, zejména pak olejů získaných z rostlin rodu Eucalyptus a Mentha.
II. Praktická část
V praktické části sledujte antibakteriální účinky esenciálních olejů získaných z různých druhů rostlin rodu Eucalyptus a Mentha.
Testování proveďte difúzní diskovou metodou.
Získané výsledky vzájemně porovnejte a zhodnoťte, zda se antibakteriální účinnost esenciálních olejů získaných z jednoho rodu rostliny liší v závislosti na konkrétním druhu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
V teoretické části vypracujte literární rešerši na zadané téma.
Věnujte se chemické struktuře esenciálních olejů, jejich vlastnostem a využití.
Dále se zaměřte na antimikrobiální účinky esenciálních olejů, zejména pak olejů získaných z rostlin rodu Eucalyptus a Mentha.
II. Praktická část
V praktické části sledujte antibakteriální účinky esenciálních olejů získaných z různých druhů rostlin rodu Eucalyptus a Mentha.
Testování proveďte difúzní diskovou metodou.
Získané výsledky vzájemně porovnejte a zhodnoťte, zda se antibakteriální účinnost esenciálních olejů získaných z jednoho rodu rostliny liší v závislosti na konkrétním druhu.
Seznam doporučené literatury
BASER, K. H. C., BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. 1 st ed. Boca Raton: CRC Press, 2010. 975 p. ISBN 978-1-4200-6315-8.
BERGER, R. G. Flavours and Fragrances: Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. 1 st ed. Heidelberg: Springer, 2007. 648 p. ISBN 978-3-540-49338-9.
BAKKALI, F., AVERBECK, S., IDAOMAR, M. Biological effects of essential oils - A review. Food and Chemical Toxicology. 2008, 46, p. 446-475.
LANG, G., BUCHBAUER, G. A review on recent research results (2008-2010) on essential oils as antimicrobials and antifungals. A review. Flavour and Fragrance Journal. 2012, 27, p. 13-39.
ELAISSI, A., SALEM, N. A. B., MABROUK, S., SALEM, Y., SALAH, K. B. H., AOUNI, M., FARHAT, F., CHEMLI, R., HARZALLAH-SKHIRI, F., KHOUJA, M. L. Chemical composition of 8 eucalyptus species´essential oils and the evaluation of their antibacterial, antifungal and antiviral activities. BMC Complementary & Alternative Medicine. 2012, 12,p. 1-15.
Seznam doporučené literatury
BASER, K. H. C., BUCHBAUER, G. Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications. 1 st ed. Boca Raton: CRC Press, 2010. 975 p. ISBN 978-1-4200-6315-8.
BERGER, R. G. Flavours and Fragrances: Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. 1 st ed. Heidelberg: Springer, 2007. 648 p. ISBN 978-3-540-49338-9.
BAKKALI, F., AVERBECK, S., IDAOMAR, M. Biological effects of essential oils - A review. Food and Chemical Toxicology. 2008, 46, p. 446-475.
LANG, G., BUCHBAUER, G. A review on recent research results (2008-2010) on essential oils as antimicrobials and antifungals. A review. Flavour and Fragrance Journal. 2012, 27, p. 13-39.
ELAISSI, A., SALEM, N. A. B., MABROUK, S., SALEM, Y., SALAH, K. B. H., AOUNI, M., FARHAT, F., CHEMLI, R., HARZALLAH-SKHIRI, F., KHOUJA, M. L. Chemical composition of 8 eucalyptus species´essential oils and the evaluation of their antibacterial, antifungal and antiviral activities. BMC Complementary & Alternative Medicine. 2012, 12,p. 1-15.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Práce byla prověřena systémem UTB THESIS určeným k odhalování plagiátů. Bylo prokázáno, že práce je původní.
K testování antimikrobní aktivity vybraných esenciálních olejů byla použita disková difuzní metoda. Jaké další mikrobiologické metody byste použila k ověřování antimikrobních účinků těchto olejů.
Z jakých důvodů se nedoporučuje užívání máty (nápojů, zvýkaček) u dětí do pěti let.
Čím si vysvětlujete, že gramnegativní bakterie byly citlivější vůči působení použitých olejů.
Dělala jste kontrolu na různé koncentrace ethanolu.
Studentka odpověděla na všechny otázky adekvátním způsobem.