Bakalářská práce byla zaměřena na včelí produkty med, propolis, včelí vosk, pyl, mateří kašičku a včelí jed. Teoretická část práce se zabývala chemickým složením, účinky a využitím včelích produktů v kosmetických prostředcích. Praktická část obsahovala dotazník, který byl zaměřen na všeobecné využívání včelích produktů a na užívání kosmetiky s obsahem včelích produktů, které jak se ukázalo, jsou mezi respondenty ve značné oblibě pro jejich unikátní vlastnosti.
Anotace v angličtině
This thesis was focused on bee products, honey, beeswax, pollen, royal jelly and bee venom. The theoretical part of the thesis is about the chemical composition, effects and utilization of bee products in cosmetics. The practical part included a questionnaire that was focused on general utilization of bee products and use of cosmetics containing bee products, which as it turn out, are among the respondents popular for their unique properties.
honey, propolis, royal jelly, beeswax, pollen, bee venom, cosmetics
Rozsah průvodní práce
67 s. (70 681 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce byla zaměřena na včelí produkty med, propolis, včelí vosk, pyl, mateří kašičku a včelí jed. Teoretická část práce se zabývala chemickým složením, účinky a využitím včelích produktů v kosmetických prostředcích. Praktická část obsahovala dotazník, který byl zaměřen na všeobecné využívání včelích produktů a na užívání kosmetiky s obsahem včelích produktů, které jak se ukázalo, jsou mezi respondenty ve značné oblibě pro jejich unikátní vlastnosti.
Anotace v angličtině
This thesis was focused on bee products, honey, beeswax, pollen, royal jelly and bee venom. The theoretical part of the thesis is about the chemical composition, effects and utilization of bee products in cosmetics. The practical part included a questionnaire that was focused on general utilization of bee products and use of cosmetics containing bee products, which as it turn out, are among the respondents popular for their unique properties.
honey, propolis, royal jelly, beeswax, pollen, bee venom, cosmetics
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši zaměřenou na včelí produkty, jejich vlastnosti, účinné látky v nich obsažené a jejich využití v kosmetickém průmyslu, popř. farmacii a potravinářství.
Navrhněte a zrealizujte průzkum informovanosti veřejnosti o využití včelích produktů v kosmetice formou dotazníkového šetření.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši zaměřenou na včelí produkty, jejich vlastnosti, účinné látky v nich obsažené a jejich využití v kosmetickém průmyslu, popř. farmacii a potravinářství.
Navrhněte a zrealizujte průzkum informovanosti veřejnosti o využití včelích produktů v kosmetice formou dotazníkového šetření.
Seznam doporučené literatury
KHAN, I. A., ABOURASHED, E. A. Leung´s Encyclopedia of Common Natural Ingredients used in Food, Drugs, and Cosmetics. 3rd ed. Canada: John Wiley & Sons, Inc., 2010.
PŘIDAL, A. Včelí produkty. Dotisk. Brno: MZLU, 2005.
TITĚRA, D. Včelí produkty mýtů zbavené: med, vosk, pyl, mateří kašička, propolis, včelí jed. 1. vyd. Praha: Ve spolupráci s ČSV Nakladatelství Brázda, 2006.
ZENTRICH, J. A. Apiterapie : přírodní léčba včelími produkty. Praha: Eminent, 2003.
PŘIDAL, A., ČERMÁK, K. Včelařství. 1. vyd. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2005.
STEPHEN, C. D. Cosmeceuticals and natural products: wound healing. Clinics in Dermatology, 2009, no. 27, p. 502-506.
Seznam doporučené literatury
KHAN, I. A., ABOURASHED, E. A. Leung´s Encyclopedia of Common Natural Ingredients used in Food, Drugs, and Cosmetics. 3rd ed. Canada: John Wiley & Sons, Inc., 2010.
PŘIDAL, A. Včelí produkty. Dotisk. Brno: MZLU, 2005.
TITĚRA, D. Včelí produkty mýtů zbavené: med, vosk, pyl, mateří kašička, propolis, včelí jed. 1. vyd. Praha: Ve spolupráci s ČSV Nakladatelství Brázda, 2006.
ZENTRICH, J. A. Apiterapie : přírodní léčba včelími produkty. Praha: Eminent, 2003.
PŘIDAL, A., ČERMÁK, K. Včelařství. 1. vyd. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2005.
STEPHEN, C. D. Cosmeceuticals and natural products: wound healing. Clinics in Dermatology, 2009, no. 27, p. 502-506.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Práce byla prověřena systémem UTB THESIS určeným k odhalování plagiátů. Bylo prokázáno, že práce je původní.
Čím je způsobena kyselost medu a jaké hodnoty pH med má?
Domníváme se, že lze učinit relevantní závěry, když dotazníkové šetření ohledně užití včelího produktu v kosmetice se účastnilo pouze 9 mužů oproti 91 ženám?
Z hlediska údržnosti je lepší menší či větší pH potravin.