Cílem této práce je charakteristika základních typů povrchově aktivních látek. Popisy je-jich vlastností a struktury. Jejich využití v potravinářské technologii. V poslední části práce je rozebrán vliv těchto látek na lidský organismus.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is the characterization of the basic types of surfactants. Descriptions of their properties and structures. Their use in food technology. The last part is analyzed the effect of these substances on the human body.
Klíčová slova
povrchově aktivní látky, emulgátory, přídavné látky
Klíčová slova v angličtině
surfactants, emulsifiers, additives
Rozsah průvodní práce
42s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce je charakteristika základních typů povrchově aktivních látek. Popisy je-jich vlastností a struktury. Jejich využití v potravinářské technologii. V poslední části práce je rozebrán vliv těchto látek na lidský organismus.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is the characterization of the basic types of surfactants. Descriptions of their properties and structures. Their use in food technology. The last part is analyzed the effect of these substances on the human body.
Klíčová slova
povrchově aktivní látky, emulgátory, přídavné látky
Klíčová slova v angličtině
surfactants, emulsifiers, additives
Zásady pro vypracování
Rozeberte povrchově aktivní látky (tenzidy, surfaktanty) obecně, jejich vlastnosti, typy, atd.
Popište tyto chemikálie, které jsou používané hlavně v potravinách. Proč se používají, atd.
Rozeberte vliv těchto látek v "poživatinách" na lidský organismus
Zásady pro vypracování
Rozeberte povrchově aktivní látky (tenzidy, surfaktanty) obecně, jejich vlastnosti, typy, atd.
Popište tyto chemikálie, které jsou používané hlavně v potravinách. Proč se používají, atd.
Rozeberte vliv těchto látek v "poživatinách" na lidský organismus
Seznam doporučené literatury
Holmberg, K., Jönsson, B., Kronberg, B., Lindman, B.: Surfactants and Polymers in Aqueous Solution, John Wiley&Sons, Ltd., Chichester, England (2003), ISBN: 0-471-49883-1.
Whitehurst, R. J.: Emulsifiers in Food Technology, ed., Blackwel Publishing, 2004
S. E., Larsson, K. : Food Emulsions, ed.Friberg, M. Dekker 2004
Food emulsions, Principles, Practices and Techniques, Mc Clements, ed., CRC Press 2005
Seznam doporučené literatury
Holmberg, K., Jönsson, B., Kronberg, B., Lindman, B.: Surfactants and Polymers in Aqueous Solution, John Wiley&Sons, Ltd., Chichester, England (2003), ISBN: 0-471-49883-1.
Whitehurst, R. J.: Emulsifiers in Food Technology, ed., Blackwel Publishing, 2004
S. E., Larsson, K. : Food Emulsions, ed.Friberg, M. Dekker 2004
Food emulsions, Principles, Practices and Techniques, Mc Clements, ed., CRC Press 2005
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo méně jisté a přesvědčivé. Na otázky oponenta reagovala věcně správně, ale méně pohotově.
Dr. Velichová - poslední kapitola méně rozpracovaná. Více aktuálních zdrojů
Doc. Horniaková - jak zjistí nemocný člověk přídatné látky v potravině? Překlep pH.
dr. Mráček - nedostatečná správná literatura (veřejné aktuální informace, impakt články)