V bakalářské práci je řešena problematika alergenů čeledi miříkovitých (Apiaceae), jsou popsány charakteristiky miříkovitých, jejich pěstitelské podmínky a jejich využití v potravinářství. Jedná se zejména o celer (Apium graveolens) a mrkev obecnou (Daucus carota). Dále jsou uváděny charakteristiky alergie, potravinové alergie a intolerance, reakce, dědičnosti, činitelé ovlivňující rozvoj alergií, projevy v lidském organismu, pojmenování, evidence a označování alergenů, konkrétní projevy alergií při konzumaci celeru a mrkve.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis solves the problems of allergens "the miříkovitých family" (Apiaceae), desribes the characteristics of "the miříkovitých family", their growing conditions and their utilization in the food industry. Especially it concerns the celery (Apium graveolens) and the carrot (Daucus carota). The thesis also refers to the characteristics of allergies, food allergies and intolerance, reactions, heredity, factors which are affecting the development of allergies, allergy symptoms in humans, naming, registration of allergens and allergens labeling, the specific allergy symptoms during consumption of the celery and carrots.
V bakalářské práci je řešena problematika alergenů čeledi miříkovitých (Apiaceae), jsou popsány charakteristiky miříkovitých, jejich pěstitelské podmínky a jejich využití v potravinářství. Jedná se zejména o celer (Apium graveolens) a mrkev obecnou (Daucus carota). Dále jsou uváděny charakteristiky alergie, potravinové alergie a intolerance, reakce, dědičnosti, činitelé ovlivňující rozvoj alergií, projevy v lidském organismu, pojmenování, evidence a označování alergenů, konkrétní projevy alergií při konzumaci celeru a mrkve.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis solves the problems of allergens "the miříkovitých family" (Apiaceae), desribes the characteristics of "the miříkovitých family", their growing conditions and their utilization in the food industry. Especially it concerns the celery (Apium graveolens) and the carrot (Daucus carota). The thesis also refers to the characteristics of allergies, food allergies and intolerance, reactions, heredity, factors which are affecting the development of allergies, allergy symptoms in humans, naming, registration of allergens and allergens labeling, the specific allergy symptoms during consumption of the celery and carrots.
Zpracovat literární rešerši k danému tématu
Vytypování alergenů čeledi miříkovitých
Charakteristika alergenů čeledi miříkovitých
Závěry bakalářské práce
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární rešerši k danému tématu
Vytypování alergenů čeledi miříkovitých
Charakteristika alergenů čeledi miříkovitých
Závěry bakalářské práce
Seznam doporučené literatury
BRUKER, M. Musíme trpět alergiemi?. 1. vydání. Ostrava: Osvětová agentura Salvo, 1990, 186 s. ISBN 80-852-3614-1
BYSTROŇ, J. Alergie: průvodce alergickými nemocemi pro lékaře i pacienty. 1. vydání. Ostrava: Mirago, 1997, 228 s. ISBN 80-859-2246-0
GAMLIN, L. Alergie od A do Z: Příčiny obtíží; diagnostika; léčba alergií a intolerancí. 1. vydání. Praha: Reader's Digest Výběr, 2002, 256 s. ISBN 80-861-9644-5
KVASNIČKOVÁ, A. Alergie z potravin. 1. vydání. ÚZPI Praha, 2001, 60s. ISBN 80-85120-93-3
HRUBIŠKO, M. Alergológia. 1. vydání. Martin: Osveta, 2003, 518 s., barev. obr. příl. ISBN 80-806-3110-7
Seznam doporučené literatury
BRUKER, M. Musíme trpět alergiemi?. 1. vydání. Ostrava: Osvětová agentura Salvo, 1990, 186 s. ISBN 80-852-3614-1
BYSTROŇ, J. Alergie: průvodce alergickými nemocemi pro lékaře i pacienty. 1. vydání. Ostrava: Mirago, 1997, 228 s. ISBN 80-859-2246-0
GAMLIN, L. Alergie od A do Z: Příčiny obtíží; diagnostika; léčba alergií a intolerancí. 1. vydání. Praha: Reader's Digest Výběr, 2002, 256 s. ISBN 80-861-9644-5
KVASNIČKOVÁ, A. Alergie z potravin. 1. vydání. ÚZPI Praha, 2001, 60s. ISBN 80-85120-93-3
HRUBIŠKO, M. Alergológia. 1. vydání. Martin: Osveta, 2003, 518 s., barev. obr. příl. ISBN 80-806-3110-7
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
prof. RNDr. Alžbeta Hegedüsová, Ph.D.: Jaká látka v kopru má silné organoleptické vlastnosti?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Co je to bolševník?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta a členů komise odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé.