Cílem práce je seznámení s charakteristikou odrůd vín pěstovaných ve Slovácké podoblas-ti, metodikou senzorického hodnocení vín a analytické metody hodnocení základních pa-rametrů tj. stanovení obsahu kyselin, zbytkového cukru a oxidu siřičitého. Další výstupem této práce je enogastronomie v praxi, tj. doporučení vybraných odrůd vín Slovácké podob-lasti s podávanými pokrmy charakteristickými pro oblast regionu Slovácka.
Anotace v angličtině
Main purpose of bachelor thesis is explanation of variety vine, which grow in Slovacky region, methods of sensory rating vine and analytic methods of rating based parameters. It means determination of content of acids, residual sugar and sulphurous oxide. Next chapter this thesis is enogastronomy in use. It includes recommendation of selected variety vine of Slovacky region with served meals, which are typical for Slovacky region.
Klíčová slova
senzorické hodnocení vín, analytické metody hodnocení vín, enogastrono-mie
Klíčová slova v angličtině
Sensory rating vine, Analytic methods of rating vine, Enogastronomy
Rozsah průvodní práce
48 s. ( 7 882 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce je seznámení s charakteristikou odrůd vín pěstovaných ve Slovácké podoblas-ti, metodikou senzorického hodnocení vín a analytické metody hodnocení základních pa-rametrů tj. stanovení obsahu kyselin, zbytkového cukru a oxidu siřičitého. Další výstupem této práce je enogastronomie v praxi, tj. doporučení vybraných odrůd vín Slovácké podob-lasti s podávanými pokrmy charakteristickými pro oblast regionu Slovácka.
Anotace v angličtině
Main purpose of bachelor thesis is explanation of variety vine, which grow in Slovacky region, methods of sensory rating vine and analytic methods of rating based parameters. It means determination of content of acids, residual sugar and sulphurous oxide. Next chapter this thesis is enogastronomy in use. It includes recommendation of selected variety vine of Slovacky region with served meals, which are typical for Slovacky region.
Klíčová slova
senzorické hodnocení vín, analytické metody hodnocení vín, enogastrono-mie
Klíčová slova v angličtině
Sensory rating vine, Analytic methods of rating vine, Enogastronomy
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Enogastronomie
Definice vědního oboru
Historie
Vstup vína do gastronomických technologií
Historie a význam vína v gastronomii v Čechách a na Moravě
II.Praktická část
Výběr vín ze Slovácké podoblasti a jejich popis
Senzorické hodnocení a analytické hodnocení
Výsledky hodnocení - Doporučení hodnocených vín ke stolování
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Enogastronomie
Definice vědního oboru
Historie
Vstup vína do gastronomických technologií
Historie a význam vína v gastronomii v Čechách a na Moravě
II.Praktická část
Výběr vín ze Slovácké podoblasti a jejich popis
Senzorické hodnocení a analytické hodnocení
Výsledky hodnocení - Doporučení hodnocených vín ke stolování
Seznam doporučené literatury
KRAUS, Vilem. Nova encyklopedie ceskeho a moravskeho vina. Praha: Praga Mystica, 2005-2008, 2 v. ISBN 80-8676700-0.
Burešová, P. dostupné online na: http://www.wineofczechrepublic.cz/a2017-strucny-uvod-do-enogastronomie-cz.html
VACCARINI, G., Jak rozumět vínu, 2008, str. 221, vyd. SUN, ISBN 978-80-7371-232-7.
VAŠÁK, Jaroslav. Slovácká kuchyně: krajové speciality. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2012, 206 s. ISBN 978-80-249-1864-8.
Seznam doporučené literatury
KRAUS, Vilem. Nova encyklopedie ceskeho a moravskeho vina. Praha: Praga Mystica, 2005-2008, 2 v. ISBN 80-8676700-0.
Burešová, P. dostupné online na: http://www.wineofczechrepublic.cz/a2017-strucny-uvod-do-enogastronomie-cz.html
VACCARINI, G., Jak rozumět vínu, 2008, str. 221, vyd. SUN, ISBN 978-80-7371-232-7.
VAŠÁK, Jaroslav. Slovácká kuchyně: krajové speciality. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2012, 206 s. ISBN 978-80-249-1864-8.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
prof. Dr. Ing. Jozef Golian: Do kterých pokrmů lze vína přidávat?
Ing. Jiří Mlček, Ph.D.: Jakým způsobem jste vybírala pokrmy vhodné k určitým vínům? Jaký "papír" musí mít komise pro senzorické hodnocení?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Ve které slovácké obci měl J. A. Komenský vinici?
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.