Bakalářská práce se zabývá vzdělávacími programy ve školských zařízeních, které jsou zaměřené na výchovu dětí ke správné výživě. Popisuje nutriční požadavky dětí mladšího školního věku, pohybovou aktivitu jako prevenci před obezitou, edukační programy zaměřené na zdravý životní styl a jejich zařazení do výuky na základních školách.
Anotace v angličtině
My bachelor thesis deals with educational programmes, which are focused on education of children towards healthy nutrition. It describes nutritional requirements of primary school-aged children, sports activities as a way of preventing obesity, educational programmes focused on healthy lifestyle and integrating such programmes into elementary school education.
Klíčová slova
Mladší školní věk, správná výživa, pohybová aktivita, obezita, výchova ke správné výživě, potravinová pyramida, edukační programy
Klíčová slova v angličtině
primary school age, healthy nutrition, sports activities, obesity, education towards healthy nutrition, food pyramid, educational programmes
Rozsah průvodní práce
46 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá vzdělávacími programy ve školských zařízeních, které jsou zaměřené na výchovu dětí ke správné výživě. Popisuje nutriční požadavky dětí mladšího školního věku, pohybovou aktivitu jako prevenci před obezitou, edukační programy zaměřené na zdravý životní styl a jejich zařazení do výuky na základních školách.
Anotace v angličtině
My bachelor thesis deals with educational programmes, which are focused on education of children towards healthy nutrition. It describes nutritional requirements of primary school-aged children, sports activities as a way of preventing obesity, educational programmes focused on healthy lifestyle and integrating such programmes into elementary school education.
Klíčová slova
Mladší školní věk, správná výživa, pohybová aktivita, obezita, výchova ke správné výživě, potravinová pyramida, edukační programy
Klíčová slova v angličtině
primary school age, healthy nutrition, sports activities, obesity, education towards healthy nutrition, food pyramid, educational programmes
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše na zadané téma
Energetické a nutriční požadavky dětí mladšího školního věku
Pohybová aktivita dětí jako faktor prevence obezity
Charakteristika programů a projektů podporujících zdravý životní styl, výživu a pohybovou aktivitu
Zařazení Projektů podpory zdraví do výuky na ZŠ
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše na zadané téma
Energetické a nutriční požadavky dětí mladšího školního věku
Pohybová aktivita dětí jako faktor prevence obezity
Charakteristika programů a projektů podporujících zdravý životní styl, výživu a pohybovou aktivitu
Zařazení Projektů podpory zdraví do výuky na ZŠ
Seznam doporučené literatury
NEVORAL, Jiří a kol. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: H&H, 2003. 434 s. ISBN 80-86-022-93-5.
ILLKOVÁ, Olga, NEČASOVÁ, Lucie, VAŠÍČKOVÁ, Zdeňka. Zdravá výživa malých dětí. 1. vyd. Praha: Portál, 2005. 191 s. ISBN 80-7367-030-5.
Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
MICHAELSEN, Kim Fleischer, WEAVER, Lawrence, BRANCA, Francesco, ROBERTSON, Aileen. Feeding and nutrition of infants and young children. 2. vyd. WHO Regional Office for Europe, 2003. 288 s. ISBN: 92 890 1354 0.
Materiály Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy; Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu.
Seznam doporučené literatury
NEVORAL, Jiří a kol. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: H&H, 2003. 434 s. ISBN 80-86-022-93-5.
ILLKOVÁ, Olga, NEČASOVÁ, Lucie, VAŠÍČKOVÁ, Zdeňka. Zdravá výživa malých dětí. 1. vyd. Praha: Portál, 2005. 191 s. ISBN 80-7367-030-5.
Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
MICHAELSEN, Kim Fleischer, WEAVER, Lawrence, BRANCA, Francesco, ROBERTSON, Aileen. Feeding and nutrition of infants and young children. 2. vyd. WHO Regional Office for Europe, 2003. 288 s. ISBN: 92 890 1354 0.
Materiály Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy; Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Velichová Helena, Ph.D. - seznámila komisi se svým posudkem vedoucího BP a s posudkem oponenta BP ing. Bučkové M., Ph.D.
Z posudku položila dotazy oponenta:
1/ V kap. 1.5.5, na str. 17, uvádíte: "Příliš mnoho bílkovin zatěžuje organismus." Mohla byste vysvětlit, jak konkrétně se přebytek bílkovin projevuje?
2/ V práci zmiňujete riziko vzniku dětské obezity v souvislosti s nadměrným příjmem tuků. Lze jako prevenci obezity u dětí doporučit vegetariánský způsob stravování?
3/ V kap. 2.2.2 na str. 27 uvádíte pojem "spirální dynamika". Mohla byste tento termín více vysvětlit?
4/ Proč jste si vybrala ke srovnání právě situaci v Anglii (kap. 4.4.)?
doc. Ing. Erika Horniaková, Ph.D. ? jak se projeví vegetariánský způsob stravování v u dětí ? Je vhodný ?
Ing. Robert Gál, Ph.D. - Jak se daří prosazovat edukační programy v ČR. Proč uvádíte zrovna srovnání s Anglií ?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce. Prokázala velmi dobré znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise připomínky.