Bakalářská práce je zaměřena na srovnání senzorických vlastností vybraných potravin ekologické produkce a konvenční výroby. Bylo hodnoceno pět druhů výrobků mléko čerstvé polotučné, sýr Eidam 30 % tvs, jogurt selský ovocný, vepřová šunka 70 % a pomerančový džus 100 %. Hodnocení bylo provedeno laickou veřejností v počtu 40 osob.
Závěrem práce je vyhodnocení výsledků senzorického hodnocení pomocí statistického zpracování.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the comparison of sensory properties of selected food products and organic production to conventional production. It was rated five kinds of products fresh semi-skimmed milk, cheese Eidam 30% tvs, peasant fruit yogurt, pork ham 70 % and orange juice 100 %. The evaluation was performed by the general public in the number of 40 persons.
At end of the work is evaluation of results by statistical processing.
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání senzorických vlastností vybraných potravin ekologické produkce a konvenční výroby. Bylo hodnoceno pět druhů výrobků mléko čerstvé polotučné, sýr Eidam 30 % tvs, jogurt selský ovocný, vepřová šunka 70 % a pomerančový džus 100 %. Hodnocení bylo provedeno laickou veřejností v počtu 40 osob.
Závěrem práce je vyhodnocení výsledků senzorického hodnocení pomocí statistického zpracování.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the comparison of sensory properties of selected food products and organic production to conventional production. It was rated five kinds of products fresh semi-skimmed milk, cheese Eidam 30% tvs, peasant fruit yogurt, pork ham 70 % and orange juice 100 %. The evaluation was performed by the general public in the number of 40 persons.
At end of the work is evaluation of results by statistical processing.
I.Teoretická část
Charakteristika biopotravin
Všeobecné zásady senzorického hodnocení
II. Praktická část
Senzorické srovnání běžných potravin a biopotravin laickou veřejností
Vyhodnocení výsledků senzorické analýzy
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Charakteristika biopotravin
Všeobecné zásady senzorického hodnocení
II. Praktická část
Senzorické srovnání běžných potravin a biopotravin laickou veřejností
Vyhodnocení výsledků senzorické analýzy
Seznam doporučené literatury
BUŇKA, F., et al. Senzorická analýza potravin I.. 2nd ed. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Academia Centrum, 2010. 155 p. ISBN 978-80-7318-887-0.
INGR, I., et al. Senzorická analýza potravin. 2nd ed. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2007. 100 p. ISBN 978-80-7375-032-9
KŘÍŽ, O., et al. Senzorická analýza potravin II.: Statistické metody. 1st ed. Zlín: UTB - Academia centrum Zlín, 2007. 115 p. ISBN 978-80-7318-494-0.
POKORNÝ, J., et al. Senzorická analýza potravin. Praha: VŠCHT, 1998. 55 p. ISBN 80-7080-329-0.
HRABĚ, J.,et al. Statistické metody v senzorické analýze potravin. Vyškov: VVŠ PV Vyškov, 2001. 59 p. ISBN 80-7231-086-0.
- Zákon 242/2000 Sb. a další platná legislativa
Seznam doporučené literatury
BUŇKA, F., et al. Senzorická analýza potravin I.. 2nd ed. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Academia Centrum, 2010. 155 p. ISBN 978-80-7318-887-0.
INGR, I., et al. Senzorická analýza potravin. 2nd ed. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2007. 100 p. ISBN 978-80-7375-032-9
KŘÍŽ, O., et al. Senzorická analýza potravin II.: Statistické metody. 1st ed. Zlín: UTB - Academia centrum Zlín, 2007. 115 p. ISBN 978-80-7318-494-0.
POKORNÝ, J., et al. Senzorická analýza potravin. Praha: VŠCHT, 1998. 55 p. ISBN 80-7080-329-0.
HRABĚ, J.,et al. Statistické metody v senzorické analýze potravin. Vyškov: VVŠ PV Vyškov, 2001. 59 p. ISBN 80-7231-086-0.
- Zákon 242/2000 Sb. a další platná legislativa
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
prof. Ing. Vlastimil Fic, DrSc.: Jaký je podíl mezi pevnou potravinou a nápoji v naší stravě?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Vysvětlete rozdíl mezi pojmy senzorický a organoleptický? Jaký je Váš osobní názor na biopotraviny?
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Měla připomínky k formulaci a prezentaci závěrů práce, jelikož srovnávané vzorky nelze zobecňovat pod jeden pojem biopotraviny.
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v souvislostech. Na otázky oponenta a členů komise odpověděla velmi dobře.