Tato diplomová práce je zaměřena na vývoj jablečného aromatu v průběhu sezónního zpracování.
Teoretická část se zabývá složením jablek, technologickým postupem získávání šťávy, aromatickými látkami a vybranými metodami pro stanovení aromatických látek, stanovením analytických parametrů.
V praktické části byly analyzovány aromatické látky plynovou chromatografií s hmotnostně spektrální detekcí. Dále byl stanoven obsah kyselosti a refraktometrické sušiny v průběhu jedenácti týdnů.
Anotace v angličtině
This dissertation is oriented on development of apple aroma during the seasonal processing.
The theoretical part deals with structure of apples, technological process of juicing, aromatic substances and specified methods for determination of aromatic substances and determination of analytical parameters.
In the practical part were also analysed aromatic substances by gas chromatography with mass spectrometry. There was examined content of acidity and refractometric dry matter during eleven weeks
Pressing of apples, aromatic substances, apple juice, gas chromatography
Rozsah průvodní práce
133 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce je zaměřena na vývoj jablečného aromatu v průběhu sezónního zpracování.
Teoretická část se zabývá složením jablek, technologickým postupem získávání šťávy, aromatickými látkami a vybranými metodami pro stanovení aromatických látek, stanovením analytických parametrů.
V praktické části byly analyzovány aromatické látky plynovou chromatografií s hmotnostně spektrální detekcí. Dále byl stanoven obsah kyselosti a refraktometrické sušiny v průběhu jedenácti týdnů.
Anotace v angličtině
This dissertation is oriented on development of apple aroma during the seasonal processing.
The theoretical part deals with structure of apples, technological process of juicing, aromatic substances and specified methods for determination of aromatic substances and determination of analytical parameters.
In the practical part were also analysed aromatic substances by gas chromatography with mass spectrometry. There was examined content of acidity and refractometric dry matter during eleven weeks
Pressing of apples, aromatic substances, apple juice, gas chromatography
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popište chemické složení jablek se zaměřením na aromatické látky.
Popište lisování jablek a výroby jablečných koncentrátů.
Uveďte postup jímání aromatických látek z brýdových par.
Popište analytické metody používané k hodnocení kvality aromatických látek.
II. Praktická část
Proveďte stanovení vybraných ukazatelů v řadách vzorků.
Získané výsledky vyhodnoťte, diskutujte a formulujte závěry a doporučte pro praxi.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popište chemické složení jablek se zaměřením na aromatické látky.
Popište lisování jablek a výroby jablečných koncentrátů.
Uveďte postup jímání aromatických látek z brýdových par.
Popište analytické metody používané k hodnocení kvality aromatických látek.
II. Praktická část
Proveďte stanovení vybraných ukazatelů v řadách vzorků.
Získané výsledky vyhodnoťte, diskutujte a formulujte závěry a doporučte pro praxi.
Seznam doporučené literatury
[1] Kyzlink, V. Principles of food preservation, Elsevier, Amsterdam, 1989, ISBN
0-444-98844-0.
[2] Zeuthen, P., Bogh-Sorensen, L.:(2003).Food Preservation Techniques.
Woodhead Publishing. ISBN: 978-1-59124-932-0.
[3] Francis,Frederick J.(1999).Wiley Encyclopedia of Food Science and
Technology(2nd Edition)Volumes 1-4.John Wiley & Sons,ISBN:
978-0-471-19285-5
[4] Valášek, P.,Rop, O.:Základy konzervace potravin - doplňkové texty k
základnímu kurzu. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická,
2007, ISBN: 978-80-7318-587-9.
Seznam doporučené literatury
[1] Kyzlink, V. Principles of food preservation, Elsevier, Amsterdam, 1989, ISBN
0-444-98844-0.
[2] Zeuthen, P., Bogh-Sorensen, L.:(2003).Food Preservation Techniques.
Woodhead Publishing. ISBN: 978-1-59124-932-0.
[3] Francis,Frederick J.(1999).Wiley Encyclopedia of Food Science and
Technology(2nd Edition)Volumes 1-4.John Wiley & Sons,ISBN:
978-0-471-19285-5
[4] Valášek, P.,Rop, O.:Základy konzervace potravin - doplňkové texty k
základnímu kurzu. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická,
2007, ISBN: 978-80-7318-587-9.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. - Můžeme vyrobit šampaňské na Slovácku?
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D. - Co je to kalvádos?
prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc. - Co je jablečný ocet?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.