V teoretické části diplomové práce je charakterizován zázvor (Zingiber officinale Roscoe) a křen (Armoracia rusticana), jejich chemické složení, antioxidační a antimikrobiální vlastnosti a využití. Také byly popsány metody stanovení vybraných analytických ukazatelů. Experimentální část je zaměřena na stanovení sušiny, hrubé vlákniny, titrační kyselosti, refraktometrické sušiny, antioxi-dační aktivity, celkového obsahu polyfenolů a jednotlivých fenolů v křenu a zázvoru technikou HPLC/UV.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis deals with characterization of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and horseradish (Armoracia rusticana), their chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties and use. Selected analytical methods are also described. The experimental part is focused on the determination of dry matter, crude fiber, total acids, refractive index, antioxidant activity, total polyphenolic content and phenols in horseradish and ginger using HPLC/UV method.
V teoretické části diplomové práce je charakterizován zázvor (Zingiber officinale Roscoe) a křen (Armoracia rusticana), jejich chemické složení, antioxidační a antimikrobiální vlastnosti a využití. Také byly popsány metody stanovení vybraných analytických ukazatelů. Experimentální část je zaměřena na stanovení sušiny, hrubé vlákniny, titrační kyselosti, refraktometrické sušiny, antioxi-dační aktivity, celkového obsahu polyfenolů a jednotlivých fenolů v křenu a zázvoru technikou HPLC/UV.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis deals with characterization of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and horseradish (Armoracia rusticana), their chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties and use. Selected analytical methods are also described. The experimental part is focused on the determination of dry matter, crude fiber, total acids, refractive index, antioxidant activity, total polyphenolic content and phenols in horseradish and ginger using HPLC/UV method.
Charakteristika křenu, chemické složení, vlastnosti a využití
Charakteristika zázvoru, chemické složení, vlastnosti a využití
Přehled analytických ukazatelů a metody jejich stanovení
II. Praktická část
Stanovení sušiny, refraktometrické sušiny, celkového obsahu kyselin a hrubé vlákniny ve vzorcích křenu a zázvoru
Stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů v křenu, zázvoru a vybraných produktech
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika křenu, chemické složení, vlastnosti a využití
Charakteristika zázvoru, chemické složení, vlastnosti a využití
Přehled analytických ukazatelů a metody jejich stanovení
II. Praktická část
Stanovení sušiny, refraktometrické sušiny, celkového obsahu kyselin a hrubé vlákniny ve vzorcích křenu a zázvoru
Stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolů v křenu, zázvoru a vybraných produktech
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-4-5
[2] MCKENNA, D., KENNETH, J. Botanical medicines: The desk reference for major herbal supplements. 2. vyd. Binghampton: Roudledge, 2012. 1168 s. ISBN 0789012650{}
[3] STOILOVA, I., KRASTANOV, A., STOYANOVA, A. Antioxidant activity of ginger extract. Food Chemistry. 2007, 102, 764-770.
[4] GHASEMZADEH, A., HAWA, Z., JAAFAR, E., RAHMAT, A. Antioxidant Activities, Total Phenolics and Flavonoids Content in Two Varieties of Malaysia Young Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Molecules. 2010, 15, 4324-4333.
[5] CADENAS, E., PACKER, L. Handbook of antioxidants. 2. vyd. New York: Dekker, 2001. 712 s. ISBN 0824745108
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-4-5
[2] MCKENNA, D., KENNETH, J. Botanical medicines: The desk reference for major herbal supplements. 2. vyd. Binghampton: Roudledge, 2012. 1168 s. ISBN 0789012650{}
[3] STOILOVA, I., KRASTANOV, A., STOYANOVA, A. Antioxidant activity of ginger extract. Food Chemistry. 2007, 102, 764-770.
[4] GHASEMZADEH, A., HAWA, Z., JAAFAR, E., RAHMAT, A. Antioxidant Activities, Total Phenolics and Flavonoids Content in Two Varieties of Malaysia Young Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Molecules. 2010, 15, 4324-4333.
[5] CADENAS, E., PACKER, L. Handbook of antioxidants. 2. vyd. New York: Dekker, 2001. 712 s. ISBN 0824745108
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.