Diplomová práce popisuje vliv sterilačního zákroku na vybrané analytické ukazatele
tepelně sterilovaných ovocných výrobků. Teoretická část se zabývá popisem rozdělení ovoce,
jejím chemickým složením, charakteristikou vybraných konzervárenských surovin,
technologii výroby tepelně sterilovaných ovocných výrobků a popisem analytických metod
pro kontrolu těchto výrobků. V praktické části jsou popsány vybrané analytické metody využité
pro srovnání jednotlivých vzorků, na nichž byly aplikované různé sterilační zákroky.
Sledován byl obsah vitaminu C, antioxidační kapacita a antokyanových barviv.
Anotace v angličtině
This thesis describes the effect of sterilizing treatment for selected analytical indicators of
heat-sterilized fruit products. The theoretical part describes the distribution of fruits, chemical
composition, characteristics of selected canning raw materials, production technology
heat-sterilized fruit products and a description of analytical methods for the control of
these products. The practical part describes the selected analytical methods used for
comparison of different samples, which were applied different sterilization procedures. We
studied the content of vitamin C, antioxidant capacity and anthocyanin pigments.
Diplomová práce popisuje vliv sterilačního zákroku na vybrané analytické ukazatele
tepelně sterilovaných ovocných výrobků. Teoretická část se zabývá popisem rozdělení ovoce,
jejím chemickým složením, charakteristikou vybraných konzervárenských surovin,
technologii výroby tepelně sterilovaných ovocných výrobků a popisem analytických metod
pro kontrolu těchto výrobků. V praktické části jsou popsány vybrané analytické metody využité
pro srovnání jednotlivých vzorků, na nichž byly aplikované různé sterilační zákroky.
Sledován byl obsah vitaminu C, antioxidační kapacita a antokyanových barviv.
Anotace v angličtině
This thesis describes the effect of sterilizing treatment for selected analytical indicators of
heat-sterilized fruit products. The theoretical part describes the distribution of fruits, chemical
composition, characteristics of selected canning raw materials, production technology
heat-sterilized fruit products and a description of analytical methods for the control of
these products. The practical part describes the selected analytical methods used for
comparison of different samples, which were applied different sterilization procedures. We
studied the content of vitamin C, antioxidant capacity and anthocyanin pigments.
Stručně uveďte technologii tepelně sterilovaných výrobků z ovoce a základní technologické postupy.
Popište základní analytické metody používané pro kontrolu tepelně sterilovaných ovocných výrobků.
Zaměřte se na stanovení obsahu vit. C, přírodních barviv a celkové antioxidační kapacity.
II. Praktická část
Připravte modelové vzorky sterilovaných ovocných výrobků z dostupných tuzemských surovin, přičemž použijte různé sterilační režimy.
Proveďte stanovení vybraných látek v řadách modelových vzorků tepelně sterilovaných ovocných výrobků.
Získané výsledky vyhodnoťte a diskutujte, včetně praktických doporučení.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Pojednejte stručně o chemickém složení ovoce.
Stručně uveďte technologii tepelně sterilovaných výrobků z ovoce a základní technologické postupy.
Popište základní analytické metody používané pro kontrolu tepelně sterilovaných ovocných výrobků.
Zaměřte se na stanovení obsahu vit. C, přírodních barviv a celkové antioxidační kapacity.
II. Praktická část
Připravte modelové vzorky sterilovaných ovocných výrobků z dostupných tuzemských surovin, přičemž použijte různé sterilační režimy.
Proveďte stanovení vybraných látek v řadách modelových vzorků tepelně sterilovaných ovocných výrobků.
Získané výsledky vyhodnoťte a diskutujte, včetně praktických doporučení.
Seznam doporučené literatury
[1] ZEUTHEN, P., SORENSEN, B.Food Preservation Techniques., Woodhead Publishing, 2003. 613 pp., ISBN 978-1-85573-530-9.
[2] KYZLINK. V. Principles of food preservation. ELSEVIER Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo 1990. ISBN 0-444-98844-0.
[3] FRANCIS, FREDERICK J., Wiley Encyclopedie od Food Science nad Technology ( 2nd Edition ), John Wiley & Sons. 1999. 2816 pp., ISBN 978-0-471-19285-5.
[4] VALÁŠEK, P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2007. 174 s. ISBN 978-80-7318-587-9.
[5] ROP, O., VALÁŠEK, P.,HOZA, I. Teoretické principy konzervace potravin I. - Hlavní konzervárenské suroviny. UTB ve Zlíně. . 2005. 130 s.ISBN 80-7319-339-0-7AA.
[6] INGR, I. Základy konzervace potravin. MZLU Brno. 1997. 119 s.
Seznam doporučené literatury
[1] ZEUTHEN, P., SORENSEN, B.Food Preservation Techniques., Woodhead Publishing, 2003. 613 pp., ISBN 978-1-85573-530-9.
[2] KYZLINK. V. Principles of food preservation. ELSEVIER Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo 1990. ISBN 0-444-98844-0.
[3] FRANCIS, FREDERICK J., Wiley Encyclopedie od Food Science nad Technology ( 2nd Edition ), John Wiley & Sons. 1999. 2816 pp., ISBN 978-0-471-19285-5.
[4] VALÁŠEK, P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2007. 174 s. ISBN 978-80-7318-587-9.
[5] ROP, O., VALÁŠEK, P.,HOZA, I. Teoretické principy konzervace potravin I. - Hlavní konzervárenské suroviny. UTB ve Zlíně. . 2005. 130 s.ISBN 80-7319-339-0-7AA.
[6] INGR, I. Základy konzervace potravin. MZLU Brno. 1997. 119 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D. - Pomologické členění - je vhodné uvádět novou literaturu. Upřesnit názvy kapitol. Co to jsou pološvestky? Jaký je rozdíl mezi špendlíkem a mirabelkou. Co je to třešňový týden?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech.