Cílem teoretické části mé diplomové práce bylo charakterizovat vyšší houby. V práci jsem se zabývala chemickým složením basidiomycet, zejména ve vztahu k antioxidačním vlastnostem. V praktické části byly sledovány změny antioxidačních vlastností v závislosti na odlišném kuchyňském zpracování. Ve svých měřeních jsem prokázala vliv mražení, sušení a vaření na antioxidační vlastnosti, kdy docházelo k úbytku antioxidační aktivity a změně obsahu polyfenolů a flavonoidů.
Annotation in English
The theoretical part of my diploma thesis aims to characterize higher fungi. The work deals with the chemical composition of basidiomycetes, particularly in relation to antioxidant properties. The practical part monitors the changes in antioxidant properties, depending on the different processing in the kitchen. My measurements demonstrate the influence of freezing, drying and cooking on the antioxidant properties, where there was a loss of antioxidant activity and change of the content of polyphenols and flavonoids.
Cílem teoretické části mé diplomové práce bylo charakterizovat vyšší houby. V práci jsem se zabývala chemickým složením basidiomycet, zejména ve vztahu k antioxidačním vlastnostem. V praktické části byly sledovány změny antioxidačních vlastností v závislosti na odlišném kuchyňském zpracování. Ve svých měřeních jsem prokázala vliv mražení, sušení a vaření na antioxidační vlastnosti, kdy docházelo k úbytku antioxidační aktivity a změně obsahu polyfenolů a flavonoidů.
Annotation in English
The theoretical part of my diploma thesis aims to characterize higher fungi. The work deals with the chemical composition of basidiomycetes, particularly in relation to antioxidant properties. The practical part monitors the changes in antioxidant properties, depending on the different processing in the kitchen. My measurements demonstrate the influence of freezing, drying and cooking on the antioxidant properties, where there was a loss of antioxidant activity and change of the content of polyphenols and flavonoids.
Prezentace výsledků a jejich diskuze s literaturou.
Research Plan
I. Teoretická část
Charakterizujte vyšší houby.
Popište chemické složení vyšších hub.
Antioxidanty a jejich aspekty výskytu v přírodě.
II. Praktická část
Metodika kulinárních a chemických stanovení.
Prezentace výsledků a jejich diskuze s literaturou.
Recommended resources
[1]KOVÁŘ, L. Brevíř o houbách, 1. vydání, Olympia, Praha 1999.
[2]SMOTLACHA, M. Kapesní atlas hub, 1. vydání, Ottovo nakladatelství, Praha 2002.
[3]KALAČ, P. Houby víme, co jíme?, 1. vydání, Dona, České Budějovice 2008.
[4]VELIŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II., 3. vydání, OSSIS, Havlíčkův Brod 2009.
Recommended resources
[1]KOVÁŘ, L. Brevíř o houbách, 1. vydání, Olympia, Praha 1999.
[2]SMOTLACHA, M. Kapesní atlas hub, 1. vydání, Ottovo nakladatelství, Praha 2002.
[3]KALAČ, P. Houby víme, co jíme?, 1. vydání, Dona, České Budějovice 2008.
[4]VELIŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II., 3. vydání, OSSIS, Havlíčkův Brod 2009.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. - Kde byl klouzek nasbírán? Práce by chtěla další výzkum.
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. - Víte co je to silážování hub?
Mgr. Magda Doležalová, Ph.D. - Vyvarujte se používat 1. osobu.
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.