Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou pšenice seté (Triticum aestivum L.), anatomickým a chemickým složením pšeničného zrna a významem pšeničných aminokyselin a bílkovin.
Praktická část diplomové práce byla zaměřena na hodnocení forem pšenice seté a vzorků introgresivní hybridní linie z hlediska obsahu aminokyselin a složení bílkovin. Ve vzorcích byl nalezen nejvyšší obsah kyseliny glutamové a prolinu. První limitující aminokyselinou byl lyzin, dále methionin. Z esenciálních aminokyselin byl nejvíce zastoupen leucin. Obsah esenciálních aminokyselin v bílkovině nepřesahuje 30 %. Aminokyselinová skladba je závislá na genotypu pšenice, roku sklizně a podmínkách pěstování. Nejvyšší zastoupení sirných aminokyselin pozitivně ovlivňujících kvalitu lepku vykazují vzorky introgresivní hybridní linie. Při použití metody SDS-PAGE byly na polyakrylamidových gelech zjištěny čtyři skupiny bendů.
Anotace v angličtině
The theoretical part of master thesis deals with the characteristics of wheat grain (Triticum aestivum L.), anatomical and chemical composition and the importance of wheat amino acids and proteins content.
The practical part of focuses on the evaluation of wheat forms and introgression lines in terms of amino acid content and composition of proteins. In the samples was found high content of glutamic acid and proline. The first limiting amino acid was lysine, and methio-nine. The essential amino acid leucine is the most represented. The content of essential amino acids in the protein did not exceed 30 %. The amino acid composition was depen-dent on the genotype of wheat, crop year and growing conditions. The highest proportion of sulfur amino acids positively affecting the quality of gluten had been detected in intro-gression line. In applying SDS-PAGE on polyacrylamide gels were identified four groups bends.
Klíčová slova
pšenice, aminokyseliny, bílkoviny, SDS-PAGE
Klíčová slova v angličtině
wheat, amino acids, protein, SDS-PAGE
Rozsah průvodní práce
107 s. (22 766 slov)
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část diplomové práce se zabývá charakteristikou pšenice seté (Triticum aestivum L.), anatomickým a chemickým složením pšeničného zrna a významem pšeničných aminokyselin a bílkovin.
Praktická část diplomové práce byla zaměřena na hodnocení forem pšenice seté a vzorků introgresivní hybridní linie z hlediska obsahu aminokyselin a složení bílkovin. Ve vzorcích byl nalezen nejvyšší obsah kyseliny glutamové a prolinu. První limitující aminokyselinou byl lyzin, dále methionin. Z esenciálních aminokyselin byl nejvíce zastoupen leucin. Obsah esenciálních aminokyselin v bílkovině nepřesahuje 30 %. Aminokyselinová skladba je závislá na genotypu pšenice, roku sklizně a podmínkách pěstování. Nejvyšší zastoupení sirných aminokyselin pozitivně ovlivňujících kvalitu lepku vykazují vzorky introgresivní hybridní linie. Při použití metody SDS-PAGE byly na polyakrylamidových gelech zjištěny čtyři skupiny bendů.
Anotace v angličtině
The theoretical part of master thesis deals with the characteristics of wheat grain (Triticum aestivum L.), anatomical and chemical composition and the importance of wheat amino acids and proteins content.
The practical part of focuses on the evaluation of wheat forms and introgression lines in terms of amino acid content and composition of proteins. In the samples was found high content of glutamic acid and proline. The first limiting amino acid was lysine, and methio-nine. The essential amino acid leucine is the most represented. The content of essential amino acids in the protein did not exceed 30 %. The amino acid composition was depen-dent on the genotype of wheat, crop year and growing conditions. The highest proportion of sulfur amino acids positively affecting the quality of gluten had been detected in intro-gression line. In applying SDS-PAGE on polyacrylamide gels were identified four groups bends.
Klíčová slova
pšenice, aminokyseliny, bílkoviny, SDS-PAGE
Klíčová slova v angličtině
wheat, amino acids, protein, SDS-PAGE
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika pšenice Triticum aestivum L.
Anatomická stavba a chemické složení pšeničného zrna.
Význam pšeničných aminokyselin a bílkovin.
II. Praktická část
Cíl diplomové práce.
Použitý materiál a metodika stanovení aminokyselin a bílkovinného profilu ve vzorcích pšenice.
Výsledky stanovení aminokyselin a bílkovinného profilu a diskuze získaných výsledků.
Formulace závěrů práce a porovnání výsledků s jinými autory.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika pšenice Triticum aestivum L.
Anatomická stavba a chemické složení pšeničného zrna.
Význam pšeničných aminokyselin a bílkovin.
II. Praktická část
Cíl diplomové práce.
Použitý materiál a metodika stanovení aminokyselin a bílkovinného profilu ve vzorcích pšenice.
Výsledky stanovení aminokyselin a bílkovinného profilu a diskuze získaných výsledků.
Formulace závěrů práce a porovnání výsledků s jinými autory.
Seznam doporučené literatury
[1] PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie I: cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2004. 203 s. ISBN 80-7080-530-7.
[2] BUSHUK, W. RASPER, V. F. Wheat: production, properties and quality. Blackie Academic & Professional, Ontario 1994. 239 s. ISBN 0-7514-0181-1.
[3] SLUKOVÁ, M. Kvalitativní ukazatele pšenice a pšeničných mouk [online]. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [cit. 2012-10-05]. Dostupné z WWW: http://www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fpbt/grant_TRP/dokumenty/06.pdf.
[4] POMERANZ, Y. Wheat: Chemistry and Technology, American Association of Cereal Chemists, 1988, 514 s. ISBN 0-913250-65-1.
[5] WEISS, M., MANNEBERG, M., JURANVILLE, J. F., LAHM, H. W., FOUNTOULAKIS, M. Effect of the hydrolysis method on the determination of the amino acid composition of proteins. Journal of Chromatography A, 1998, 795, s. 263 ? 275.
Seznam doporučené literatury
[1] PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie I: cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2004. 203 s. ISBN 80-7080-530-7.
[2] BUSHUK, W. RASPER, V. F. Wheat: production, properties and quality. Blackie Academic & Professional, Ontario 1994. 239 s. ISBN 0-7514-0181-1.
[3] SLUKOVÁ, M. Kvalitativní ukazatele pšenice a pšeničných mouk [online]. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze [cit. 2012-10-05]. Dostupné z WWW: http://www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fpbt/grant_TRP/dokumenty/06.pdf.
[4] POMERANZ, Y. Wheat: Chemistry and Technology, American Association of Cereal Chemists, 1988, 514 s. ISBN 0-913250-65-1.
[5] WEISS, M., MANNEBERG, M., JURANVILLE, J. F., LAHM, H. W., FOUNTOULAKIS, M. Effect of the hydrolysis method on the determination of the amino acid composition of proteins. Journal of Chromatography A, 1998, 795, s. 263 ? 275.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student potvrdil hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázal, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal věcně, správně.