Diplomová práce je zaměřena na antioxidační aktivitu česneku. Je zde přehled chemických látek s důrazem na látky působící antioxidačně ? sirné sloučeniny (S-allylmerkaptocystein, ajoen, S-allylcystein), fenolické sloučeniny (flavonoidy), vitamin C a selen. Dále jsou po-psány jiné biologicky aktivní látky ? sloučeniny fytoncidního charakteru (allicin, alliin, me-tiin), enzymy (především alliináza), aminokyseliny, další minerální látky či vitaminy. V experimentální části byla spektrofotometricky stanovena antioxidační aktivita čerstvého a lyofilizovaného česneku pomocí metod ABTS a DPPH.
Annotation in English
The thesis is focused on the antioxidant activity of garlic. There is a survey of chemical substances with emphasis on the active antioxidant substances ? sulfur compounds (S-allylmercaptocystein, ajoene, S-allylcystein), phenolic compounds (flavonoids), vitamin C and selenium. The following describes the other biologically active agents ? a fytoncides compound (allicin, alliin, metiin), enzymes (particularly alliináza), amino acids, and the other minerals or vitamins. In the experimental part the antioxidant activity of fresh garlic and freeze-dried using ABTS and DPPH methods was spectrophotometrically established.
Diplomová práce je zaměřena na antioxidační aktivitu česneku. Je zde přehled chemických látek s důrazem na látky působící antioxidačně ? sirné sloučeniny (S-allylmerkaptocystein, ajoen, S-allylcystein), fenolické sloučeniny (flavonoidy), vitamin C a selen. Dále jsou po-psány jiné biologicky aktivní látky ? sloučeniny fytoncidního charakteru (allicin, alliin, me-tiin), enzymy (především alliináza), aminokyseliny, další minerální látky či vitaminy. V experimentální části byla spektrofotometricky stanovena antioxidační aktivita čerstvého a lyofilizovaného česneku pomocí metod ABTS a DPPH.
Annotation in English
The thesis is focused on the antioxidant activity of garlic. There is a survey of chemical substances with emphasis on the active antioxidant substances ? sulfur compounds (S-allylmercaptocystein, ajoene, S-allylcystein), phenolic compounds (flavonoids), vitamin C and selenium. The following describes the other biologically active agents ? a fytoncides compound (allicin, alliin, metiin), enzymes (particularly alliináza), amino acids, and the other minerals or vitamins. In the experimental part the antioxidant activity of fresh garlic and freeze-dried using ABTS and DPPH methods was spectrophotometrically established.
Stručný popis chemického složení česneku s důrazem na jeho antioxidační složky
Shrnutí principů antioxidačních metod použitých v diplomové práci
II. Experimentální část
Vypracování a navržení vhodného extrakčního postupu s použitím metanolu pro stanovení antioxidační aktivity vybraných obchodních druhů a odrůd česneku
Vypracování a navržení metodiky pro stanovení antioxidační aktivity čerstvého česneku metodami DPPH a ABTS
Diskuze a formulace závěru
Research Plan
I. Teoretická část
Fyziologický popis česneku
Stručný popis chemického složení česneku s důrazem na jeho antioxidační složky
Shrnutí principů antioxidačních metod použitých v diplomové práci
II. Experimentální část
Vypracování a navržení vhodného extrakčního postupu s použitím metanolu pro stanovení antioxidační aktivity vybraných obchodních druhů a odrůd česneku
Vypracování a navržení metodiky pro stanovení antioxidační aktivity čerstvého česneku metodami DPPH a ABTS
Diskuze a formulace závěru
Recommended resources
[1]VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2 .Tábor:1999. OSSIS, ISBN 80-902-3914-5
[2]PAULOVÁ, Hana. BOCHAŘOVÁ, Hana. TÁBORSKÁ, Eva. Metody stanovení antioxidační aktivity přírodních látek in vitro. Chemické listy
[online]. 2004, 98 [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2004_04_03.pdf
[3]KAHKONEM, M., P., Antioxidant activity of plant extractes containing phenolic compounds. J Agric Food Chem. [online]. 1999, 47 [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552749
[4]BACHMAN, Janet. Organic garlic production. Appropriate Technology Transfer for Rural Areas [online]. 2001, 6 [cit. 2013-10-01]. ISSN 800-346-9140. Dostupné z: http://www.organicagcentre.ca/Docs/ATTRA/garlic_production.pdf
Recommended resources
[1]VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2 .Tábor:1999. OSSIS, ISBN 80-902-3914-5
[2]PAULOVÁ, Hana. BOCHAŘOVÁ, Hana. TÁBORSKÁ, Eva. Metody stanovení antioxidační aktivity přírodních látek in vitro. Chemické listy
[online]. 2004, 98 [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2004_04_03.pdf
[3]KAHKONEM, M., P., Antioxidant activity of plant extractes containing phenolic compounds. J Agric Food Chem. [online]. 1999, 47 [cit. 2013-10-01]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552749
[4]BACHMAN, Janet. Organic garlic production. Appropriate Technology Transfer for Rural Areas [online]. 2001, 6 [cit. 2013-10-01]. ISSN 800-346-9140. Dostupné z: http://www.organicagcentre.ca/Docs/ATTRA/garlic_production.pdf
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. - Která odrůda byla vyšlechtěna v tomto regionu? Lyofilizát má antioxidační kapacitu menší nebo větší?
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. - Co je to antihelmentický - má být uvedeno jinak. Kolik bylo použito stroužků / paliček?
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. - Čím je dán obsah selenu a germania v česneku?
prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc. - Co způsobuje štiplavost česneku? Kolik potřebujeme zkonzumovat česneku při nachlazení?
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná.