Diplomová práce obsahuje charakteristiku obilovin, antioxidační aktivity a antioxidantů, definování jednotlivých metod sloužících ke stanovení antioxidační aktivity se zaměřením na metodu DPPH. Dále je zde popsané využití metody DPPH v oblasti cereálií. Praktická část je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity metodou DPPH ve vzorcích
netradičních cereálií s využitím extrakce pomocí metanolu jako hlavní extrakční složky.
Anotace v angličtině
The thesis contains the characteristics of cereal, antioxidant activity and antioxidants
definition of the method used to determine the antioxidant activities focused on DPPH
method. The use of DPPH methods in cereals is also described. The practical part
is focused on the determination of antioxidant aktivity by DPPH in samples
of non-traditional cekals with using the metanol-based extraction procedure.
Klíčová slova
cereálie, antioxidační aktivita, DPPH
Klíčová slova v angličtině
cereals, antioxidant activity, DPPH
Rozsah průvodní práce
85 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce obsahuje charakteristiku obilovin, antioxidační aktivity a antioxidantů, definování jednotlivých metod sloužících ke stanovení antioxidační aktivity se zaměřením na metodu DPPH. Dále je zde popsané využití metody DPPH v oblasti cereálií. Praktická část je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity metodou DPPH ve vzorcích
netradičních cereálií s využitím extrakce pomocí metanolu jako hlavní extrakční složky.
Anotace v angličtině
The thesis contains the characteristics of cereal, antioxidant activity and antioxidants
definition of the method used to determine the antioxidant activities focused on DPPH
method. The use of DPPH methods in cereals is also described. The practical part
is focused on the determination of antioxidant aktivity by DPPH in samples
of non-traditional cekals with using the metanol-based extraction procedure.
Klíčová slova
cereálie, antioxidační aktivita, DPPH
Klíčová slova v angličtině
cereals, antioxidant activity, DPPH
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručné pojednání o chemickém složení obilovin.
Charakterizace metod pro stanovení antioxidační aktivity v potravinách s
důrazem na metodu s použitím DPPH.
II. Praktická část
Optimalizace extrakčních postupů při metodě DPPH s použitím metanolu jako
hlavního extrakčního rozpouštědla.
Nastavení metodiky stanovení antioxidační aktivity s využitím DPPH v
oblasti netradičních druhů cereálií.
Stanovení antioxidační aktivity metodou DPPH u netradičních vzorků
obilovin.
Formulace diskuze a závěru.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručné pojednání o chemickém složení obilovin.
Charakterizace metod pro stanovení antioxidační aktivity v potravinách s
důrazem na metodu s použitím DPPH.
II. Praktická část
Optimalizace extrakčních postupů při metodě DPPH s použitím metanolu jako
hlavního extrakčního rozpouštědla.
Nastavení metodiky stanovení antioxidační aktivity s využitím DPPH v
oblasti netradičních druhů cereálií.
Stanovení antioxidační aktivity metodou DPPH u netradičních vzorků
obilovin.
Formulace diskuze a závěru.
Seznam doporučené literatury
[1] HRABĚ, J., HOZA, I., ROP, O. Technologie výroby potravin rostlinného původu,vyd.1, Zlín, 2005, ISBN 8073183722
[2] PRAKASH, A. Antioxidant activity, Medallion Laboratories, Analytical Progress,2001
[3] BLOIS, M.S. Antioxidant determinantios by the use of a stable free radiál
Nature 181, 1199 (1958)
[4] ALGERR, M.S.M., Polymer science dictionary, Springer, 1997, ISBN
0412608707
Seznam doporučené literatury
[1] HRABĚ, J., HOZA, I., ROP, O. Technologie výroby potravin rostlinného původu,vyd.1, Zlín, 2005, ISBN 8073183722
[2] PRAKASH, A. Antioxidant activity, Medallion Laboratories, Analytical Progress,2001
[3] BLOIS, M.S. Antioxidant determinantios by the use of a stable free radiál
Nature 181, 1199 (1958)
[4] ALGERR, M.S.M., Polymer science dictionary, Springer, 1997, ISBN
0412608707
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc. - Co by jsme měli konzumovat, aby jsme měli dobrý přísun antioxidantů?
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. - Směrodatná odchylka by měla být před jednotkou.
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. - Může být směrodatná odchylka 0,0?
Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky studentka reagovala správně a pohotově.