U volně rostoucích jedlých hub pocházejících ze dvou lokalit ? Dubné v jižních Čechách a Ivanovice na Hané na jižní Moravě, byla stanovena antioxidační aktivita metodou zhášecího potenciálu volných radikálů činidla DPPH v rozsahu 1,32 až 17,80 mg ekvivalentu kyseliny askorbové na 1 g sušiny vzorku a celkový obsah fenolů za použití činidla Folin-Ciocalteu v rozmezí 0,62 až 11,12 mg ekvivalentu kyseliny gallové na 1 g sušiny. Bylo provedeno statistické vyhodnocení naměřených hodnot. Byla potvrzena střední míra korelace 0,65 celkového obsahu fenolů a antioxidační aktivity vzorků. Byl zjištěn variabilní obsah těchto látek v jednotlivých druzích hub, i ve stejných druzích hub sbíraných na různých lokalitách.
Anotace v angličtině
Wild edible mushrooms - they were collected in Dubné in southern Bohemia and in Ivanovice na Hané in southern Moravia, were analyzed for antioxidant scavenging capacity DPPH ranges from 1.32 to 17.80 mg ascorbic acid in1g dw, for total phenols by Folin-Ciocalteu reagent ranged from 0.62 to 11.12 mg gallic acid equivalent in 1g dw. The results were statistically analyzed. There was found middle correlation 0.65 between antioxidant capacity and total phenols. There was found variability in contents of analyzed compounds between species of mushrooms and between the some species mushrooms collected in different localities.
U volně rostoucích jedlých hub pocházejících ze dvou lokalit ? Dubné v jižních Čechách a Ivanovice na Hané na jižní Moravě, byla stanovena antioxidační aktivita metodou zhášecího potenciálu volných radikálů činidla DPPH v rozsahu 1,32 až 17,80 mg ekvivalentu kyseliny askorbové na 1 g sušiny vzorku a celkový obsah fenolů za použití činidla Folin-Ciocalteu v rozmezí 0,62 až 11,12 mg ekvivalentu kyseliny gallové na 1 g sušiny. Bylo provedeno statistické vyhodnocení naměřených hodnot. Byla potvrzena střední míra korelace 0,65 celkového obsahu fenolů a antioxidační aktivity vzorků. Byl zjištěn variabilní obsah těchto látek v jednotlivých druzích hub, i ve stejných druzích hub sbíraných na různých lokalitách.
Anotace v angličtině
Wild edible mushrooms - they were collected in Dubné in southern Bohemia and in Ivanovice na Hané in southern Moravia, were analyzed for antioxidant scavenging capacity DPPH ranges from 1.32 to 17.80 mg ascorbic acid in1g dw, for total phenols by Folin-Ciocalteu reagent ranged from 0.62 to 11.12 mg gallic acid equivalent in 1g dw. The results were statistically analyzed. There was found middle correlation 0.65 between antioxidant capacity and total phenols. There was found variability in contents of analyzed compounds between species of mushrooms and between the some species mushrooms collected in different localities.
I. Teoretická část
Popište vybrané druhy hub
Charakterizujte chemické složení vybraných druhů hub
Prostudujte analytické metody stanovení antioxidantů
II. Praktická část
Stanovte antioxidační aktivitu a množství polyfenolů u vybraných druhů hub
Výsledky statisticky analyzujte a proveďte diskuzi s odbornou literaturou
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište vybrané druhy hub
Charakterizujte chemické složení vybraných druhů hub
Prostudujte analytické metody stanovení antioxidantů
II. Praktická část
Stanovte antioxidační aktivitu a množství polyfenolů u vybraných druhů hub
Výsledky statisticky analyzujte a proveďte diskuzi s odbornou literaturou
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J., Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999
GORDON, M., Antioxidants and food stability, Antioxidants in Food - Practical Applications, Cambridge: Woodhead Publishing, 2001
BREENE, W. M., Nutritional and medicinal value of specialty mushrooms, Journal of Food Protection, 53(10): p. 883-894, 1990
RACEK, J., Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění, nakl. Galén, 2003
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, J., Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999
GORDON, M., Antioxidants and food stability, Antioxidants in Food - Practical Applications, Cambridge: Woodhead Publishing, 2001
BREENE, W. M., Nutritional and medicinal value of specialty mushrooms, Journal of Food Protection, 53(10): p. 883-894, 1990
RACEK, J., Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění, nakl. Galén, 2003
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Jaroslav Kováčik, Ph.D. seznámil členy komise s posudkem vedoucího DP.
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc. seznámil členy komise se posudkem oponenta a položil otázky z posudku Ing. Hladké, Ph.D.
1. Na straně 42 uvádíte, že u některých hub (například kuřátka žlutá) byly prokázány bakteriostatické účinky. Můžete popsat působení těchto hub na bakterie?
2. Může popsat látky, které jsou zodpovědné za vůni hub?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.