Diplomová práce je zaměřena na problematiku nemoci diabetes mellitus, a s tím související dietní opatření pro nemocné děti školního věku. Teoretická část je věnována základním informacím o cukrovce, edukačnímu programu a akutním komplikacím jako je hypoglykemie a hyperglykemie. Dále se zaměřuje na specifické nutriční potřeby nemocných dětí školního věku, možnosti ovlivnění glykemie výživou a hodnocení potravin glykemickým indexem. V praktické části je uvedeno vyhodnocení dotazníkového průzkumu, který monitoroval znalosti žáků 7. tříd základních škol o diabetes mellitus u dětí. Součástí práce je sestavení jídelního plánu pro děti s cukrovkou a jeho nutriční vyhodnocení.
Anotace v angličtině
This Master thesis is focused on the diabetes mellitus disease and issues related to dietary measures for the sick school-age children. The theoretical part is based on basic information about diabetes, educational program and acute complications such as hypoglycemia and hyperglycemia. Further focus is on the specific nutritional needs of sick school-age children, the possibility of nutritive influence of glycemia, and evaluation of food by so called glycemic index. In the practical part is evaluated questionnaire survey, which monitored knowledge of students of the 7th elementary school class about children?s diabetes mellitus. Part of this thesis is to set a meal plan for children with diabetes and their nutritional evaluation.
Klíčová slova
výživa, diabetes mellitus, hypoglykemie, glykemický index
Klíčová slova v angličtině
nutrition, diabetes mellitus, hypoglycemia, glycemic index
Rozsah průvodní práce
107 s. + 14 s. (21 395 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na problematiku nemoci diabetes mellitus, a s tím související dietní opatření pro nemocné děti školního věku. Teoretická část je věnována základním informacím o cukrovce, edukačnímu programu a akutním komplikacím jako je hypoglykemie a hyperglykemie. Dále se zaměřuje na specifické nutriční potřeby nemocných dětí školního věku, možnosti ovlivnění glykemie výživou a hodnocení potravin glykemickým indexem. V praktické části je uvedeno vyhodnocení dotazníkového průzkumu, který monitoroval znalosti žáků 7. tříd základních škol o diabetes mellitus u dětí. Součástí práce je sestavení jídelního plánu pro děti s cukrovkou a jeho nutriční vyhodnocení.
Anotace v angličtině
This Master thesis is focused on the diabetes mellitus disease and issues related to dietary measures for the sick school-age children. The theoretical part is based on basic information about diabetes, educational program and acute complications such as hypoglycemia and hyperglycemia. Further focus is on the specific nutritional needs of sick school-age children, the possibility of nutritive influence of glycemia, and evaluation of food by so called glycemic index. In the practical part is evaluated questionnaire survey, which monitored knowledge of students of the 7th elementary school class about children?s diabetes mellitus. Part of this thesis is to set a meal plan for children with diabetes and their nutritional evaluation.
Klíčová slova
výživa, diabetes mellitus, hypoglykemie, glykemický index
Klíčová slova v angličtině
nutrition, diabetes mellitus, hypoglycemia, glycemic index
Dietní opatření při léčbě cukrovky u dětí s ohledem na specifické nutriční potřeby dětského organismu.
Možnosti ovlivnění glykémie výživou, hodnocení potravin tzv. glykemickým indexem.
II. Praktická část
Ověření znalostí žáků na II. stupni ZŠ o diabetes mellitus u dětí, sestavení dotazníku.
Srovnání výsledků dotazníkového průzkumu s výsledky předchozího šetření.
Sestavení a nutriční vyhodnocení vzorového jídelníčku diabetika pro danou fyziologickou skupinu.
Zpracování dat, vyhodnocení výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] LEBL J., PRŮHOVÁ Š. Abeceda diabetu-příručka pro děti a mladé dospělé, kteří chtějí o diabetu vědět víc, 3. rozšířené vydání, Praha: nakladatelství Maxdorf, 2008, 184 s., ISBN 978-80-7345-141-7.
[2] PERUŠICOVÁ J. (ed.) Diabetes mellitus 1. typu, 2. vydání, Praha: nakladatelství Geum, 2008, 569 s., ISBN 978-80-86256-62-7.
[3] BARTÁŠKOVÁ D., MENGEROVÁ O. Cukrovka-dieta a rady lékaře, 1. vydání, Praha-Čestlice: nakladatelství Medica publishing, 2008, 182 s., ISBN 978-80-84936-60-5.
[4] MORTENSES H. B., ROBERTSON K. J., AANSTOOT H. J., et al. - Insulin management and metabolic control of Type 1 diabetes mellitus in childhood and adolescence in 18 countries, Diabetic Medicine, 1998, r. 15, č. 9, s. 752-759, ISSN: 1096-9136.
[5] REWERS M., PIHOKER C., DONAGHUE K., et al. - Assessment and monitoring of glycemic control in children and adolescents with diabetes, Pediatric Diabetes, 2009, r. 10, č. 12, s. 71-81, ISSN: 1399-5448.
Seznam doporučené literatury
[1] LEBL J., PRŮHOVÁ Š. Abeceda diabetu-příručka pro děti a mladé dospělé, kteří chtějí o diabetu vědět víc, 3. rozšířené vydání, Praha: nakladatelství Maxdorf, 2008, 184 s., ISBN 978-80-7345-141-7.
[2] PERUŠICOVÁ J. (ed.) Diabetes mellitus 1. typu, 2. vydání, Praha: nakladatelství Geum, 2008, 569 s., ISBN 978-80-86256-62-7.
[3] BARTÁŠKOVÁ D., MENGEROVÁ O. Cukrovka-dieta a rady lékaře, 1. vydání, Praha-Čestlice: nakladatelství Medica publishing, 2008, 182 s., ISBN 978-80-84936-60-5.
[4] MORTENSES H. B., ROBERTSON K. J., AANSTOOT H. J., et al. - Insulin management and metabolic control of Type 1 diabetes mellitus in childhood and adolescence in 18 countries, Diabetic Medicine, 1998, r. 15, č. 9, s. 752-759, ISSN: 1096-9136.
[5] REWERS M., PIHOKER C., DONAGHUE K., et al. - Assessment and monitoring of glycemic control in children and adolescents with diabetes, Pediatric Diabetes, 2009, r. 10, č. 12, s. 71-81, ISSN: 1399-5448.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.