Bakalářská práce se zabývá posuzováním účinností dvou čiřících prostředků u dvou modelových vzorků vín. Účinnost čiřících prostředků byla vyhodnocována za pomocí stanovení obsahů celkových aminokyselin, volných aminokyselin a vázaných aminokyselin. Obsahy aminokyselin byly stanoveny pomocí Automatického analyzátoru aminokyselin.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with assessing the efficacy of two fining agents in two model wine samples. The effectiveness of fining agents was evaluated using determination of total amino acids, free amino acids and bound amino acids. The contents of amino acids were determined using an Amino Acid Analyzer.
Klíčová slova
víno, čiřící prostředky, čiření
Klíčová slova v angličtině
wine, fining agents, fining
Rozsah průvodní práce
54 s. (63 086 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá posuzováním účinností dvou čiřících prostředků u dvou modelových vzorků vín. Účinnost čiřících prostředků byla vyhodnocována za pomocí stanovení obsahů celkových aminokyselin, volných aminokyselin a vázaných aminokyselin. Obsahy aminokyselin byly stanoveny pomocí Automatického analyzátoru aminokyselin.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with assessing the efficacy of two fining agents in two model wine samples. The effectiveness of fining agents was evaluated using determination of total amino acids, free amino acids and bound amino acids. The contents of amino acids were determined using an Amino Acid Analyzer.
Klíčová slova
víno, čiřící prostředky, čiření
Klíčová slova v angličtině
wine, fining agents, fining
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte výrobu vína.
Popište procesy čiření vína.
Stručně se zabývejte vadami vína se zaměřením na vady související s čiřením vína.
II. Praktická část
Založte experiment s modelovými vzorky vína, kde aplikujete dva čiřící prostředky a posoudíte jejich účinnost.
V modelových vzorcích před a po čiření stanovte celkový obsah aminokyselin.
V modelových vzorcích před a po čiření stanovte obsah volných aminokyselin.
Vyhodnoťte získané výsledky a formulujte závěry.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte výrobu vína.
Popište procesy čiření vína.
Stručně se zabývejte vadami vína se zaměřením na vady související s čiřením vína.
II. Praktická část
Založte experiment s modelovými vzorky vína, kde aplikujete dva čiřící prostředky a posoudíte jejich účinnost.
V modelových vzorcích před a po čiření stanovte celkový obsah aminokyselin.
V modelových vzorcích před a po čiření stanovte obsah volných aminokyselin.
Vyhodnoťte získané výsledky a formulujte závěry.
Seznam doporučené literatury
[1] STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 1. Valtice: Národní salon vín, 2002, 307 s. ISBN 80-903-2010-4.
[2] KRAUS, Vilém, Vítězslav HUBÁČEK a Petr ACKERMANN. Rukověť vinaře. Vyd. 1. Praha: Brázda, 2000, 262 s., [12] s. barev. obr. příl. ISBN 80-853-6234-1.
[3]PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada publishing, 2010, 120 s. ISBN 978-80-247-3487-3.
[4] HUI, Y.; BARTA, József. Handbook of fruits and fruit processing. 1st ed. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2006, xii, 697 p. ISBN 978-0-8138-1981-5.
[5] HUTKINS, Robert W. Microbiology and technology of fermented foods. 1st ed. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2006, xi, 473 p. IFT Press series. ISBN 978-0-8138-0018-9.
Seznam doporučené literatury
[1] STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 1. Valtice: Národní salon vín, 2002, 307 s. ISBN 80-903-2010-4.
[2] KRAUS, Vilém, Vítězslav HUBÁČEK a Petr ACKERMANN. Rukověť vinaře. Vyd. 1. Praha: Brázda, 2000, 262 s., [12] s. barev. obr. příl. ISBN 80-853-6234-1.
[3]PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada publishing, 2010, 120 s. ISBN 978-80-247-3487-3.
[4] HUI, Y.; BARTA, József. Handbook of fruits and fruit processing. 1st ed. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2006, xii, 697 p. ISBN 978-0-8138-1981-5.
[5] HUTKINS, Robert W. Microbiology and technology of fermented foods. 1st ed. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2006, xi, 473 p. IFT Press series. ISBN 978-0-8138-0018-9.
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. Mohla byste blíže specifikovat, co rozumíte pod pojmem zatuchlé místnosti, ve kterých se skladují vína?
Ing. Robert Gál, Ph.D. Existují maximální či optimální hodnoty ve víně po separaci?