Bakalářská práce je zaměřena na methanol v jablečných destilátech. V teoretické části je pojednáno o vlastnostech methanolu, jeho tvorbě, využití, výskytu, metabolismu a účincích v lidském těle, dále o legislativě v oblasti lihovin, ovoci pro výrobu destilátů, alkoholovém kvašení, destilaci, chemickém složení destilátů, vadách destilátů a metodách ke stanovení methanolu. V praktické části byly stanoveny koncentrace methanolu v jablečných destilátech. Analýza těchto destilátů byla provedena plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem (GC/FID).
Anotace v angličtině
Bachelor's thesis is focused on methanol in Apple spirits. The theoretical part is dealt with the properties of methanol, its creation, usage, distribution, metabolism and effects in the human body, also on legislation in the area of spirit drinks, fruit for the production of spirits, alcoholic fermentation, distillation, chemical composition of spirits, quality defects of the spirits and the methods for the determination of methanol. In the practical part of the methanol concentrations were determined in the Apple spirits. Analysis of these spirits were performed by gas chromatography with a flame ionization detector (GC/FID).
Keywords: methanol, fruit spirit, distillation, gas chromatography
Rozsah průvodní práce
79 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na methanol v jablečných destilátech. V teoretické části je pojednáno o vlastnostech methanolu, jeho tvorbě, využití, výskytu, metabolismu a účincích v lidském těle, dále o legislativě v oblasti lihovin, ovoci pro výrobu destilátů, alkoholovém kvašení, destilaci, chemickém složení destilátů, vadách destilátů a metodách ke stanovení methanolu. V praktické části byly stanoveny koncentrace methanolu v jablečných destilátech. Analýza těchto destilátů byla provedena plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem (GC/FID).
Anotace v angličtině
Bachelor's thesis is focused on methanol in Apple spirits. The theoretical part is dealt with the properties of methanol, its creation, usage, distribution, metabolism and effects in the human body, also on legislation in the area of spirit drinks, fruit for the production of spirits, alcoholic fermentation, distillation, chemical composition of spirits, quality defects of the spirits and the methods for the determination of methanol. In the practical part of the methanol concentrations were determined in the Apple spirits. Analysis of these spirits were performed by gas chromatography with a flame ionization detector (GC/FID).
Keywords: methanol, fruit spirit, distillation, gas chromatography
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika methanolu.
Proces výroby ovocných destilátů.
Chemické složení destilátů.
Principy a metody stanovení methanolu.
II. Praktická část
Analýza reálných vzorků destilátů s obsahem methanolu.
Vyhodnocení naměřených výsledků stanovení methanolu v ovocném destilátu.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika methanolu.
Proces výroby ovocných destilátů.
Chemické složení destilátů.
Principy a metody stanovení methanolu.
II. Praktická část
Analýza reálných vzorků destilátů s obsahem methanolu.
Vyhodnocení naměřených výsledků stanovení methanolu v ovocném destilátu.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. uprav. Tábor: OSSIS, 2002, 304 s. ISBN 8086659011.
[2] RUSU COLDEA, Teodora Emilia; SOCACIU, Carmen; PARV, Maria; VODNAR, Dan. Gas-Chromatographic Analysis of Major Volatile Compounds Found in Traditional Fruit Brandies from Transylvania, Romania. Not Bot Horti Agrobo, 2011. 39(2):109-116.
[3] WINTEROVÁ, Renata; MIKULÍKOVÁ, Renata; MAZÁČ, Jiří; HAVELEC, Pavel. Assessment of the Authenticity of Fruit Spirits by Gas Chromatography and Stable Isotope Ratio Analyses.Czech J. Food Sci. 2007, 5: 368?375.
[4] WANG, Mei-Ling; WANG, Jih-Terng; CHOONG, Youk-Meng. A Rapid and Accurate Method for Determination of Methanol in Alcoholic Beverage by Direct Injection Capillary Gas Chromatography. Journal of Food Composition and Analysis. 2004, 17:187-196.
[5] DYR, Josef; DYR, Jan E. Výroba slivovice a jiných pálenek. Očenášková. 4. dopl. vyd. Praha 4: MAXDORF, 1997. 219 s. ISBN 80-85800-80-2.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. uprav. Tábor: OSSIS, 2002, 304 s. ISBN 8086659011.
[2] RUSU COLDEA, Teodora Emilia; SOCACIU, Carmen; PARV, Maria; VODNAR, Dan. Gas-Chromatographic Analysis of Major Volatile Compounds Found in Traditional Fruit Brandies from Transylvania, Romania. Not Bot Horti Agrobo, 2011. 39(2):109-116.
[3] WINTEROVÁ, Renata; MIKULÍKOVÁ, Renata; MAZÁČ, Jiří; HAVELEC, Pavel. Assessment of the Authenticity of Fruit Spirits by Gas Chromatography and Stable Isotope Ratio Analyses.Czech J. Food Sci. 2007, 5: 368?375.
[4] WANG, Mei-Ling; WANG, Jih-Terng; CHOONG, Youk-Meng. A Rapid and Accurate Method for Determination of Methanol in Alcoholic Beverage by Direct Injection Capillary Gas Chromatography. Journal of Food Composition and Analysis. 2004, 17:187-196.
[5] DYR, Josef; DYR, Jan E. Výroba slivovice a jiných pálenek. Očenášková. 4. dopl. vyd. Praha 4: MAXDORF, 1997. 219 s. ISBN 80-85800-80-2.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla dostatečným způsobem. Na doplňující otázky reagovala správně.