Předložená bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci vybraných ovocný a ze-leninových šťáv a různých druhů medu fyzikálně ? chemickými metodami. V teoretické části bylo popsáno chemické složení ovoce, zeleniny a medu a jejich příznivý vliv při výživě člověka. V části praktické byla provedena analýza na základě jejich fyzikálně ? chemických vlastností. Byly vybrány základní metody stanovení jako refraktometrie, pH, elektrická vodivost, hustota a viskozita. Výsledky stanovení byly porovnány s vyhláškami platnými v ČR.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the characterization of selected fruit and vegeta-ble juices and various types of honey physical - chemical methods. The theoretical part describes the basic components of fruits, vegetables and honey and their beneficial effect on human nutrition. In the practical was made analysis on the basis of their physical - chemical properties. They were chosen as the primary method of determining refractome-try, pH, electrical conductivity, density and viscosity. Results were compared with the de-crees of the Czech Republic.
fruits, vegetables, honey, refractometry, electrical conductivity, pH, alkalimetry, viscosity, density
Rozsah průvodní práce
62
Jazyk
CZ
Anotace
Předložená bakalářská práce je zaměřena na charakterizaci vybraných ovocný a ze-leninových šťáv a různých druhů medu fyzikálně ? chemickými metodami. V teoretické části bylo popsáno chemické složení ovoce, zeleniny a medu a jejich příznivý vliv při výživě člověka. V části praktické byla provedena analýza na základě jejich fyzikálně ? chemických vlastností. Byly vybrány základní metody stanovení jako refraktometrie, pH, elektrická vodivost, hustota a viskozita. Výsledky stanovení byly porovnány s vyhláškami platnými v ČR.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the characterization of selected fruit and vegeta-ble juices and various types of honey physical - chemical methods. The theoretical part describes the basic components of fruits, vegetables and honey and their beneficial effect on human nutrition. In the practical was made analysis on the basis of their physical - chemical properties. They were chosen as the primary method of determining refractome-try, pH, electrical conductivity, density and viscosity. Results were compared with the de-crees of the Czech Republic.
fruits, vegetables, honey, refractometry, electrical conductivity, pH, alkalimetry, viscosity, density
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Složení vybraných ovocných a zeleninových šťáv, nutriční hodnoty.
Včelí produkty, vliv obsahu vody na kvalitu medu.
Principy stanovení fyzikálních a chemických vlastností.
II. Praktická část
Metodika stanovení kvality ovocných a zeleninových šťáv a medu.
Vyhodnocení kvality šťáv v závislosti na výsledku stanovení.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Složení vybraných ovocných a zeleninových šťáv, nutriční hodnoty.
Včelí produkty, vliv obsahu vody na kvalitu medu.
Principy stanovení fyzikálních a chemických vlastností.
II. Praktická část
Metodika stanovení kvality ovocných a zeleninových šťáv a medu.
Vyhodnocení kvality šťáv v závislosti na výsledku stanovení.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1]IOFFE, Veniaminovič B. Refraktomertické metody. Z ruského originálu vydaného nakladatelství Chimija, Leningrad, 1974, přeložil V. Velich a Z. Šole, SNTL Praha, 1983.
[2]ČÍHALÍK, J., DVOŘÁK, J., SUK, V., Příručka měření pH, SNTL Praha, 1975.
[3]KOPEC, Karel. Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny, 1. vyd. Praha: ÚZPI, 1998, 72 s. ISBN 8086153649.
[4]ČSN EN 12143. Ovocné a zeleninové šťávy - Odhad obsahu rozpustné sušiny - Refraktometrická metoda, 1996.
[5]CEREVITINOV, V., F. Chemické složení a fysikální vlastnosti ovoce a zeleniny, vydalo průmyslové vydavatelství Praha ve sbírce Knižnice potravinářského průmyslu, 1952.
[6]PŘIDAL, Antonín. Včelí produkty, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003.
Seznam doporučené literatury
[1]IOFFE, Veniaminovič B. Refraktomertické metody. Z ruského originálu vydaného nakladatelství Chimija, Leningrad, 1974, přeložil V. Velich a Z. Šole, SNTL Praha, 1983.
[2]ČÍHALÍK, J., DVOŘÁK, J., SUK, V., Příručka měření pH, SNTL Praha, 1975.
[3]KOPEC, Karel. Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny, 1. vyd. Praha: ÚZPI, 1998, 72 s. ISBN 8086153649.
[4]ČSN EN 12143. Ovocné a zeleninové šťávy - Odhad obsahu rozpustné sušiny - Refraktometrická metoda, 1996.
[5]CEREVITINOV, V., F. Chemické složení a fysikální vlastnosti ovoce a zeleniny, vydalo průmyslové vydavatelství Praha ve sbírce Knižnice potravinářského průmyslu, 1952.
[6]PŘIDAL, Antonín. Včelí produkty, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student potvrdil hodnocení vedoucího bakalářské práce, prokázal, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal věcně a správně.
Mgr. Burešová, Ph.D. Proč jste zvolila kombinaci vzorků ovocných a zeleninových šťáv spolu s medem?
prof. Ing. Juraj Čuboň, CSc. Co znamená označení svěží med?