Alimentární onemocnění a bezpečnost potravin jsou v současnosti velmi diskutovaným tématem vzhledem k přítomnosti patogenních mikroorganismů. Tato práce se zaměřuje konkrétně na bakterie rodu Clostridium, nejznámější zástupce z hlediska otrav z potravin, jejich morfologii, vlastnosti, výskyt v potravinách, jejich patogenitu a působení na lidský organismus. Zabývá se také preventivními opatřeními v boji proti těmto patogenům.
Anotace v angličtině
Foodborne disease and food safety are currently widely discussed topic due to the presence of pathogenic microorganisms. This paper focuses specifically on bacteria of the genus Clostridium, the most famous representative in terms of food poisoning, their morphology, properties, occurrence in food, pathogenicity and their effects on the human organism. It also discusses preventive measures in the fight against these pathogens.
Alimentární onemocnění a bezpečnost potravin jsou v současnosti velmi diskutovaným tématem vzhledem k přítomnosti patogenních mikroorganismů. Tato práce se zaměřuje konkrétně na bakterie rodu Clostridium, nejznámější zástupce z hlediska otrav z potravin, jejich morfologii, vlastnosti, výskyt v potravinách, jejich patogenitu a působení na lidský organismus. Zabývá se také preventivními opatřeními v boji proti těmto patogenům.
Anotace v angličtině
Foodborne disease and food safety are currently widely discussed topic due to the presence of pathogenic microorganisms. This paper focuses specifically on bacteria of the genus Clostridium, the most famous representative in terms of food poisoning, their morphology, properties, occurrence in food, pathogenicity and their effects on the human organism. It also discusses preventive measures in the fight against these pathogens.
Sumarizace základních a nejaktuálnějších poznatků o výskytu clostridií v potravinách a jejich průkazu.
Popsání jednotlivých druhů alimentárních infekcí způsobených rodem Clostridium.
Shrnutí technologických postupů v potravinách zaměřených na prevenci alimentárních infekcí.
Zásady pro vypracování
Sumarizace základních a nejaktuálnějších poznatků o výskytu clostridií v potravinách a jejich průkazu.
Popsání jednotlivých druhů alimentárních infekcí způsobených rodem Clostridium.
Shrnutí technologických postupů v potravinách zaměřených na prevenci alimentárních infekcí.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia 2002.
[2] PELCLOVÁ, D. Nejčastější otravy a jejich terapie. Praha: Galén 2009.
[3] GÖRNER, F. - VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatin. Bratislava: Vydavateľstvo Malé centrum 2004.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia 2002.
[2] PELCLOVÁ, D. Nejčastější otravy a jejich terapie. Praha: Galén 2009.
[3] GÖRNER, F. - VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatin. Bratislava: Vydavateľstvo Malé centrum 2004.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně a správně.
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D. Lze na anaerobním agaru identifikovat klostridia?