Tato bakalářská práce se zabývá přehledem metod termické analýzy a jejich využití při kontrole kvality potravin. Byly změřeny vzorky různých druhů potravin na DTA/TG ana-lyzátoru z důvodu zjištění tepelné stability, čistoty a jejich složení. Měřené vzorky potravin byly vybrány tak, aby zastupovaly oblast lipidů, bílkovin a tuků.
Anotace v angličtině
This work deals with overview of methods of thermal analysis and their use in quality con-trol of foods. The samples of different kinds of food were measured by DTA/TG analyzer to investigate their thermal stability, purity and structure.Measured food samples were cho-sen to represent the main components in foods- lipids, proteins and fats.
Klíčová slova
Termická analýza, potravinářství.
Klíčová slova v angličtině
Keywords: Thermal analysis, food.
Rozsah průvodní práce
51 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá přehledem metod termické analýzy a jejich využití při kontrole kvality potravin. Byly změřeny vzorky různých druhů potravin na DTA/TG ana-lyzátoru z důvodu zjištění tepelné stability, čistoty a jejich složení. Měřené vzorky potravin byly vybrány tak, aby zastupovaly oblast lipidů, bílkovin a tuků.
Anotace v angličtině
This work deals with overview of methods of thermal analysis and their use in quality con-trol of foods. The samples of different kinds of food were measured by DTA/TG analyzer to investigate their thermal stability, purity and structure.Measured food samples were cho-sen to represent the main components in foods- lipids, proteins and fats.
Klíčová slova
Termická analýza, potravinářství.
Klíčová slova v angličtině
Keywords: Thermal analysis, food.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Úvod do termické analýzy.
Základní metody termické analýzy.
Aplikace termické analýzy v potravinářství.
II. Praktická část
Přístroj pro měření- simultánní DTA/TG.
Popis měřených vybraných potravinářských vzorků.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Úvod do termické analýzy.
Základní metody termické analýzy.
Aplikace termické analýzy v potravinářství.
II. Praktická část
Přístroj pro měření- simultánní DTA/TG.
Popis měřených vybraných potravinářských vzorků.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] ARANA, Ignacio J. Physical properties of foods: Novel Measurement Techniques and Applications. Boca Raton, FL: CRC Press, c2012, xiv, 406 s. ISBN 978-1-4398-3536-4.
[2] BLAŽEK, Antonín. Termická analýza. 2. opr. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1974, 294 s.
[3] Mettler Toledo, Collected Applications TA, Food.
[4] HOLZBECHER, Z., CHURÁČEK J., Analytická chemie. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1987, 663 s.
[5] DANIELS, T., Thermal Analysis. London: Kogan Page, 1973, 272 s.
Seznam doporučené literatury
[1] ARANA, Ignacio J. Physical properties of foods: Novel Measurement Techniques and Applications. Boca Raton, FL: CRC Press, c2012, xiv, 406 s. ISBN 978-1-4398-3536-4.
[2] BLAŽEK, Antonín. Termická analýza. 2. opr. vyd. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1974, 294 s.
[3] Mettler Toledo, Collected Applications TA, Food.
[4] HOLZBECHER, Z., CHURÁČEK J., Analytická chemie. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1987, 663 s.
[5] DANIELS, T., Thermal Analysis. London: Kogan Page, 1973, 272 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Mgr. Iva Burešová, Ph.D. Proč jste zvolila cukr moučku a nezvolila jste cukr krystal?
prof. Ing. Juraj Čuboň, CSc. Chutnala jste vzorky? Který jste preferovala?
Mgr. Martina Bučková, Ph.D. Které typy potravin se stanovují Vámi zvolenou metodou? Volila jste podle metody i výběr vzorků?