V teoretické části této bakalářské práce byla popsána výroba vína ve všech jejích krocích, a také složení vinného moštu. Dále byly charakterizovány aminokyseliny a biogenní aminy, a byl popsán jejich význam v potravinách, především ve víně. Praktická část bakalářské práce byla zaměřena na laboratorní metody analýzy aminokyselin a biogenních aminů ve víně, a bylo provedeno porovnání naměřených hodnot s odbornou literaturou.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this bachelor thesis, making of wine in all steps and composition of grape must were described. Amino acids and biogenic amines were characterized and their significance in food, especially in wine, were described. The practical part of this thesis was focused on laboratory methods of analysis of amino acids and biogenic amines. Measured values were compared with references.
V teoretické části této bakalářské práce byla popsána výroba vína ve všech jejích krocích, a také složení vinného moštu. Dále byly charakterizovány aminokyseliny a biogenní aminy, a byl popsán jejich význam v potravinách, především ve víně. Praktická část bakalářské práce byla zaměřena na laboratorní metody analýzy aminokyselin a biogenních aminů ve víně, a bylo provedeno porovnání naměřených hodnot s odbornou literaturou.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this bachelor thesis, making of wine in all steps and composition of grape must were described. Amino acids and biogenic amines were characterized and their significance in food, especially in wine, were described. The practical part of this thesis was focused on laboratory methods of analysis of amino acids and biogenic amines. Measured values were compared with references.
Charakterizujte zpracovávané odrůdy vín a jejich výrobu
Charakterizujte složení a úpravy moštu
Popište proces alkoholového kvašení
Charakterizujte aminokyseliny a biogenní aminy vyskytující se ve víně
II. Praktická část
Založte experiment, ve kterém ze stejné šarže hroznů založíte výrobu červeného vína i klaretu
V průběhu výroby vína stanovte přítomnost biogenních aminů
V průběhu výroby vína stanovte celkový obsah aminokyselin a obsah volných aminokyselin
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte zpracovávané odrůdy vín a jejich výrobu
Charakterizujte složení a úpravy moštu
Popište proces alkoholového kvašení
Charakterizujte aminokyseliny a biogenní aminy vyskytující se ve víně
II. Praktická část
Založte experiment, ve kterém ze stejné šarže hroznů založíte výrobu červeného vína i klaretu
V průběhu výroby vína stanovte přítomnost biogenních aminů
V průběhu výroby vína stanovte celkový obsah aminokyselin a obsah volných aminokyselin
Seznam doporučené literatury
[1] MORENO-ARRIBAS, M a M POLO. Wine chemistry and biochemistry [online]. New York: Springer, c2009, xv, 735 p. [cit. 2012-09-06]. ISBN 9780387741185-.
[2] EDER, Reinhard. Vady vína. Vyd. 1. Valtice: Národní vinařské centrum, 2006, 263 s. ISBN 80-903-2016-3.
[3] ROSSMAN, Miloš. Víno. I. Praha: Vydavatelství obchodu, 1962. ISBN 56/III 12.
[4] POLÁŠKOVÁ, Pavla, Julian HERSZAGE a Susan E. EBELER. Wine flavor: chemistry in a glass. Chemical Society Reviews [online]. 2008, roč. 37, č. 11, s. 2478- [cit. 2013-01-10]. ISSN 0306-0012. DOI: 10.1039/b714455p. Dostupné z: http://xlink.rsc.org/?DOI=b714455p
[5] STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 2., aktualiz. Překlad Jiří Sedlo. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010, 309 s. ISBN 978-80-903201-9-2.
[6] PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada publishing, 2010, 120 s. ISBN 978-80-247-3487-3.
Seznam doporučené literatury
[1] MORENO-ARRIBAS, M a M POLO. Wine chemistry and biochemistry [online]. New York: Springer, c2009, xv, 735 p. [cit. 2012-09-06]. ISBN 9780387741185-.
[2] EDER, Reinhard. Vady vína. Vyd. 1. Valtice: Národní vinařské centrum, 2006, 263 s. ISBN 80-903-2016-3.
[3] ROSSMAN, Miloš. Víno. I. Praha: Vydavatelství obchodu, 1962. ISBN 56/III 12.
[4] POLÁŠKOVÁ, Pavla, Julian HERSZAGE a Susan E. EBELER. Wine flavor: chemistry in a glass. Chemical Society Reviews [online]. 2008, roč. 37, č. 11, s. 2478- [cit. 2013-01-10]. ISSN 0306-0012. DOI: 10.1039/b714455p. Dostupné z: http://xlink.rsc.org/?DOI=b714455p
[5] STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 2., aktualiz. Překlad Jiří Sedlo. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010, 309 s. ISBN 978-80-903201-9-2.
[6] PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Praha: Grada publishing, 2010, 120 s. ISBN 978-80-247-3487-3.
Přílohy volně vložené
CD obsahující přiloženou Bakalářskou práci ve formátu PDF, a jednotlivé přílohy
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentky prokázaly hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.