Tato diplomová práce se zabývá vývojem obsahu aromatických látek u odrůd Chardonnay a Ryzlinku rýnském dle jednotlivých ročníků. Obdobným způsobem je hodnocen také celkový obsah polyfenolických látek ve vzorcích vína. V teoretické části je stručný popis technologie výroby vín, vybraných aromatických látek a stručný popis polyfenolů. Dále je práce zaměřena na popisu metod určených ke stanovení aromatických látek a polyfenolů ve víně. V praktické části jsou provedeny příslušné analýzy, jejich výsledky jsou diskutovány a na jejich základě jsou formulovány odpovídající závěry.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the development of aromatic compounds in the varieties Chardonnay and Riesling in individual years. Correspondingly, also evaluated the total content of polyphenols in wine samples. The theoretical part is a brief description of the technology of production of wines, selected aromatic compounds and a concise description of polyphenols. The thesis is focused on the description of the methods for the identification of aromatic compounds in wine and polyphenols. The practical part of the analysis performed, the results are discussing and on the basis of the corresponding conclusions are formulated.
Klíčová slova
aromatické látky, polyfenoly, technologie výroby vína, analýzy aromatických látek
Klíčová slova v angličtině
aromatic substances, polyphenols, technology of wine production, analysis of aromatic compounds
Rozsah průvodní práce
99 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá vývojem obsahu aromatických látek u odrůd Chardonnay a Ryzlinku rýnském dle jednotlivých ročníků. Obdobným způsobem je hodnocen také celkový obsah polyfenolických látek ve vzorcích vína. V teoretické části je stručný popis technologie výroby vín, vybraných aromatických látek a stručný popis polyfenolů. Dále je práce zaměřena na popisu metod určených ke stanovení aromatických látek a polyfenolů ve víně. V praktické části jsou provedeny příslušné analýzy, jejich výsledky jsou diskutovány a na jejich základě jsou formulovány odpovídající závěry.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the development of aromatic compounds in the varieties Chardonnay and Riesling in individual years. Correspondingly, also evaluated the total content of polyphenols in wine samples. The theoretical part is a brief description of the technology of production of wines, selected aromatic compounds and a concise description of polyphenols. The thesis is focused on the description of the methods for the identification of aromatic compounds in wine and polyphenols. The practical part of the analysis performed, the results are discussing and on the basis of the corresponding conclusions are formulated.
Klíčová slova
aromatické látky, polyfenoly, technologie výroby vína, analýzy aromatických látek
Klíčová slova v angličtině
aromatic substances, polyphenols, technology of wine production, analysis of aromatic compounds
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište technologii výroby vín dle jakosti a jednotlivých typů.
Zaměřte se na aromatické látky vín z aspektu odrůd technologie a agrogeologických podmínek.
Popište analytické metody vhodné ke sledování aromatických látek vína.
II. Praktická část
Proveďte experimentální analytické sledování aromatických látek ve vybraných řadách vzorků vín.
Získané výsledky vyhodnoťte a diskutujte. Formulujte závěry a doporučení.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište technologii výroby vín dle jakosti a jednotlivých typů.
Zaměřte se na aromatické látky vín z aspektu odrůd technologie a agrogeologických podmínek.
Popište analytické metody vhodné ke sledování aromatických látek vína.
II. Praktická část
Proveďte experimentální analytické sledování aromatických látek ve vybraných řadách vzorků vín.
Získané výsledky vyhodnoťte a diskutujte. Formulujte závěry a doporučení.
Seznam doporučené literatury
STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. Valtice: Národní salon vín, 2002. ISBN 80-903201-0-4.
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS - Ing. Václav Šedivý, 2009. ISBN 80-902391-4-5.
KRAUS, Vilém., HUBÁČEK, Vítězslav., ACKERMANN, Petr. Rukověť vinaře,
Praha: Nakladatelství Brázda, 2000. ISBN 80-209-0286-4.
KRAUS V., FOFFOVÁ Z., VURM B., KRAUSOVÁ D. Encyklopedie českého a
moravského vína 1. a 2. díl, Praga Mystica 2005 ? 2008. ISBN 80?86767-00-0,
ISBN 978-808676 709-3.
HUBÁČEK, V. Výroba révového vína. 1.vyd.Praha: Institut výchovy a vzdělání Mze Čr, 1996. ISBN 80-7105-140-3.
Seznam doporučené literatury
STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. Valtice: Národní salon vín, 2002. ISBN 80-903201-0-4.
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS - Ing. Václav Šedivý, 2009. ISBN 80-902391-4-5.
KRAUS, Vilém., HUBÁČEK, Vítězslav., ACKERMANN, Petr. Rukověť vinaře,
Praha: Nakladatelství Brázda, 2000. ISBN 80-209-0286-4.
KRAUS V., FOFFOVÁ Z., VURM B., KRAUSOVÁ D. Encyklopedie českého a
moravského vína 1. a 2. díl, Praga Mystica 2005 ? 2008. ISBN 80?86767-00-0,
ISBN 978-808676 709-3.
HUBÁČEK, V. Výroba révového vína. 1.vyd.Praha: Institut výchovy a vzdělání Mze Čr, 1996. ISBN 80-7105-140-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Jak jste provedla rozdělení vín na suchá a polosuchá? Bylo víno s nejvyšším obsahem aromatických látek zároveň senzoricky nejlepší?
doc. Ing. Peter Haščík, Ph.D.: Čím byl nejvíce ovlivněn obsah polyfenolů?
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.