V současnosti se zájem odborné veřejnosti obrací na studium přenosu a šíření antibiotické rezistence u bakterií, které se mohou šířit přímo, potravinami nebo prostředím. Escherichia coli je bakterie vyskytující se v zažívacím traktu člověka a teplokrevných živočichů a tudíž se běžně vyskytuje zejména v potravinách živočišného, ale nepřímo i v potravinách rostlinného původu. Produkce bakteriocinů je pro kmeny E. coli ekologickou výhodou a umožňuje přežití produkční populace. Cílem praktické části této práce bylo zjistit aktuální stav antibiotické rezistence a kolicinogenie u 20 kmenů E. coli izolovaných z potravin a získané informace zahrnout do celkových výsledků 120 izolátů E. coli sbírky Fakulty technologické UTB ve Zlíně. U 93 % izolátů E. coli byla potvrzena multirezistence a 43 % kmenů E. coli produkovalo minimálně jeden typ kolicinu nebo mikrocinu, z nichž většina kmenů byla multirezistentních. Výsledky této práce potvrzují, že izoláty E. coli z potravin se mohou podílet na šíření antibiotické rezistence. Předpokládaný trend poklesu výskytu antibiotické rezistence vzhledem k zákazu používání antibiotik jako růstových stimulátorů od 1/2006 byl vyvrácen, s ohledem na získané výsledky rezistentních E. coli k ampicilinu a cefalotinu.
Anotace v angličtině
Nowadays, the interest of researchers is turning to study the transmission and spread of antibiotic resistance in bacteria that can spread directly, by food or environment. Escherichia coli is a bacterium occurring in the intestinal tract of humans and warm-blooded animals, therefore is commonly found in particular in the food of animal origin, but indirectly also in the food of plant origin. The production of bacteriocins is environmental benefit for E. coli strains and allows survival of the producer. The practical part of this diploma is aimed to determine the current status of antibiotic resistance and colicinogeny in 20 strains of E. coli isolated from food. These results encompass into the overall results of 120 isolates of E. coli collections Faculty of Technology, Tomas Bata University in Zlín. Antibiotic multiresistance was confirmed in 93% of E. coli isolates and 43% of strains produced at least one type of colicin or microcin, most of which were multiresistant strains. The results of this study confirm that the E. coli isolates from food may participate on the spreading of the antibiotic resistance. Expected decline trend of antibiotic resistance, due to the ban of antibiotic usage as growth promoters since 1/2006, has been refuted, in the light of the results of E. coli resistant to ampicilin and cephalothin .
V současnosti se zájem odborné veřejnosti obrací na studium přenosu a šíření antibiotické rezistence u bakterií, které se mohou šířit přímo, potravinami nebo prostředím. Escherichia coli je bakterie vyskytující se v zažívacím traktu člověka a teplokrevných živočichů a tudíž se běžně vyskytuje zejména v potravinách živočišného, ale nepřímo i v potravinách rostlinného původu. Produkce bakteriocinů je pro kmeny E. coli ekologickou výhodou a umožňuje přežití produkční populace. Cílem praktické části této práce bylo zjistit aktuální stav antibiotické rezistence a kolicinogenie u 20 kmenů E. coli izolovaných z potravin a získané informace zahrnout do celkových výsledků 120 izolátů E. coli sbírky Fakulty technologické UTB ve Zlíně. U 93 % izolátů E. coli byla potvrzena multirezistence a 43 % kmenů E. coli produkovalo minimálně jeden typ kolicinu nebo mikrocinu, z nichž většina kmenů byla multirezistentních. Výsledky této práce potvrzují, že izoláty E. coli z potravin se mohou podílet na šíření antibiotické rezistence. Předpokládaný trend poklesu výskytu antibiotické rezistence vzhledem k zákazu používání antibiotik jako růstových stimulátorů od 1/2006 byl vyvrácen, s ohledem na získané výsledky rezistentních E. coli k ampicilinu a cefalotinu.
Anotace v angličtině
Nowadays, the interest of researchers is turning to study the transmission and spread of antibiotic resistance in bacteria that can spread directly, by food or environment. Escherichia coli is a bacterium occurring in the intestinal tract of humans and warm-blooded animals, therefore is commonly found in particular in the food of animal origin, but indirectly also in the food of plant origin. The production of bacteriocins is environmental benefit for E. coli strains and allows survival of the producer. The practical part of this diploma is aimed to determine the current status of antibiotic resistance and colicinogeny in 20 strains of E. coli isolated from food. These results encompass into the overall results of 120 isolates of E. coli collections Faculty of Technology, Tomas Bata University in Zlín. Antibiotic multiresistance was confirmed in 93% of E. coli isolates and 43% of strains produced at least one type of colicin or microcin, most of which were multiresistant strains. The results of this study confirm that the E. coli isolates from food may participate on the spreading of the antibiotic resistance. Expected decline trend of antibiotic resistance, due to the ban of antibiotic usage as growth promoters since 1/2006, has been refuted, in the light of the results of E. coli resistant to ampicilin and cephalothin .
Zpracujte literární rešerši zaměřenou na výskyt kolicinogenie a antibiotické rezistence, včetně multirezistence u bakterie Escherichia coli, zejména u izolátů z potravin
Praktická část
Proveďte stanovení antibiotické rezistence a produkce kolicinů u získaného souboru kmenů E. coli diskovou difúzní metodou
Formulujte závěry výsledků, zaměřte se na hledání souvislostí mezi výskytem antibiotické rezistence a kolicinogenie u Escherichia coli izolovaných z potravin, do vyhodnocení zahrňte také výsledky z pracoviště z let 2006-2012
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Zpracujte literární rešerši zaměřenou na výskyt kolicinogenie a antibiotické rezistence, včetně multirezistence u bakterie Escherichia coli, zejména u izolátů z potravin
Praktická část
Proveďte stanovení antibiotické rezistence a produkce kolicinů u získaného souboru kmenů E. coli diskovou difúzní metodou
Formulujte závěry výsledků, zaměřte se na hledání souvislostí mezi výskytem antibiotické rezistence a kolicinogenie u Escherichia coli izolovaných z potravin, do vyhodnocení zahrňte také výsledky z pracoviště z let 2006-2012
Seznam doporučené literatury
SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY
[1] EUCAST guidelines for detection of resistance mechanisms and specific resistances of clinical and/or epidemiological importance. 2012. [cit. 2012-12-05]. Dostupný z: http://www.eucast.org/fileadmin/src/media/PDFs/EUCAST_files/Consultation/EUCAST_guidelines_detection_of_resistance_mechanisms_121222.pdf
[2] CASCALEC, E. Colicin biology. Microbiology and Molecular Biology Reviews, Mar. 2007, p. 158?229
[3] HASSAN M. Natural antimicrobial peptides from bacteria:characteristics and potential applications to fight against antibiotic resistance. Journal of Applied Microbiology, 2012, 113, p. 723-736
[4] NEČAS, Oldřich. Obecná biologie pro lékařské fakulty. 3., přeprac. vyd. Jinočany: H & H, 2000, 341-342 s. ISBN 8086022463
[5] SNUSTAD, D, Michael J SIMMONS, Jiřina RELICHOVÁ a Johann Gregor MENDEL. Genetika. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2009, 181-208 s. ISBN 978-80-210-4852-2.
[6] VOTAVA, M. Lékařská mikrobiologie obecná. 2., přeprac. vyd. Brno: Neptun, 2005, 235-238 s. ISBN 80-86850-00-5
Seznam doporučené literatury
SEZNAM DOPORUČENÉ LITERATURY
[1] EUCAST guidelines for detection of resistance mechanisms and specific resistances of clinical and/or epidemiological importance. 2012. [cit. 2012-12-05]. Dostupný z: http://www.eucast.org/fileadmin/src/media/PDFs/EUCAST_files/Consultation/EUCAST_guidelines_detection_of_resistance_mechanisms_121222.pdf
[2] CASCALEC, E. Colicin biology. Microbiology and Molecular Biology Reviews, Mar. 2007, p. 158?229
[3] HASSAN M. Natural antimicrobial peptides from bacteria:characteristics and potential applications to fight against antibiotic resistance. Journal of Applied Microbiology, 2012, 113, p. 723-736
[4] NEČAS, Oldřich. Obecná biologie pro lékařské fakulty. 3., přeprac. vyd. Jinočany: H & H, 2000, 341-342 s. ISBN 8086022463
[5] SNUSTAD, D, Michael J SIMMONS, Jiřina RELICHOVÁ a Johann Gregor MENDEL. Genetika. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2009, 181-208 s. ISBN 978-80-210-4852-2.
[6] VOTAVA, M. Lékařská mikrobiologie obecná. 2., přeprac. vyd. Brno: Neptun, 2005, 235-238 s. ISBN 80-86850-00-5
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
Mgr. Magda Doležalová, Ph.D.: Je některý z kolicinů považován za faktor virulence?
Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Jak myslíte, že by dopadly analýzy s penězi?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Připomínka k formátování tabulek.
Studentka potvrdila hodnocení vedoucí diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucí, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.