Rostlinné oleje jsou významným zdrojem mastných kyselin nasycených a zejména nenasycených. Cílem diplomové práce bylo zjistit kvalitativní a kvantitativní zastoupení mastných kyselin v méně tradičních i běžně používaných olejích dostupných v komerční síti a zjistit kvalitativní změny těchto olejů během skladování při jejich běžném používání. Identifikace a kvantifikace mastných kyselin ve třinácti vzorcích olejů byla provedena pomocí plynové chromatografie a to ihned po otevření olejů a po zvolené době skladování. Kvalitativní změny ve složení olejů byly sledovány během 63 dnů skladování pomocí čísla kyselosti a peroxidového čísla.
Annotation in English
Vegetable oils are a major source of saturated and especially unsaturated fatty acids. The aim of this diploma thesis was to determine the qualitative and quantitative content of fatty acids in non-traditional and commonly used vegetable oils sold in the stores and de-tect qualitative changes of these oils during storage at their normal use. Identification and quantification of fatty acids in thirteen samples of oils were performed by gas chromatog-raphy immediately after their opening and after a period of storage. Qualitative changes in the composition of the oils were observed during 63 day storage period using the acid value and peroxide value.
vegetace oils, fatty acids, gas chromatogaphy, titration, peroxide value, acid value
Length of the covering note
111
Language
CZ
Annotation
Rostlinné oleje jsou významným zdrojem mastných kyselin nasycených a zejména nenasycených. Cílem diplomové práce bylo zjistit kvalitativní a kvantitativní zastoupení mastných kyselin v méně tradičních i běžně používaných olejích dostupných v komerční síti a zjistit kvalitativní změny těchto olejů během skladování při jejich běžném používání. Identifikace a kvantifikace mastných kyselin ve třinácti vzorcích olejů byla provedena pomocí plynové chromatografie a to ihned po otevření olejů a po zvolené době skladování. Kvalitativní změny ve složení olejů byly sledovány během 63 dnů skladování pomocí čísla kyselosti a peroxidového čísla.
Annotation in English
Vegetable oils are a major source of saturated and especially unsaturated fatty acids. The aim of this diploma thesis was to determine the qualitative and quantitative content of fatty acids in non-traditional and commonly used vegetable oils sold in the stores and de-tect qualitative changes of these oils during storage at their normal use. Identification and quantification of fatty acids in thirteen samples of oils were performed by gas chromatog-raphy immediately after their opening and after a period of storage. Qualitative changes in the composition of the oils were observed during 63 day storage period using the acid value and peroxide value.
vegetace oils, fatty acids, gas chromatogaphy, titration, peroxide value, acid value
Research Plan
I. Teoretická část
Charakterizujte lipidy, mastné kyseliny a zastoupení mastných kyselin v rostlinných olejích.
Popište technologie získávání rostlinných olejů a tuků.
Charakterizujte žluknutí olejů a tuků.
Popište metody stanovení mastných kyselin v olejích.
II. Praktická část
Metodika stanovení mastných kyselin v rostlinných olejích.
Stanovte obsah mastných kyselin ve vybraných vzorcích rostlinných olejů.
Stanovte peroxidová čísla a čísla kyselosti olejů.
Zjistěte vliv skladování na jakost vybraných olejů.
Research Plan
I. Teoretická část
Charakterizujte lipidy, mastné kyseliny a zastoupení mastných kyselin v rostlinných olejích.
Popište technologie získávání rostlinných olejů a tuků.
Charakterizujte žluknutí olejů a tuků.
Popište metody stanovení mastných kyselin v olejích.
II. Praktická část
Metodika stanovení mastných kyselin v rostlinných olejích.
Stanovte obsah mastných kyselin ve vybraných vzorcích rostlinných olejů.
Stanovte peroxidová čísla a čísla kyselosti olejů.
Zjistěte vliv skladování na jakost vybraných olejů.
Recommended resources
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] ZAJÍC, J., BAREŠ, M. Chemie a technologie tuků, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 1988.
[3] O'BRIEN, RICHARD D. Fats and oils: formulating and processing for applications, 3. vyd., CRC PressINC, 2009.
[4] MISRA, R.D., MURTHY, M.S. Straight vegetable oils usage in a compression ignition engine - A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2010, 14, 3005-3013.
[5] JUYOUNG, K., DEOK, N. K., SUNG, H. L., SANG-HO, Y., SUYONG, L. Correlation of fatty acid composition of vegetable oils with rheological behaviour and oil uptake, Food Chemistry,2010, 118,398-402.
Recommended resources
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] ZAJÍC, J., BAREŠ, M. Chemie a technologie tuků, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 1988.
[3] O'BRIEN, RICHARD D. Fats and oils: formulating and processing for applications, 3. vyd., CRC PressINC, 2009.
[4] MISRA, R.D., MURTHY, M.S. Straight vegetable oils usage in a compression ignition engine - A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2010, 14, 3005-3013.
[5] JUYOUNG, K., DEOK, N. K., SUNG, H. L., SANG-HO, Y., SUYONG, L. Correlation of fatty acid composition of vegetable oils with rheological behaviour and oil uptake, Food Chemistry,2010, 118,398-402.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Otázky komise:
Mgr. Magda Doležalová, Ph.D.: Při jaké teplotě byly oleje skladovány?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Proč byly oleje skladovány 63 dní? Které oleje obsahují vysoký obsah kyseliny gama linolenové?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucí a oponentky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.