V teoretické části diplomové práce je charakterizována réva vinná, její morfologie a vybrané odrůdy červených vín, chemické složení, technologie výroby červeného vína a přehled metod stanovení organických kyselin ve víně. Praktická část je zaměřena na stanovení organických kyselin ve vybraných odrůdách červených vín metodou HPLC/UV-VIS v průběhu jablečno-mléčné fermentace, a také na stanovení celkových kyselin potenciomet-rickou titrací a na senzorickou analýzu vín.
Annotation in English
In the theoretical part of the thesis the grapevine, its morphology and selected varieties of red wines, chemical composition, technology of red wine production and the overview of methods for organic acids determination are characterized. The experimental part is focused on the determination of organic acids in selected varieties of red wines by HPLC/UV-VIS during malolactic fermentation, on the determination of total acids by po-tentiometric titration, and also on the sensory analysis of wines.
Keywords
červené víno, organické kyseliny, HPLC/UV, senzorická analýza
Keywords in English
red wine, organic acids, HPLC/UV, sensory analysis
Length of the covering note
96 s.
Language
CZ
Annotation
V teoretické části diplomové práce je charakterizována réva vinná, její morfologie a vybrané odrůdy červených vín, chemické složení, technologie výroby červeného vína a přehled metod stanovení organických kyselin ve víně. Praktická část je zaměřena na stanovení organických kyselin ve vybraných odrůdách červených vín metodou HPLC/UV-VIS v průběhu jablečno-mléčné fermentace, a také na stanovení celkových kyselin potenciomet-rickou titrací a na senzorickou analýzu vín.
Annotation in English
In the theoretical part of the thesis the grapevine, its morphology and selected varieties of red wines, chemical composition, technology of red wine production and the overview of methods for organic acids determination are characterized. The experimental part is focused on the determination of organic acids in selected varieties of red wines by HPLC/UV-VIS during malolactic fermentation, on the determination of total acids by po-tentiometric titration, and also on the sensory analysis of wines.
Keywords
červené víno, organické kyseliny, HPLC/UV, senzorická analýza
Keywords in English
red wine, organic acids, HPLC/UV, sensory analysis
Research Plan
Teoretická část:
Charakteristika révy vinné - morfologie, odrůdy červených vín
Popis chemického složení a technologie výroby vína
Přehled metod pro stanovení organických kyselin
Popis metod senzorické analýzy
Praktická část:
Stanovení veškerých kyselin v červených vínech titrační metodou
Stanovení vybraných organických kyselin v červených vínech metodou HPLC s UV-VIS detekcí
Senzorická analýza vzorků červených vín
Research Plan
Teoretická část:
Charakteristika révy vinné - morfologie, odrůdy červených vín
Popis chemického složení a technologie výroby vína
Přehled metod pro stanovení organických kyselin
Popis metod senzorické analýzy
Praktická část:
Stanovení veškerých kyselin v červených vínech titrační metodou
Stanovení vybraných organických kyselin v červených vínech metodou HPLC s UV-VIS detekcí
Senzorická analýza vzorků červených vín
Recommended resources
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
KRAUS, V., FOFFOVÁ, Z., VURM, B., KRAUSOVÁ, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. 2. díl. Praha: Praga Mystica, 2008. 311 s. ISBN 978-80-86767-09-3.
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha: VŠCHT, 2008. 236 s. ISBN 978-80-7080-510-7.
HOLZBECHER, Z., CHURÁČEK, J. a kol. Analytická chemie. Praha: SNTL/ALFA, 1987. 664 s.
STEIDL, R. Sklepní hospodářství. Valtice: Národní salon vín, 2002. 307 s. ISBN 80-903201-0-4.
Recommended resources
VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin II. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
KRAUS, V., FOFFOVÁ, Z., VURM, B., KRAUSOVÁ, D. Nová encyklopedie českého a moravského vína. 2. díl. Praha: Praga Mystica, 2008. 311 s. ISBN 978-80-86767-09-3.
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha: VŠCHT, 2008. 236 s. ISBN 978-80-7080-510-7.
HOLZBECHER, Z., CHURÁČEK, J. a kol. Analytická chemie. Praha: SNTL/ALFA, 1987. 664 s.
STEIDL, R. Sklepní hospodářství. Valtice: Národní salon vín, 2002. 307 s. ISBN 80-903201-0-4.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Je možná volumetrická indikace bodu ekvivalence při stanovení titrační kyselosti vína?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucí práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.