Tato práce je zaměřená na vznik a význam polyfenolických látek ve víně. Úvodní část popisuje jejich rozdělení na podskupiny a vyjmenovává důležité zástupce. Další část se zabývá jejich chemickými přeměnami během technologického procesu výroby vína. Závěrečná kapitola pak shrnuje dosavadní poznatky a vědomosti o zdraví prospěšném vlivu polyfenolických látek na lidské tělo a jeho orgánové soustavy s důrazem na specifické účinky při léčbě určitých onemocnění.
Anotace v angličtině
This work is focused on the origin and importance of polyphenolic compounds contained in wine. The opening part of this work describes their dividing into subgroups and lists important representatives. The following part deals with their chemical transformation in technological process of making wine. The final part summarizes present results and knowledge about the positive influence of polyphenical compounds on human body and its organ system and emphasizes the specific effect in treatment of some diseases.
Tato práce je zaměřená na vznik a význam polyfenolických látek ve víně. Úvodní část popisuje jejich rozdělení na podskupiny a vyjmenovává důležité zástupce. Další část se zabývá jejich chemickými přeměnami během technologického procesu výroby vína. Závěrečná kapitola pak shrnuje dosavadní poznatky a vědomosti o zdraví prospěšném vlivu polyfenolických látek na lidské tělo a jeho orgánové soustavy s důrazem na specifické účinky při léčbě určitých onemocnění.
Anotace v angličtině
This work is focused on the origin and importance of polyphenolic compounds contained in wine. The opening part of this work describes their dividing into subgroups and lists important representatives. The following part deals with their chemical transformation in technological process of making wine. The final part summarizes present results and knowledge about the positive influence of polyphenical compounds on human body and its organ system and emphasizes the specific effect in treatment of some diseases.
Charakteristika a rozdělení polyfenolických látek.
Reakce polyfenolických látek v průběhu fermentace a zrání vína.
Zdraví prospěšné látky obsažené ve víně.
Zásady pro vypracování
Charakteristika a rozdělení polyfenolických látek.
Reakce polyfenolických látek v průběhu fermentace a zrání vína.
Zdraví prospěšné látky obsažené ve víně.
Seznam doporučené literatury
STEIDL, R. Sklepní hospodářství, Národní salon vín, Valtice 2002
RIBÉREAU-GAYON, P. Handbook of Enology, Ch. John Wiley and Sons, 2000
ŠAMÁNEK, M., URBANOVÁ, Z. Víno na zdraví, Agentura Lucie, Praha 2010
JONES, F. Víno, Knižní klub, Praha 1998
FARKAŠ, J. Technológia a biochémia vína, Alfa, Bratislava 1973
Seznam doporučené literatury
STEIDL, R. Sklepní hospodářství, Národní salon vín, Valtice 2002
RIBÉREAU-GAYON, P. Handbook of Enology, Ch. John Wiley and Sons, 2000
ŠAMÁNEK, M., URBANOVÁ, Z. Víno na zdraví, Agentura Lucie, Praha 2010
JONES, F. Víno, Knižní klub, Praha 1998
FARKAŠ, J. Technológia a biochémia vína, Alfa, Bratislava 1973
Přílohy volně vložené
1xCD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta a členů komise odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
- doc. Fišera - vitamin E - jedná se o jinou váhovou jednotku než uvádíte
- Dr. Gál - hodnota polyfenolických látek - od čeho je odvozená?