Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat netradiční druhy zeleniny, jako je např. kiwa-no, batáty, okra, rebarbora aj. Je zde popsán jejich původ, nároky na pěstování a jejich stručná charakteristika. Práce se zabývá jednotlivými druhy z hlediska jejich chemického složení a významných výživových látek. Samostatná kapitola je věnována gastronomické-mu a kulinářskému využití netradičních druhů zeleniny. Stručně byly charakterizovány
i jejich léčivé účinky.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to characterize non-traditional species of vegetables, e.g. kiwano, sweet potatoes, okra, rhubarb etc. It describes their origin, demands of growing and their brief description. Subsequently, this work deals with particular species in terms of their chemical composition and significant nutrients. Finally, individual chapter describes their gastronomy and culinary use. Some of their healing effects were briefly characterized.
chemical composition, gastronomy use, kiwano, okra, rhubarb, sweet potatoes
Rozsah průvodní práce
48 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat netradiční druhy zeleniny, jako je např. kiwa-no, batáty, okra, rebarbora aj. Je zde popsán jejich původ, nároky na pěstování a jejich stručná charakteristika. Práce se zabývá jednotlivými druhy z hlediska jejich chemického složení a významných výživových látek. Samostatná kapitola je věnována gastronomické-mu a kulinářskému využití netradičních druhů zeleniny. Stručně byly charakterizovány
i jejich léčivé účinky.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to characterize non-traditional species of vegetables, e.g. kiwano, sweet potatoes, okra, rhubarb etc. It describes their origin, demands of growing and their brief description. Subsequently, this work deals with particular species in terms of their chemical composition and significant nutrients. Finally, individual chapter describes their gastronomy and culinary use. Some of their healing effects were briefly characterized.
chemical composition, gastronomy use, kiwano, okra, rhubarb, sweet potatoes
Zásady pro vypracování
Charakteristika a rozdělení zeleniny.
Popis jednotlivých netradičních druhů zeleniny - ačokča, kalabasa, kiwano, aj.
Chemické složení.
Využití vybraných druhů v gastronomii.
Zásady pro vypracování
Charakteristika a rozdělení zeleniny.
Popis jednotlivých netradičních druhů zeleniny - ačokča, kalabasa, kiwano, aj.
Chemické složení.
Využití vybraných druhů v gastronomii.
Seznam doporučené literatury
BIGGS, M. Zelenina, velká kniha zeleninových druhů, VOLVOX GLOBATOR, Praha 1997
KOPEC, K. Zelenina ve výživě člověka, Grada Publishing, Praha 2010
ŠROT, R. Zelenina, Aventinum, Praha 2005
http://www.viscojis.cz/
http://www.plantzafrica.com/plantklm/lagensic.htm
Seznam doporučené literatury
BIGGS, M. Zelenina, velká kniha zeleninových druhů, VOLVOX GLOBATOR, Praha 1997
KOPEC, K. Zelenina ve výživě člověka, Grada Publishing, Praha 2010
ŠROT, R. Zelenina, Aventinum, Praha 2005
http://www.viscojis.cz/
http://www.plantzafrica.com/plantklm/lagensic.htm
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Co je to čalamáda?
Ing. Magda Doležalová, Ph.D.: Hledala jste informace i v zahraničních databázích?
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.