Teoretická část diplomové práce charakterizuje cibuli, její různé druhy, složení a zdravotní účinky. Popisuje metody stanovení vybraných analytických parametrů.
Praktická část je zaměřena na stanovení sušiny, rozpustné sušiny, celkového obsahu kyselin, hrubé vlákniny, polyfenolických látek metodou s Folin-Ciocaulteuovým činidlem a antioxidační aktivity s DPPH u vybraných druhů cibule (žluté, bílé, červené, růžové a šalotky).
Annotation in English
The theoretical part of the thesis characterizes onions, their types and composition, and health profits of onion consumption. Methods for the determination of selected analytical parameters are also described.
The practical part is focused on the determination of the content of dry matter, reflective index, total acidity, crude fiber, polyphenols with Folin-Ciocaulteu agent, and antioxidant activity with DPPH, for selected types of onions (yellow, white, red, pink and shallots).
Teoretická část diplomové práce charakterizuje cibuli, její různé druhy, složení a zdravotní účinky. Popisuje metody stanovení vybraných analytických parametrů.
Praktická část je zaměřena na stanovení sušiny, rozpustné sušiny, celkového obsahu kyselin, hrubé vlákniny, polyfenolických látek metodou s Folin-Ciocaulteuovým činidlem a antioxidační aktivity s DPPH u vybraných druhů cibule (žluté, bílé, červené, růžové a šalotky).
Annotation in English
The theoretical part of the thesis characterizes onions, their types and composition, and health profits of onion consumption. Methods for the determination of selected analytical parameters are also described.
The practical part is focused on the determination of the content of dry matter, reflective index, total acidity, crude fiber, polyphenols with Folin-Ciocaulteu agent, and antioxidant activity with DPPH, for selected types of onions (yellow, white, red, pink and shallots).
I. Teoretická část
Charakteristika cibule, druhy a chemické složení.
Vlastnosti, zdravotní účinky a využití cibule.
Přehled analytických parametrů a metody jejich stanovení.
II. Praktická část
Stanovení sušiny a refraktometrické sušiny vybraných druhů cibule.
Stanovení celkového obsahu kyselin a hrubé vlákniny cibule.
Stanovení celkového obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity metodou DPPH ve vybraných druzích cibule.
Research Plan
I. Teoretická část
Charakteristika cibule, druhy a chemické složení.
Vlastnosti, zdravotní účinky a využití cibule.
Přehled analytických parametrů a metody jejich stanovení.
II. Praktická část
Stanovení sušiny a refraktometrické sušiny vybraných druhů cibule.
Stanovení celkového obsahu kyselin a hrubé vlákniny cibule.
Stanovení celkového obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity metodou DPPH ve vybraných druzích cibule.
Recommended resources
[1] Briggs, M. Česnek a cibule - Mnohostranné, užitečné a zdraví prospěšné. Praha: Libri, 2009. 160 s. ISBN 978-80-7321-494-4.
[2] Končić, M., Jug, M. Antioxidant and bioadhesive properties of onions (Allium L., Alliaceae) processed under acidic conditions. International Journal of Food Properties. 2011, 14, 92-101. ISSN 1094-2912.
[3] Prugar, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008. 346 s. ISBN 978-80-86576-28-2.
[4] Lachman, J. et al. Total polyphenol and main flavonoid antioxidants in different onion (Allium cepa L.) varieties. Horticultural Science (Prague). 2003, 30, 142-147.
[5] Slimestad, R., Fossen, T., Vagen, I.M. Onions: a source of unique dietary flavonoids. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2007, 55, 10067-10080.
Recommended resources
[1] Briggs, M. Česnek a cibule - Mnohostranné, užitečné a zdraví prospěšné. Praha: Libri, 2009. 160 s. ISBN 978-80-7321-494-4.
[2] Končić, M., Jug, M. Antioxidant and bioadhesive properties of onions (Allium L., Alliaceae) processed under acidic conditions. International Journal of Food Properties. 2011, 14, 92-101. ISSN 1094-2912.
[3] Prugar, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha: VÚPS, 2008. 346 s. ISBN 978-80-86576-28-2.
[4] Lachman, J. et al. Total polyphenol and main flavonoid antioxidants in different onion (Allium cepa L.) varieties. Horticultural Science (Prague). 2003, 30, 142-147.
[5] Slimestad, R., Fossen, T., Vagen, I.M. Onions: a source of unique dietary flavonoids. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2007, 55, 10067-10080.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, schemes, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Analyzoval jste od každého druhu cibule jen 1 vzorek? Proč jste výsledky nevztáhl na sušinu?
Student danou problematiku ovládá, ale její aplikace mu činila jisté potíže. Jeho vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděl správně.