Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit účinnost předkládaných bioprotektivních přípravků na zastavení růstu a množení Listeria monocytogenes ve vzorcích zrajícího sýru.
Listeria monocytogenes je patogenní bakterie, která způsobuje u člověka alimentární onemocnění zvané listerióza. U zdravých jedinců probíhá často inaparentně, ohroženy jsou spíše rizikové skupiny obyvatel. Formy listeriózy: gastrointestinální forma, systémová listerióza, a potraty a neonatální listerióza. Léčí se antibiotiky. Prevencí je důkladná tepelná úprava potravin a dodržování hygienických opatření.
Jako materiál byly použity vzorky kyselého zrajícího sýru a několik bioprotektivních přípravků. Úkolem celého experimentu bylo stanovit, zda je daný bioprotektor schopen zamezit růstu záměrně naočkovaných bakterií Listeria monocytogenes do připravených vzorků sýru.
Anotace v angličtině
The main aim of diploma thesis was to find out the efficiency of submitted bioprotective preparations for discontinuance of the growth and propagation of Listeria monocytogenes in samples of ripening cheese.
Listeria monocytogenes is a pathogenic bacterium, which in population causes the alimentary disorder called listeriosis. In healthy persons it often proceeds as an inapparent infection, in danger are more likely risk group of inhabitants. Forms of listeriosis are: gastro-intestinal form, systemic listeriosis, or abortions and neonatal listeriosis. It is medicated by antibiotics. The prevention is a good flameproof finish of food and keeping of an environmental hygiene.
Samples of acid curd ripening cheese and several bioprotective preparations were used as a material. The aim of whole experiment was to determine if the particular bioprotector is able to reduce a growth of bacteria Listeria monocytogenes purposely inoculated to prepared samples of cheese.
Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit účinnost předkládaných bioprotektivních přípravků na zastavení růstu a množení Listeria monocytogenes ve vzorcích zrajícího sýru.
Listeria monocytogenes je patogenní bakterie, která způsobuje u člověka alimentární onemocnění zvané listerióza. U zdravých jedinců probíhá často inaparentně, ohroženy jsou spíše rizikové skupiny obyvatel. Formy listeriózy: gastrointestinální forma, systémová listerióza, a potraty a neonatální listerióza. Léčí se antibiotiky. Prevencí je důkladná tepelná úprava potravin a dodržování hygienických opatření.
Jako materiál byly použity vzorky kyselého zrajícího sýru a několik bioprotektivních přípravků. Úkolem celého experimentu bylo stanovit, zda je daný bioprotektor schopen zamezit růstu záměrně naočkovaných bakterií Listeria monocytogenes do připravených vzorků sýru.
Anotace v angličtině
The main aim of diploma thesis was to find out the efficiency of submitted bioprotective preparations for discontinuance of the growth and propagation of Listeria monocytogenes in samples of ripening cheese.
Listeria monocytogenes is a pathogenic bacterium, which in population causes the alimentary disorder called listeriosis. In healthy persons it often proceeds as an inapparent infection, in danger are more likely risk group of inhabitants. Forms of listeriosis are: gastro-intestinal form, systemic listeriosis, or abortions and neonatal listeriosis. It is medicated by antibiotics. The prevention is a good flameproof finish of food and keeping of an environmental hygiene.
Samples of acid curd ripening cheese and several bioprotective preparations were used as a material. The aim of whole experiment was to determine if the particular bioprotector is able to reduce a growth of bacteria Listeria monocytogenes purposely inoculated to prepared samples of cheese.
I. Teoretická část
Diagnostika Listeria monocytogenes v potravinách
Technologie výroby kyselých zrajících sýrů
Mechanismy antimikrobiálního účinku používaných bioprotektivních faktorů v potravinářství
II. Praktická část
Metodika stanovení účinnosti bioprotektivních přípravků
Stanovení účinnosti předkládaných bioprotektivních přípravků na množení Listeria monocytogenes ve vzorcích zrajícího sýru
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Diagnostika Listeria monocytogenes v potravinách
Technologie výroby kyselých zrajících sýrů
Mechanismy antimikrobiálního účinku používaných bioprotektivních faktorů v potravinářství
II. Praktická část
Metodika stanovení účinnosti bioprotektivních přípravků
Stanovení účinnosti předkládaných bioprotektivních přípravků na množení Listeria monocytogenes ve vzorcích zrajícího sýru
Seznam doporučené literatury
ČSN EN ISO 11290-1. Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes. Část 1: Metoda průkazu. Český normalizační institut, 1999
ČSN EN ISO 11290-2. Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes. Část 2: Metoda stanovení počtu. Český normalizační institut, 1999
FARBER, J. M., PETERKIN, P. I. Listeria monocytogenes, a Food-Borne Pathogen. Microbiological Reviews, 1991, Vol. 55
LUKÁŠOVÁ, J. A KOL. Hygiena a technologie mléčných výrobků. 1. vydání, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2001
Nařízení Komise (ES) č. 1441/2007, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Úřední věstník Evropské unie, 2007
TOMPKIN, R. B. Control of Listeria monocytogenes in the Food-Processing Environment. Journal of Food Protection, 2002, Vol. 65
VIGNOLO, G., SAAVEDRA, L., SESMA, F., RAYA, R. Food Bioprotection: Lactic Acid Bacteria as Natural Preservatives. Progress in Food Preservation, First Edition, Oxford 2012
Seznam doporučené literatury
ČSN EN ISO 11290-1. Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes. Část 1: Metoda průkazu. Český normalizační institut, 1999
ČSN EN ISO 11290-2. Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes. Část 2: Metoda stanovení počtu. Český normalizační institut, 1999
FARBER, J. M., PETERKIN, P. I. Listeria monocytogenes, a Food-Borne Pathogen. Microbiological Reviews, 1991, Vol. 55
LUKÁŠOVÁ, J. A KOL. Hygiena a technologie mléčných výrobků. 1. vydání, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2001
Nařízení Komise (ES) č. 1441/2007, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Úřední věstník Evropské unie, 2007
TOMPKIN, R. B. Control of Listeria monocytogenes in the Food-Processing Environment. Journal of Food Protection, 2002, Vol. 65
VIGNOLO, G., SAAVEDRA, L., SESMA, F., RAYA, R. Food Bioprotection: Lactic Acid Bacteria as Natural Preservatives. Progress in Food Preservation, First Edition, Oxford 2012
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Holko Ivan, MVDr. Ph.D - vedoucí DP - seznámil členy komise s posudkem
Fišera Miroslav, doc. Ing. CSc. - seznámil členy komise s posudkem oponenta - Mgr. Magda Doležalová, Ph.D. - zadala k doplnění tyto otázky:
1) Používá se v současné výrobě kyselých sýrů nějaký bioprotektor? Na základě výsledků vaší práce - který bioprotektor byste doporučila?
2) Můžete prosím specifikovat geny, které se v praxi používají ke konfirmaci či typizaci kmenů Listeria monocytogenes metodou PCR?
prof. Ing. Jaroslav Kováčik, Ph.D. - předseda komise ocenil DP