Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je přiblíženo využití různých druhů obilovin při přípravě pokrmů a nápojů, a také jak lze obiloviny připravit a kombinovat. V praktické části byly navrženy, vyrobeny nové pokrmy pro laktoovovegetariány a bylo provedeno jejich senzorické hodnocení. Pokrmy z obilovin, a polotovarů z obilovin byly hodnotiteli hodnoceny jako chutné a jednoduché, co do náročnosti na přípravu šetří čas, protože při technologickém zpracování nebyla vyžadována tepelná úprava delší než delší než u přípravy pokrmů z masa.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is divided on the theoretical and practical parts. The theoretical part is focused on using of different cereals in making meals and drinks and possibilities of preparing and combining cereals as well. In practical part some new meals for lacto-vegetarians were designed, made and sensoric evaluation was realised. The meals from cereals and semi-finished cereals products were evaluated by examiners as tasty and simple to prepare. They save time, because during the technological preparation there were not requierements on the longer heat treatment than at the preparation of meals made of meat.
Klíčová slova
Klíčová slova: obiloviny, technologické postupy, pokrmy z obilovin
Klíčová slova v angličtině
Key words: cereals, technological methods, meals from cereals
Rozsah průvodní práce
78 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je přiblíženo využití různých druhů obilovin při přípravě pokrmů a nápojů, a také jak lze obiloviny připravit a kombinovat. V praktické části byly navrženy, vyrobeny nové pokrmy pro laktoovovegetariány a bylo provedeno jejich senzorické hodnocení. Pokrmy z obilovin, a polotovarů z obilovin byly hodnotiteli hodnoceny jako chutné a jednoduché, co do náročnosti na přípravu šetří čas, protože při technologickém zpracování nebyla vyžadována tepelná úprava delší než delší než u přípravy pokrmů z masa.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is divided on the theoretical and practical parts. The theoretical part is focused on using of different cereals in making meals and drinks and possibilities of preparing and combining cereals as well. In practical part some new meals for lacto-vegetarians were designed, made and sensoric evaluation was realised. The meals from cereals and semi-finished cereals products were evaluated by examiners as tasty and simple to prepare. They save time, because during the technological preparation there were not requierements on the longer heat treatment than at the preparation of meals made of meat.
Klíčová slova
Klíčová slova: obiloviny, technologické postupy, pokrmy z obilovin
Klíčová slova v angličtině
Key words: cereals, technological methods, meals from cereals
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika obilovin
Využití obilovin v potravinářském průmyslu
Obiloviny při přípravě pokrmů
Obiloviny v alternativním stravování
Senzorické hodnocení potravin
II. Praktická část
Charakteristika použitého materiálu
Navrhnout technologické postupy přípravy pokrmů z obilovin, polotovarů z obilovin a navržené pokrmy vyrobit
Provést a vyhodnotit průzkum zájmu o obiloviny a polotovary z obilovin
Na základě získaných výsledků formulovat závěry práce
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika obilovin
Využití obilovin v potravinářském průmyslu
Obiloviny při přípravě pokrmů
Obiloviny v alternativním stravování
Senzorické hodnocení potravin
II. Praktická část
Charakteristika použitého materiálu
Navrhnout technologické postupy přípravy pokrmů z obilovin, polotovarů z obilovin a navržené pokrmy vyrobit
Provést a vyhodnotit průzkum zájmu o obiloviny a polotovary z obilovin
Na základě získaných výsledků formulovat závěry práce
Seznam doporučené literatury
BUŇKA, F., HRABĚ, J., VOSPĚL, B. Senzorická analýza potravin I, UTB, Zlín 2010
HEMMUNG, H. Zázrak jménem obiloviny, Eko ? konzult, Břeclav 2003
KŘÍŽ, O., BUŃKA, F., HRABĚ, J. Senzorická analýza potravin I, UTB, Zlín 2007
RETTIGOVÁ, M. D. Domácí kuchařka, Odeon, Praha 1986
ÚLEHLOVÁ - TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová, Družstevní práce, Praha 1945
Seznam doporučené literatury
BUŇKA, F., HRABĚ, J., VOSPĚL, B. Senzorická analýza potravin I, UTB, Zlín 2010
HEMMUNG, H. Zázrak jménem obiloviny, Eko ? konzult, Břeclav 2003
KŘÍŽ, O., BUŃKA, F., HRABĚ, J. Senzorická analýza potravin I, UTB, Zlín 2007
RETTIGOVÁ, M. D. Domácí kuchařka, Odeon, Praha 1986
ÚLEHLOVÁ - TILSCHOVÁ, M. Česká strava lidová, Družstevní práce, Praha 1945
Přílohy volně vložené
1 disketa
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc.Fišera položil otázky oponenta
1. Pro jakou skupinu strávníků je určena výživová pyramida uvedená na straně 24?
2. Myslíte si, že 15 posuzovatelů je dostatečně reprezentativním vzorkem pro tak rozsáhlou studii?
3. Uveďte, které recepty v praktické části jsou výhradně Vaší prací a které jsou převzaté.
Studentka prokázala velmi dobré znalosti problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení při obhajobě bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky členů komise odpovídala méně pohotově.