Cílem mé bakalářské práce bylo popsat detailně skutečnosti o destilaci a dát je do souvislosti s výrobou ovocných destilátů. Konkrétně jsem se zaměřil na peckové ovoce. Z nich má v našich zemích největší tradici výroba pálenek ze švestek. Ceněn je také meruňkový destilát. Méně doceněnými destiláty ve srovnání s ostatními evropskými státy jsou třešňovice a višňovice.
Anotace v angličtině
The objective of this bachelor thesis is to describe facts about distillation process in details and in context of production of fruit spirits. Particularly, I focus on stone fruit, from which plum brandy has the reachest history in the Czech regions. Beside plum brandy, apricot brandy is also appreciated. Cherry or sour cherry brandy are less appreciated there in comparison with other european countries.
ethanol fermentation, spirits, distillation, stone fruit
Rozsah průvodní práce
46 s. (67 131 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem mé bakalářské práce bylo popsat detailně skutečnosti o destilaci a dát je do souvislosti s výrobou ovocných destilátů. Konkrétně jsem se zaměřil na peckové ovoce. Z nich má v našich zemích největší tradici výroba pálenek ze švestek. Ceněn je také meruňkový destilát. Méně doceněnými destiláty ve srovnání s ostatními evropskými státy jsou třešňovice a višňovice.
Anotace v angličtině
The objective of this bachelor thesis is to describe facts about distillation process in details and in context of production of fruit spirits. Particularly, I focus on stone fruit, from which plum brandy has the reachest history in the Czech regions. Beside plum brandy, apricot brandy is also appreciated. Cherry or sour cherry brandy are less appreciated there in comparison with other european countries.
ethanol fermentation, spirits, distillation, stone fruit
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište destilaci.
Charakterizujte peckové ovoce.
Zabývejte se vlastnostmi jednotlivých druhů destilátů z peckového ovoce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popište destilaci.
Charakterizujte peckové ovoce.
Zabývejte se vlastnostmi jednotlivých druhů destilátů z peckového ovoce.
Seznam doporučené literatury
[1] SMICKLE, H., BETTINA, M. Domácí výroba lihovin, 1. vydání, Beta, Praha 2004.
[2] ROP, O., HRABĚ, J. Nealkoholické a alkoholické nápoje, 1. vydání, UTB 2009.
[3] UHER, J. Výroba nápojů z ovoce, 1. vydání, SNTL, Praha 1975.
[4] DYR, J., DYR, E. Výroba slivovice a jiných pálenek, 3. vydání, Maxdorf, Praha 1997.
Seznam doporučené literatury
[1] SMICKLE, H., BETTINA, M. Domácí výroba lihovin, 1. vydání, Beta, Praha 2004.
[2] ROP, O., HRABĚ, J. Nealkoholické a alkoholické nápoje, 1. vydání, UTB 2009.
[3] UHER, J. Výroba nápojů z ovoce, 1. vydání, SNTL, Praha 1975.
[4] DYR, J., DYR, E. Výroba slivovice a jiných pálenek, 3. vydání, Maxdorf, Praha 1997.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D. přečetl posudek vedoucího BP a posudek oponenta Ing.J.Mlčka, Ph.D. a položil doplňující otázky:
Jaké znáte zahraniční ovocné destiláty?
Čím lze dochucovat ovocné destiláty?
Co se můžeš přidávat do kvasu, do destilátu ?
doc. Ing. Horniaková E., Ph.D. - co je Barack pálenka - znáte ?
Student potvrdil hodnocení vedoucího i oponenta práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.