Bakalářská práce se zabývá výskytem, významem, jejich využitím a důležitostí pro člověka ve výživě a v potravinářském průmyslu. V teoretické části jsou popsány skupiny sacharidů a jejich zástupci. Hlavní část pojednává o fyzikálně - chemických vlastnostech sacharidů. V neposlední řadě popisuje nezastupitelnost sacharidů v lidské spotřebě. Praktická část je zaměřena na studium viskozity a rheologických vlastností různých potravinářských vzorků.
Anotace v angličtině
Bachelor Thesis deals with the occurrence, importance, use and relevance of carbohydrates in the human diet and food industry. There are described group of carbohydrates and their representatives in the theoretical part. The main part discusses the physical-chemical prop-erties of carbohydrates. Finally, it also describes irreplaceable of carbohydrates in human nutrition. The practical part focuses on the study of viscosity and rheological properties of various food samples.
saccharides, physico - chemical properties, food, occurrence, viscosity
Rozsah průvodní práce
76 s.(12 777 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá výskytem, významem, jejich využitím a důležitostí pro člověka ve výživě a v potravinářském průmyslu. V teoretické části jsou popsány skupiny sacharidů a jejich zástupci. Hlavní část pojednává o fyzikálně - chemických vlastnostech sacharidů. V neposlední řadě popisuje nezastupitelnost sacharidů v lidské spotřebě. Praktická část je zaměřena na studium viskozity a rheologických vlastností různých potravinářských vzorků.
Anotace v angličtině
Bachelor Thesis deals with the occurrence, importance, use and relevance of carbohydrates in the human diet and food industry. There are described group of carbohydrates and their representatives in the theoretical part. The main part discusses the physical-chemical prop-erties of carbohydrates. Finally, it also describes irreplaceable of carbohydrates in human nutrition. The practical part focuses on the study of viscosity and rheological properties of various food samples.
saccharides, physico - chemical properties, food, occurrence, viscosity
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte krátkou literární rešerži na zadané téma: Fyzikalně-chemické vlastnosti vybraných sacharidů.
Stručně charakterizujte jednotlivé skupiny sacharidů, jejich vlastnosti a výskyt v potravinách.
Citujte veškerou použitou literaturu včetně webovských stránek, text zpracujte dle formátu vyžadovaného na UTB ve Zlíně.
II. Praktická část
V experimentální části proveďte měření viskozity na rotačním viskozimetru a na průtokovém viskozimetru vybraných vzorků potravin a polysacharidů (např. kečup, med, deriváty celulózy).
Viskozity měřte pro vybrané smykové rychlosti a koncentrační režim.
Získané výsledky zpracujte ve formě tabulek, grafů, schémat a pod. Proveďte výpočet a simulaci tokových křivek.
Vyhodnoťte chyby měření.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte krátkou literární rešerži na zadané téma: Fyzikalně-chemické vlastnosti vybraných sacharidů.
Stručně charakterizujte jednotlivé skupiny sacharidů, jejich vlastnosti a výskyt v potravinách.
Citujte veškerou použitou literaturu včetně webovských stránek, text zpracujte dle formátu vyžadovaného na UTB ve Zlíně.
II. Praktická část
V experimentální části proveďte měření viskozity na rotačním viskozimetru a na průtokovém viskozimetru vybraných vzorků potravin a polysacharidů (např. kečup, med, deriváty celulózy).
Viskozity měřte pro vybrané smykové rychlosti a koncentrační režim.
Získané výsledky zpracujte ve formě tabulek, grafů, schémat a pod. Proveďte výpočet a simulaci tokových křivek.
Vyhodnoťte chyby měření.
Seznam doporučené literatury
J. Novák a kol.: Příklady a úlohy z fyzikální chemie. VŠCHT Praha, 2000. ISBN 80-7080-394-0.
P.C. Hiemenz, R. Rajagopalan: Priciples of colloid and surface chemistry. Marcel Dekker, New York, Basel, 1997. ISBN 0-8247-9397-8.
P. Kadlec a kol.: Procesy potravinářských a biochemických výrob. VŠCHT Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
J. Velíšek, J. Hajšlová: Chemie potravin I. a II. OSSIS, Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
Seznam doporučené literatury
J. Novák a kol.: Příklady a úlohy z fyzikální chemie. VŠCHT Praha, 2000. ISBN 80-7080-394-0.
P.C. Hiemenz, R. Rajagopalan: Priciples of colloid and surface chemistry. Marcel Dekker, New York, Basel, 1997. ISBN 0-8247-9397-8.
P. Kadlec a kol.: Procesy potravinářských a biochemických výrob. VŠCHT Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
J. Velíšek, J. Hajšlová: Chemie potravin I. a II. OSSIS, Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Čím si vysvětlujete nejednotné výsledky, které jste získala při analýze kečupu?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.