Kávovník pochází z horských oblastí Etiopie. V průběhu historie se stal arabským národním nápojem a ve středověku se rozšířilo pití kávy i do Evropy. V současné době známe desítky druhů nejrůznějších způsobů přípravy a servírování kávy. O nejvýznamnějších z nich pojednává tato bakalářská práce.
Anotace v angličtině
The coffee tree comes from the mountain areas in Ethiopia. The coffee became the Arab national drink in the course of history and coffee drinking spread out also to Europe in the Middle Ages. We know a lot of different ways of making and serving of coffee. This ba-chelor´s work deals with the most important of them.
Klíčová slova
Káva, kávovník, příprava kávy, barista
Klíčová slova v angličtině
Coffee, coffee tree, making of coffee, waiter
Rozsah průvodní práce
56 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Kávovník pochází z horských oblastí Etiopie. V průběhu historie se stal arabským národním nápojem a ve středověku se rozšířilo pití kávy i do Evropy. V současné době známe desítky druhů nejrůznějších způsobů přípravy a servírování kávy. O nejvýznamnějších z nich pojednává tato bakalářská práce.
Anotace v angličtině
The coffee tree comes from the mountain areas in Ethiopia. The coffee became the Arab national drink in the course of history and coffee drinking spread out also to Europe in the Middle Ages. We know a lot of different ways of making and serving of coffee. This ba-chelor´s work deals with the most important of them.
Klíčová slova
Káva, kávovník, příprava kávy, barista
Klíčová slova v angličtině
Coffee, coffee tree, making of coffee, waiter
Zásady pro vypracování
Popište kávovník po anatomické a botanické stránce.
Zabývejte se historií využití kávy.
Zpracujte poznatky v současném užití kávy, servírování, druhy kávy.
Moderní trendy jako baristické soutěže.
Zásady pro vypracování
Popište kávovník po anatomické a botanické stránce.
Zabývejte se historií využití kávy.
Zpracujte poznatky v současném užití kávy, servírování, druhy kávy.
Moderní trendy jako baristické soutěže.
Seznam doporučené literatury
[1] VESELÁ, P. Kniha o kávě, Smart Press, Praha 2010.
[2] MLADÁ, J. Atlas cizokrajných rostlin, Stát. zeměd. nakl., Praha 1987.
[3] AUGUSTÍN, J. Povídání o kávě, Fontána, Olomouc 2003.
Seznam doporučené literatury
[1] VESELÁ, P. Kniha o kávě, Smart Press, Praha 2010.
[2] MLADÁ, J. Atlas cizokrajných rostlin, Stát. zeměd. nakl., Praha 1987.
[3] AUGUSTÍN, J. Povídání o kávě, Fontána, Olomouc 2003.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí BP doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D. Rop seznámil členy komise se svým posudkem a s posudkem oponenta Ing. J. Mlčka, Ph.D. a položil doplňující otázky oponenta:
Na straně 14 uvádíte, že podíl robusty tvoří 8 % na světové produkci, na další straně však uvádíte 30 %. Který údaj je správný.
Můžete charakterizovat starý sběr, minulý sběr, současný sběr a nový sběr na straně, který uvádíte na straně 22.
Můžete popsat přípravu kávy metodou chemex a french press?
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. - co je to Ristreto ? Sekala jste se s tímto názvem kávy.
doc. Ing. Erika Horniaková, Ph.D. - Jaký typ kávy byste doporučila jako nejlepší a jakou kávu pro celiaka ?
Zkoušenou problematiku zvládla studentka bez problémů a výborně. Vyjadřovala se věcně správně, doplňující otázky odpověděla také výborně, komise neměla žádné připomínky.