Lidé žijící v zejména v západní civilizaci se v současné době potýkají s nedostatkem času. Tato skutečnost se čím dál více projevuje i ve stravování používáním předpřipraveného jídla, které splňuje požadavky na časovou náročnost přípravy. Kromě nižší časové nároč-nosti je podstatným kladem pro provozovatele gastronomického zařízení také nižší nárok na využívání lidských zdrojů či místa pro přípravu. Díky tomu jsou v posledních letech konvenientní potraviny na vzestupu a praxe to jen potvrzuje. Bakalářská práce představuje jejich klady i zápory, vliv na ekonomickou i zdravotní stránku pokrmu a technologické procesy úprav s nimi spjaté. Veškeré tyto aspekty jsou zároveň konfrontovány s tradiční formou přípravy pokrmu.
Anotace v angličtině
People living in Western society are experiencing a shortage of time nowadays. This state has been reflected in the food industry. Semi finished food products meets requirements for time demand, human resources or place to prepare. Thanks to this situation are conven-ience foods on the rise in recent years and practice confirms it. Bachelor thesis presents their pros and cons, impact on economic and health aspects of food technology and editing processes associated with them. All these aspects are confronted with the traditional form of cooking.
Lidé žijící v zejména v západní civilizaci se v současné době potýkají s nedostatkem času. Tato skutečnost se čím dál více projevuje i ve stravování používáním předpřipraveného jídla, které splňuje požadavky na časovou náročnost přípravy. Kromě nižší časové nároč-nosti je podstatným kladem pro provozovatele gastronomického zařízení také nižší nárok na využívání lidských zdrojů či místa pro přípravu. Díky tomu jsou v posledních letech konvenientní potraviny na vzestupu a praxe to jen potvrzuje. Bakalářská práce představuje jejich klady i zápory, vliv na ekonomickou i zdravotní stránku pokrmu a technologické procesy úprav s nimi spjaté. Veškeré tyto aspekty jsou zároveň konfrontovány s tradiční formou přípravy pokrmu.
Anotace v angličtině
People living in Western society are experiencing a shortage of time nowadays. This state has been reflected in the food industry. Semi finished food products meets requirements for time demand, human resources or place to prepare. Thanks to this situation are conven-ience foods on the rise in recent years and practice confirms it. Bachelor thesis presents their pros and cons, impact on economic and health aspects of food technology and editing processes associated with them. All these aspects are confronted with the traditional form of cooking.
[1] HES, Aleš. Chování spotřebitele při nákupu potravin. Vyd. 1. Praha: Alfa Nakladatelství, 2008, 156 s. ISBN 978-80-87197-20-2.
[2] INGR, Ivo. Základy konzervace potravin. Vyd. 3., přeprac. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 119, [18] s. ISBN 978-80-7375-110-4.
[3] KREJČÍ, Petr a Václav FORMAN. Základy technologie přípravy pokrmů. Vyd. 1. Zlín: Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, 2006, 149 s.
[4] RAPPOPORT, Leon. How We Eat: Appetite, Culture, and the Psychology of Food. Ecw Press, 2003. ISBN 1550225634.
[5] VODOCHODSKÁ, Libuše a Karel ŠTĚPÁNEK. Technologie v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 141, [6] s. ISBN 8023815873.
Seznam doporučené literatury
[1] HES, Aleš. Chování spotřebitele při nákupu potravin. Vyd. 1. Praha: Alfa Nakladatelství, 2008, 156 s. ISBN 978-80-87197-20-2.
[2] INGR, Ivo. Základy konzervace potravin. Vyd. 3., přeprac. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 119, [18] s. ISBN 978-80-7375-110-4.
[3] KREJČÍ, Petr a Václav FORMAN. Základy technologie přípravy pokrmů. Vyd. 1. Zlín: Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, 2006, 149 s.
[4] RAPPOPORT, Leon. How We Eat: Appetite, Culture, and the Psychology of Food. Ecw Press, 2003. ISBN 1550225634.
[5] VODOCHODSKÁ, Libuše a Karel ŠTĚPÁNEK. Technologie v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 141, [6] s. ISBN 8023815873.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Co je to osmoanabióza?
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.