Bakalářská práce popisuje význam a výjimečnost tokajských vín na Slovensku a v Maďarsku. Popisuje hlavní klimatické či půdní vlivy, které ovlivňují zrání vinné révy v dané oblasti, ale také její geografické rozložení. Práce se zaměřuje na výskyt možných chorob, význam a vliv ušlechtilé plísně Botrytis cinerea, která je úzce spjatá s tokajskými víny. V neposlední řadě se zabývá technologickými výrobními postupy a charakteristikou tokajských vín.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis describes the importance and uniqueness of Tokaj wines in the Slovak Republic and Hungary. It depicts the main climatic and soil factors that affect the ripening of grapes in the region, but also its geographic distribution. It also focuses on the possible occurrence of diseases, the significance and impact of the rare mold Botrytis cinerea, which is closely associated with Tokaj wines. Finally, it deals with technological processes and characteristics of Tokaj wines.
Klíčová slova
Víno, Tokaj, Furmint, Lipovina, Muškát žlutý, Ryzlink vlašský, ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea, technologie výroby, zákon o vinařství a vinohradnictví
Klíčová slova v angličtině
Wine, Tokaj, Furmint, Lipovina, Muscat yellow, noble rot Botrytis cinerea, technology production, act on winemaking and viticulture
Rozsah průvodní práce
50 s. (79 002 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce popisuje význam a výjimečnost tokajských vín na Slovensku a v Maďarsku. Popisuje hlavní klimatické či půdní vlivy, které ovlivňují zrání vinné révy v dané oblasti, ale také její geografické rozložení. Práce se zaměřuje na výskyt možných chorob, význam a vliv ušlechtilé plísně Botrytis cinerea, která je úzce spjatá s tokajskými víny. V neposlední řadě se zabývá technologickými výrobními postupy a charakteristikou tokajských vín.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis describes the importance and uniqueness of Tokaj wines in the Slovak Republic and Hungary. It depicts the main climatic and soil factors that affect the ripening of grapes in the region, but also its geographic distribution. It also focuses on the possible occurrence of diseases, the significance and impact of the rare mold Botrytis cinerea, which is closely associated with Tokaj wines. Finally, it deals with technological processes and characteristics of Tokaj wines.
Klíčová slova
Víno, Tokaj, Furmint, Lipovina, Muškát žlutý, Ryzlink vlašský, ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea, technologie výroby, zákon o vinařství a vinohradnictví
Klíčová slova v angličtině
Wine, Tokaj, Furmint, Lipovina, Muscat yellow, noble rot Botrytis cinerea, technology production, act on winemaking and viticulture
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše na zadané téma
Základní charakteristika oblasti pro produkci Tokajských vín
Technologie výroby
Charakteristika Tokajských vín
Legislativa Slovenska
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše na zadané téma
Základní charakteristika oblasti pro produkci Tokajských vín
Technologie výroby
Charakteristika Tokajských vín
Legislativa Slovenska
Seznam doporučené literatury
DOBRUCKÁ,A.:Riešenie tokajskej obce Malá Tŕňa - I. etapa
ZAUJEC,A., CHLPNÍK,J., TOBIAŠOVÁ, E. ŠIMASKÝ, V., MRAŽÍKOVÁ,M.: Fyzikálné a chemické vlastnosti vinohradníckej pody v Tokaji
KOVÁČ, K., PINTÉR, E., HRENYO, L., EFTIMOVÁ, J., STEHLO, P., MACÁK, M.: Hodnotenie udržatel'nosti vybraných produkčných a environmentálných parametrov pestovania viniča hroznorodého v tokajskej oblasti
KAČANIOVÁ, M.: Identifikácia a charakteristika mikroflóry tokajských vín
URMINSKÁ, D., BOJŇANSKÁ, T.: Determinácia faktorov kvality tokajských vín
STEVENSON, Tom. Světová encyklopedie vín: unikátní průvodce víny celého světa. Vyd. 2. V Praze: Knižní klub, 1999, 502 s. ISBN 80-242-0222-0.
PAVLOUŠEK, Pavel. Encyklopedie révy vinné. 2., aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2008, 316 s. ISBN 978-80-251-2263-1.
Seznam doporučené literatury
DOBRUCKÁ,A.:Riešenie tokajskej obce Malá Tŕňa - I. etapa
ZAUJEC,A., CHLPNÍK,J., TOBIAŠOVÁ, E. ŠIMASKÝ, V., MRAŽÍKOVÁ,M.: Fyzikálné a chemické vlastnosti vinohradníckej pody v Tokaji
KOVÁČ, K., PINTÉR, E., HRENYO, L., EFTIMOVÁ, J., STEHLO, P., MACÁK, M.: Hodnotenie udržatel'nosti vybraných produkčných a environmentálných parametrov pestovania viniča hroznorodého v tokajskej oblasti
KAČANIOVÁ, M.: Identifikácia a charakteristika mikroflóry tokajských vín
URMINSKÁ, D., BOJŇANSKÁ, T.: Determinácia faktorov kvality tokajských vín
STEVENSON, Tom. Světová encyklopedie vín: unikátní průvodce víny celého světa. Vyd. 2. V Praze: Knižní klub, 1999, 502 s. ISBN 80-242-0222-0.
PAVLOUŠEK, Pavel. Encyklopedie révy vinné. 2., aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2008, 316 s. ISBN 978-80-251-2263-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky komise:
prof. Dr. Ing. Jozef Golian: Byla jste v oblasti Tokaj? Budete v práci pokračovat i v navazujícím magisterském studiu?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.