Diplomová práce je v teoretické části zaměřena na historii perníkářství, rozdělení medu podle původu a druhu. Je popsáno chemické složení medu a jakostní parametry. V praktické části se zabývá analytickým měřením textury litého a tvarovaného perníku za použití medu květového a medovicového s různou dávkou medu v těstě. Byla provedena senzorická analýza u vzorků výrobků s odlišným dávkováním květového a medovicového medu.
Anotace v angličtině
This dissertation is focused on the history of gingerbread making and sorting the honey according to its origin and kind. The chemical consistence of honey and its quality parame-ters are described. In the practical part, the dissertation solves analytic measuring of the texture of poured and shaped gingerbread with use of flower and mead honey with the various honey batch in pastry. A sensor analysis at the samples of products with different batching of flower and mead honey was made.
Diplomová práce je v teoretické části zaměřena na historii perníkářství, rozdělení medu podle původu a druhu. Je popsáno chemické složení medu a jakostní parametry. V praktické části se zabývá analytickým měřením textury litého a tvarovaného perníku za použití medu květového a medovicového s různou dávkou medu v těstě. Byla provedena senzorická analýza u vzorků výrobků s odlišným dávkováním květového a medovicového medu.
Anotace v angličtině
This dissertation is focused on the history of gingerbread making and sorting the honey according to its origin and kind. The chemical consistence of honey and its quality parame-ters are described. In the practical part, the dissertation solves analytic measuring of the texture of poured and shaped gingerbread with use of flower and mead honey with the various honey batch in pastry. A sensor analysis at the samples of products with different batching of flower and mead honey was made.
[1] DEMETER, Š., HAŠČÍK, J., Včelie produkty, Polymedia, Bratislava 2008, 60 s.
[2] KAMLER, F., VESELÝ, V., Produkce kvalitního medu, Výzkumný ústav včelařský,
Dol u Libčic nad Vltavou 2006, 40 s.
[3] BELITZ, H.- D., GRSCH, W., SCHIEBERLE, P., Food chemismy, Springer 2009
1070 s.
[4] RUDNAY, J., BELICZAY, L., A Book of Honey, Corvina, Oxford University Press 1987, 113 s.
Seznam doporučené literatury
[1] DEMETER, Š., HAŠČÍK, J., Včelie produkty, Polymedia, Bratislava 2008, 60 s.
[2] KAMLER, F., VESELÝ, V., Produkce kvalitního medu, Výzkumný ústav včelařský,
Dol u Libčic nad Vltavou 2006, 40 s.
[3] BELITZ, H.- D., GRSCH, W., SCHIEBERLE, P., Food chemismy, Springer 2009
1070 s.
[4] RUDNAY, J., BELICZAY, L., A Book of Honey, Corvina, Oxford University Press 1987, 113 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Jaroslav Kováčik, Ph.D. seznámil členy SZZ s posudkem vedoucího DP.
doc. Ing. Fišera Miroslav, CSc. oponent DP seznámil členy komise s posudkem a požádal o odpovědi na otázky z posudku oponenta, kterým byla doc. Ing. Nedomová Šárka, Ph.D. V posudku položila doplňující otázky.
Specifikujte med kyslounový a tupelový ? viz str. 27
Z čeho byla čerpána základní receptura na výrobu perníku použitého v DP ?
Kolik hodnotitelů se zúčastnilo senzorického hodnocení ?
Proč bylo senzorické hodnocení perníku provedeno jen u perníku čerstvého a ne i po 14 dnech zaležení jako u přístrojového stanovení vlastností perníku ?
Studentka prokázala dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově. Její vstoupení při obhajobě bylo dobré, většinu otázek členů komise odpověděla správně.