Bakalářská práce se zabývá problematikou produkce medu. Cílem je vymezit a popsat faktory, které se na množství produkce medu podílejí a ovlivňují ji. V první kapitole je charakterizován med, jeho druhy a chemické složení. V další části jsou popsány zdroje pro tvorbu medu a jeho tvorba. Poslední kapitola je zaměřena na samotné faktory, ovlivňující produkci medu, přičemž pozornost je zde věnována nemocem včel s grafickým znázorněním vlastních záznamů produkce medu v letech 2000 ? 2012.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with the production of honey. In order to define and describe the factors that are involved in the production of honey and affect it. In the first chapter is characterized by honey, its species and chemical composition. The next section describes the sources for the production of honey and his work. The last chapter is focused on the factors affecting the production of honey, with the attention here is devoted to the diseases of bees with a graphical representation of their own records, the production of honey in the years 2000 ? 2012.
Klíčová slova
Med, druhy medu, chemické složení, produkce medu, nemoci včel.
Klíčová slova v angličtině
Honey, types of honey, chemical composition, production of honey, bee disease.
Rozsah průvodní práce
57 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá problematikou produkce medu. Cílem je vymezit a popsat faktory, které se na množství produkce medu podílejí a ovlivňují ji. V první kapitole je charakterizován med, jeho druhy a chemické složení. V další části jsou popsány zdroje pro tvorbu medu a jeho tvorba. Poslední kapitola je zaměřena na samotné faktory, ovlivňující produkci medu, přičemž pozornost je zde věnována nemocem včel s grafickým znázorněním vlastních záznamů produkce medu v letech 2000 ? 2012.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with the production of honey. In order to define and describe the factors that are involved in the production of honey and affect it. In the first chapter is characterized by honey, its species and chemical composition. The next section describes the sources for the production of honey and his work. The last chapter is focused on the factors affecting the production of honey, with the attention here is devoted to the diseases of bees with a graphical representation of their own records, the production of honey in the years 2000 ? 2012.
Klíčová slova
Med, druhy medu, chemické složení, produkce medu, nemoci včel.
Klíčová slova v angličtině
Honey, types of honey, chemical composition, production of honey, bee disease.
Zásady pro vypracování
Obecná charakteristika medu
Metody získávání medu
Faktory ovlivňující produkci medu
Zásady pro vypracování
Obecná charakteristika medu
Metody získávání medu
Faktory ovlivňující produkci medu
Seznam doporučené literatury
BIENEFELD, K. Včelařství krok za krokem. 1.vyd. Praha:Víkend,s.r.o.,2006. 95 s. ISBN 80-86891-30-5.
FRANK, R. Zázračný med. 1.vyd. Praha:Víkend,s.r.o.,2010. 124 s. ISBN 978-80-7433-024-7.
GRITSCH, H. Silná včelstva po celý rok. 1.vyd. Praha:Brázda,s.r.o.,2010. 176 s. ISBN 978-80-209-0381-5.
NEPRAŠ, J. České včelařství. 1.vyd. Praha:Státní zemědělské nakladatelství, 1971. 335 s.
VESELÝ, V. a kol. Včelařství. 2.vyd. Praha:Brázda,s.r.o.,2003. 284 s. ISBN 80-209-0320-8.
Salmaki, Y., Jamzad, Z., Zarre, S., Brauchler Ch. Pollen morphology of Stachys (Lamiaceae) in Iran and its systematic implication, Flora, 2008, 203, 627-639.
Seznam doporučené literatury
BIENEFELD, K. Včelařství krok za krokem. 1.vyd. Praha:Víkend,s.r.o.,2006. 95 s. ISBN 80-86891-30-5.
FRANK, R. Zázračný med. 1.vyd. Praha:Víkend,s.r.o.,2010. 124 s. ISBN 978-80-7433-024-7.
GRITSCH, H. Silná včelstva po celý rok. 1.vyd. Praha:Brázda,s.r.o.,2010. 176 s. ISBN 978-80-209-0381-5.
NEPRAŠ, J. České včelařství. 1.vyd. Praha:Státní zemědělské nakladatelství, 1971. 335 s.
VESELÝ, V. a kol. Včelařství. 2.vyd. Praha:Brázda,s.r.o.,2003. 284 s. ISBN 80-209-0320-8.
Salmaki, Y., Jamzad, Z., Zarre, S., Brauchler Ch. Pollen morphology of Stachys (Lamiaceae) in Iran and its systematic implication, Flora, 2008, 203, 627-639.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Mišurcová Lad. Ph.D. - Ved.BP ? seznámila komisi se svým posudkem.
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D. - seznámil komisi s posudkem oponenta - Ing.Bučková M., Ph.D. a požádal o odpovědi na otázky z posudku.
1/ V kap. 1.2.2.3 na str. 19 uvádíte, že při teplotách nad 45 °C dochází ke znehodnocení medu. Jaké složky medu konkrétně jsou znehodnoceny?
2/ Je možné ovlivnit velikost snůšky šlechtěním včel?
3/ Jak často lze během snůšky vstupovat do úlu bez negativního vlivu na produkci medu?
4/ V ČR má včelařství dlouholetou tradici. Jak je tomu v jiných státech Evropy či světa?
Ing. Robert Gál, Ph.D. - do jakých potravinových produktů se dá přidávat med ? A přidává se i do masných produktů ?
doc. Ing. Erika Horniaková, Ph.D. - Jaký je vliv počasí na kvalitu medu ?
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širších souvislostech. Na otázky oponenta a členů komise odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.