Cílem této bakalářské práce je vytvořit neobvyklou kuchařskou knihu, která bude
vynikat netradičním zpracováním s důrazem na kreativní práci s fotografií a grafi-
kou. V teoretické části se zabývám současnými trendy v knižní vazbě, autorskou
knihou a analýzou kvalitních řešení designu kuchařských knih. V praktické části po-
pisuji vývoj návrhu a řešení samotné knihy, také doprovodné microsite a podpůrné
předměty.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to create an unusual cookbook which would be an
exceptional project with an unussual arrangement and with the emphasis on the crea-
tive work with photography and graphics. The theoretical part contains the contem-
porary trends in the bookbinding, the artist´s book itself and the analysis of the de-
sign of cookbooks. In the practical part there is described the development of the
design and the solvation of the book itself. There is also described the supportive
microsites and the special designed products.
Klíčová slova
Kniha, kuchařská kniha, grafický design, typografie, fotografie, web
design
Klíčová slova v angličtině
Book, cookbook, graphic design, typography, photography, web design
Rozsah průvodní práce
40 s. (41 809)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce je vytvořit neobvyklou kuchařskou knihu, která bude
vynikat netradičním zpracováním s důrazem na kreativní práci s fotografií a grafi-
kou. V teoretické části se zabývám současnými trendy v knižní vazbě, autorskou
knihou a analýzou kvalitních řešení designu kuchařských knih. V praktické části po-
pisuji vývoj návrhu a řešení samotné knihy, také doprovodné microsite a podpůrné
předměty.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to create an unusual cookbook which would be an
exceptional project with an unussual arrangement and with the emphasis on the crea-
tive work with photography and graphics. The theoretical part contains the contem-
porary trends in the bookbinding, the artist´s book itself and the analysis of the de-
sign of cookbooks. In the practical part there is described the development of the
design and the solvation of the book itself. There is also described the supportive
microsites and the special designed products.
Klíčová slova
Kniha, kuchařská kniha, grafický design, typografie, fotografie, web
design
Klíčová slova v angličtině
Book, cookbook, graphic design, typography, photography, web design
Na samostatném nosiči CD-ROM odevzdejte v minimálním počtu 10 kusů obrazovou dokumentaci praktické části závěrečné práce pro využití v publikacích FMK. Formát pro bitmapové podklady: JPEG, barevný prostor RGB, rozlišení 300 dpi, 250 mm delší strana. Formáty pro vektory: AI, EPS, PDF. Loga a texty v křivkách. V samostatném textovém souboru uveďte jméno a příjmení, login do Portálu UTB, obor (ateliér), typ práce, přesný název práce v češtině i v angličtině, rok obhajoby, osobní mail, osobní web, telefon. Přiložte svou osobní fotografii v tiskovém rozlišení.
Na samostatném nosiči CD-ROM odevzdejte v minimálním počtu 10 kusů obrazovou dokumentaci praktické části závěrečné práce pro využití v publikacích FMK. Formát pro bitmapové podklady: JPEG, barevný prostor RGB, rozlišení 300 dpi, 250 mm delší strana. Formáty pro vektory: AI, EPS, PDF. Loga a texty v křivkách. V samostatném textovém souboru uveďte jméno a příjmení, login do Portálu UTB, obor (ateliér), typ práce, přesný název práce v češtině i v angličtině, rok obhajoby, osobní mail, osobní web, telefon. Přiložte svou osobní fotografii v tiskovém rozlišení.
Seznam doporučené literatury
1. PECINA, Martin. Knihy a typografie. Host 2011
2. ŠTORM, František. Eseje o typografii. Revolver Revue 2008
3. AMBROSE, Gavin. HARRIS, Paul. Layout. Computer press 2009
4. BHASKARANOVÁ, Lakshmi. Design publikací. Slovart 2008
5. BARTOŠOVÁ, Hana a kolektiv. Listování. Moderní knižní kultura ve sbírkách Muzea umění Olomouc. Muzeum umění Olomouc 2009
Seznam doporučené literatury
1. PECINA, Martin. Knihy a typografie. Host 2011
2. ŠTORM, František. Eseje o typografii. Revolver Revue 2008
3. AMBROSE, Gavin. HARRIS, Paul. Layout. Computer press 2009
4. BHASKARANOVÁ, Lakshmi. Design publikací. Slovart 2008
5. BARTOŠOVÁ, Hana a kolektiv. Listování. Moderní knižní kultura ve sbírkách Muzea umění Olomouc. Muzeum umění Olomouc 2009
Přílohy volně vložené
CD s bakalářskou prací v dokumentech .docx, .pdf
CD s obrazovou dokumentací
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka ve své autorské knize představila soubor receptů na samostatných kartách formátu A5. Fotografie syrových surovin, ze kterých se recept skládá, označila komise za největší klad celé práce. Připomínka komise se týkala zobrazení výsledných jídel. Studentka svou prezentaci spojila s ochutnávkou pomazánek, zodpověděla dotazy komise a ta práci doporučila k obhajobě.