Diplomová práce se v teoretické části zabývá přípravou bílkovinných hydrolyzátů a přehledně shrnuje metody stanovení jejich molekulových hmotností.
V experimentální části byly stanoveny molekulové hmotnosti zvolených bílkovinných hydrolyzátů, připravených z chromočiněných odpadů dvojstupňovou enzymovou hydrolýzou. Molekulová hmotnost hydrolyzátů byla stanovena metodou osmometrickou, viskozimetrickou, gelovou permeační chromatografií (GPC) a gelovou elektroforézou (SDS-PAGE). Rovněž tak byl určen průměrný počet aminokyselinových zbytků (tzv. řetězová hmotnost).
Všechny metody jsou na závěr zhodnoceny, porovnány a byl navržen nejvhodnější způsob stanovení molekulových hmotností hydrolyzátů.
Anotace v angličtině
The thesis in its theoretical part deals with preparation of protein hydrolysates and summaries methods of determining their average molecular weight.
In the experimental part of the work average molecular weigts of selected hydrolysates prepared by two steps-enzymatic hydrolysis from chrom-tanned wastes were determinated.
Osmometry, viscosimetry and gel permeation chromatography (GPC) and gel electrophoresis (SDS-PAGE) were used to determine molecular weights of hydrolysates.
Also the average number of amino acid residues (size of protein hydrolyzate) was determined.
All of the presented methods are evaluated and compared in the conclusion of the thesis. The best method for the awerage molecular weight determination is proposed.
Diplomová práce se v teoretické části zabývá přípravou bílkovinných hydrolyzátů a přehledně shrnuje metody stanovení jejich molekulových hmotností.
V experimentální části byly stanoveny molekulové hmotnosti zvolených bílkovinných hydrolyzátů, připravených z chromočiněných odpadů dvojstupňovou enzymovou hydrolýzou. Molekulová hmotnost hydrolyzátů byla stanovena metodou osmometrickou, viskozimetrickou, gelovou permeační chromatografií (GPC) a gelovou elektroforézou (SDS-PAGE). Rovněž tak byl určen průměrný počet aminokyselinových zbytků (tzv. řetězová hmotnost).
Všechny metody jsou na závěr zhodnoceny, porovnány a byl navržen nejvhodnější způsob stanovení molekulových hmotností hydrolyzátů.
Anotace v angličtině
The thesis in its theoretical part deals with preparation of protein hydrolysates and summaries methods of determining their average molecular weight.
In the experimental part of the work average molecular weigts of selected hydrolysates prepared by two steps-enzymatic hydrolysis from chrom-tanned wastes were determinated.
Osmometry, viscosimetry and gel permeation chromatography (GPC) and gel electrophoresis (SDS-PAGE) were used to determine molecular weights of hydrolysates.
Also the average number of amino acid residues (size of protein hydrolyzate) was determined.
All of the presented methods are evaluated and compared in the conclusion of the thesis. The best method for the awerage molecular weight determination is proposed.
1, Vypracujte literární rešerži zaměřenou na přípravu bílkovinných hydrolyzátů a na metody stanovení molekulové hmotnosti bílkovinných hydrolyzátů
2, V experimentální části navrhněte metody pro stanovení molekulové hmotnosti bílkovinných hydrolyzátů a použitím vhodných metod stanovte molekulovou hmotnost sledovaných hydrolyzátů
3, Diskutujte získané výsledky a navrhněte nejvhodnější metodu pro stanovení
Zásady pro vypracování
1, Vypracujte literární rešerži zaměřenou na přípravu bílkovinných hydrolyzátů a na metody stanovení molekulové hmotnosti bílkovinných hydrolyzátů
2, V experimentální části navrhněte metody pro stanovení molekulové hmotnosti bílkovinných hydrolyzátů a použitím vhodných metod stanovte molekulovou hmotnost sledovaných hydrolyzátů
3, Diskutujte získané výsledky a navrhněte nejvhodnější metodu pro stanovení
Seznam doporučené literatury
1, J.Mleziva, J.Kálal: Základy makromolekulární chemie
2, F.Rybníkář, Z.Ditrich, Z.Klácel, O.Ordelt: Analýza a zkoušení plastických hmot
3, Arthur V.Tobolsky, Herman F.Mark: Polymer Science and Materials
4, D.Campbell, J.R.White: Polymer Characterization
5, M.Lazár, D.Mikulášová: Syntéza a vlastnosti makromolekulových látok
6, B.Vollmert: Základy makromolekulární chemie
Seznam doporučené literatury
1, J.Mleziva, J.Kálal: Základy makromolekulární chemie
2, F.Rybníkář, Z.Ditrich, Z.Klácel, O.Ordelt: Analýza a zkoušení plastických hmot
3, Arthur V.Tobolsky, Herman F.Mark: Polymer Science and Materials
4, D.Campbell, J.R.White: Polymer Characterization
5, M.Lazár, D.Mikulášová: Syntéza a vlastnosti makromolekulových látok
6, B.Vollmert: Základy makromolekulární chemie
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Předseda komise: prof. Ing. Josef Šimoník, CSc.
Je to hodnocení kvantitativní nebo kvalitativní?
Člen komise: doc. Ing. Karel Stoklasa, CSc.
Uváděla jste řetězovou molekulovou hmotnost, mohla byste to blíž vysvětlt?
Jak se liší objemová a řetězová molekulová hmotnost?
Tyto hydrolyzáty mají větší hodnoty než želatina?
Člen komise: doc. Ing. Jiří Maláč, CSc.
Jak se dělá měření molekulové hmotnsoti u želatiny?
Člen komise: doc. Ing. Martin Obadal, Ph.D.
Je nějaká analogie mezi molekulární hmotností a následnými vlastnostmi a zpracováním?