Cílem diplomové práce je získat přehled o využití krve jatečných zvířat, poukázat na její význam jako potraviny i jako doplňku do krmných dávek pro zvířata. Dále jsou zde popsány postupy, jak krev těžit, ošetřit, zpracovávat a je zde uvedena problematika o využití krve a hygienické požadavky na krev. Následně je uveden sortiment vařených masných výrobků s přídavkem krve v jednotlivých obchodních řetězcích a prodejen masných výrobků, vyobrazeny receptury a vyhodnocení těchto vařených masných výrobků od jednotlivých výrobců dle materiálových norem.
Anotace v angličtině
The aim of diploma thesis is to gain an overview about usage of animals for slaughter´s blood, point out to its significance as foodstuff as well as supplement to feeding rations for animals. Furthermore, there are described procedures how to extract, treat and process blood. There are also stated problems about usage and hygienic requirements of blood. Subsequently, sortiment of fatty and boiled products with blood allowance in individual chain stores and shops with fatty products, illustrated recipes and evaluation of these fatty and boiled products from particular producers in accordance with material standards, is stated there.
blood, blood plasma, blood corpuscles, bleeding, fatty and boiled products
Rozsah průvodní práce
71
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce je získat přehled o využití krve jatečných zvířat, poukázat na její význam jako potraviny i jako doplňku do krmných dávek pro zvířata. Dále jsou zde popsány postupy, jak krev těžit, ošetřit, zpracovávat a je zde uvedena problematika o využití krve a hygienické požadavky na krev. Následně je uveden sortiment vařených masných výrobků s přídavkem krve v jednotlivých obchodních řetězcích a prodejen masných výrobků, vyobrazeny receptury a vyhodnocení těchto vařených masných výrobků od jednotlivých výrobců dle materiálových norem.
Anotace v angličtině
The aim of diploma thesis is to gain an overview about usage of animals for slaughter´s blood, point out to its significance as foodstuff as well as supplement to feeding rations for animals. Furthermore, there are described procedures how to extract, treat and process blood. There are also stated problems about usage and hygienic requirements of blood. Subsequently, sortiment of fatty and boiled products with blood allowance in individual chain stores and shops with fatty products, illustrated recipes and evaluation of these fatty and boiled products from particular producers in accordance with material standards, is stated there.
blood, blood plasma, blood corpuscles, bleeding, fatty and boiled products
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace krve.
Technologie získávání krve k potravinářským účelům.
II. Praktická část
Využití krve hospodářských zvířat v masných výrobcích.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace krve.
Technologie získávání krve k potravinářským účelům.
II. Praktická část
Využití krve hospodářských zvířat v masných výrobcích.
Seznam doporučené literatury
[1] STEINHAUSER, L. a kol., Hygiena a technologie masa, LAST Brno, 1995, 1.vydání, ISBN 80-9002260-4-4; s. 664.
[2] PIPEK, P. Technologie masa I, 2. vydání, Praha 1991, ediční středisko VŠCHT, ISBN 80-7080-106-9, s. 172.
[3] STEINHAUSER, L. a kolektiv, Produkce masa, LAST Tišnov, 2000, 1. vydání, ISBN 80-900260-7-9, s. 464.
[4]VRCHLABSKÝ, J., Technologie krve jatečných zvířat, 1.vydání, Brno 1990, ISBN 80-900260-0-1, s. 160.
[5]HEINZ, G., HAUZINGER, P., Meat processing technology, Bangkok 2007, ISBN 978-974-7946-99-4, s. 470.
Seznam doporučené literatury
[1] STEINHAUSER, L. a kol., Hygiena a technologie masa, LAST Brno, 1995, 1.vydání, ISBN 80-9002260-4-4; s. 664.
[2] PIPEK, P. Technologie masa I, 2. vydání, Praha 1991, ediční středisko VŠCHT, ISBN 80-7080-106-9, s. 172.
[3] STEINHAUSER, L. a kolektiv, Produkce masa, LAST Tišnov, 2000, 1. vydání, ISBN 80-900260-7-9, s. 464.
[4]VRCHLABSKÝ, J., Technologie krve jatečných zvířat, 1.vydání, Brno 1990, ISBN 80-900260-0-1, s. 160.
[5]HEINZ, G., HAUZINGER, P., Meat processing technology, Bangkok 2007, ISBN 978-974-7946-99-4, s. 470.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.
- Dr. Doležalová: Dá se krev hospodářských zvířat využít v oblasti mikrobiologie?